:: |
| Autor |
Poruka |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 42
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
BEOGRAD - Od 7. oktobra, na virus hepatitisa C, besplatno je testirano 400 građana Srbije, a HCV infekcija otkrivena je kod njih 45! Testiranja su organizovana u gotovo svim većim gradovima, i imaju za cilj pružanje pomoći i podrške pacijentima u prevenciji, ranoj detekciji i lečenju bolesti koja, ukoliko se zapusti može ishoditi smrtonosnom cirozom ili karcinomom jetre.
Prema rečima prof. dr Milane Božić, načelnika Centra za hepatitis Instituta za infektivne i tropske bolesti, od hepatitisa C boluje 200 miliona ljudi širom planete, a u našoj zemlji pretpostavlja se da oko 100.000 ljudi ima hroničnu HCV infekciju. Najveća opasnost preti intravenskim narkomanima, mada značajnu opasnost nosi i pirsing, tetovaža, upotreba tuđih predmeta za ličnu higijenu, upotreba nesterilisanih medicinskih instrumenata...
- Infekcija polnim putem je takođe moguća, posebno kod ozleda ili ranica na koži i sluznici, pa su stoga promiskuitetne osobe u većem riziku da obole - objašnjava dr Božić. - Godišnji rizik za dobijanje HCV infekcije od inficiranog seksualnog partnera iznosi oko jedan odsto, koliko iznosi i prenošenje infekcije sa majke na dete. Kod gotovo 50 odsto inficiranih i pored kvalitetne epidemiloške ankete, ostaje nepoznat način prenošenja virusa.
TESTIRANjE
Na hepatitis C treba da se testiraju primaoci transfuzije krvi, oboleli od hemofilije, bubrežni bolesnici na hemodijalizi, narkomani, deca anti HCV pozitivnih majki, donatori tkiva i organa, promiskuitetne osobe i oni koji imaju povećanu aktivnost enzima jetre. Rano otkrivanje bolesti uz pravovremenu i adekvatnu terapiju daje realnu nadu za izlečenje.
Prema rečima naše sagovornice, veliki napredak u lečenju hronične HCV infekcije pripisuje se pegilovanom interferonu alfa 2a, koji u kombinaciji sa antivirusnim lekom dovodi do eliminacije virusa u čak 84 odsto slučajeva. Ishod terapije znatno je bolji kod obolelih sa početkom nego odmaklom hroničnom bolešću jetre.
izvor:novosti.co.yu
|
|
 |
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu

|
Godine: 43
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778

|
|
|
Sva sreća jetra mi je zdrava
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
| |
|
 |
LaNa83 rizmalovo srculence

|
Godine: 42
Datum registracije: 20 Jun 2006 Poruke: 4308 Mesto: Beograd

|
|
| rizmal je napisao/la sledeće: | BEOGRAD -
Na hepatitis C treba da se testiraju primaoci transfuzije krvi, oboleli od hemofilije, bubrežni bolesnici na hemodijalizi....... |
upravo devojka koja redovno ide na dijalizu zarazena je ovim virus zbog nepaznje medicinskog osoblja pre dve godine...pored svoje muke dobila je i tu..sta reci..kome ona da se zali
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|