:: |
| Autor |
Poruka |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 42
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
RODITELJI se, rekao je Duško Radović, iznenade, kad saznaju da se njihova deca drogiraju. Jer, kad su ih poslednji put videli - nisu se drogirala!
Gledano na ovaj način, roditelji, koji (ne)dozvoljavaju svojoj deci da odlaze u kladionice, kasno će shvatiti da su njihovi mališani postali - ogrezli kockari.
- Maloletnicima je zabranjeno da učestvuju u igrama na sreću, i mi to kontrolišemo - kaže Darko Nikolić, savetnik u Državnoj lutriji Srbije. - Naši radnici ne dozvoljavaju deci da uplaćuju loto, niti kupuju srećke za grebanje, a dobici se podižu isključivo uz ličnu kartu.
Dovitljivi mališani, međutim, često zamole nekog starijeg da im uplati tiket, ili pazari srećku, što, naravno, nije moguće iskontrolisati.
- Deca iz kraja me zamole da uplatim tiket u kladionici i ja im učinim - kaže Pero Đorđević, penzioner. - I sami uplaćuju nekad.
Tako školarci novac, namenjen za užinu, troše na kladionice, razne srećke... A, kad kockanje u kladionicama da rezultate, decu - dobitnike to još više ponese.
- U društvu, u kojem ne možete da planirate, mnogi se okreću igrama na sreću, ulaze u rizične poslove - objašnjava Milan Nikolić, sociolog. - Deca vide od roditelja da igraju loto, kupuju srećke, očekuju da ih "lupi" veliki novac... Okreću se kockanju, jer više nije sigurno da li ćete imati posao, a ako ga, ipak, pronađete, pitanje je kolika će biti plata. Kasnije, neizvesna je i penzija.
Kladionice, srećke, loto i druge igre, samo su uvod dece u ozbiljno kockanje, koje, činjenica je, vodi čitave porodice u propast. Gubi se ogroman novac, stanovi, porodice...
- Istina je da je kockanje ozbiljan porok, iz kojeg se veoma teško izlazi - kaže nam Slavica Mihajlović, psiholog. - Oni koji žele da se leče, podležu ozbiljnim tretmanima, uz obaveznu porodičnu terapiju. Deca koja počinju naizgled bezazlenim grebanjem srećki kasnije se okreću krupnijim ulozima, kartama, ruletu... Apetiti postaju veći i oni se neprestano nose time da će dobiti.
Do nadležne republičke inspekcije stigne jedva nekoliko prijava na račun kladionica koje dozvoljavaju maloletnicima da uplaćuju tikete, a kažnjavanja, uprkos tome što se sankcije mere visokim ciframa, uglavnom - nema.
Osim kladionica, sportske prognoze, tipovanja brojeva za loto, u poslednje vreme, bukvalno su nas okupirali razni kvizovi na gotovo svim televizijama.
- U početku sam mislila da je greška, a onda mi je trinaestogodišnji sin priznao da je pozivao broj sa ekrana, voljan da zaradi sto hiljada, kako bi imao za novi kompjuter - priznala nam je i Stanka Luković, medicinska sestra iz Beograda. - Svaki poziv je odnosio impulse i novac, a zarade, naravno, nije bilo.
OBRAZOVANJE
PREMA rečima sociologa Milana Nikolića, oni koji su podložni zarazi igara na sreću niže su obrazovani, veruju da će ih olako zarađen novac izvući iz bede i potpuno se prepuštaju kolu iz kojeg je kasnije veoma teško izaći. Jer, kad se razvije u patologiju potrebno je mnogo vremena i strpljenja da se neko iz toga izvuče.
ŠKOLE
ZAKON izričito zabranjuje otvaranje igraonica, kladionica i kockarnica u blizini škola, baš iz tog razloga da se deca ne bi vaspitavala u tom smeru. Čak i da su kladionice propisno udaljene, činjenica je, lako je za vreme velikog ili čak i malog odmora doći i uplatiti tiket.
izvor:novosti.co.yu
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
Ni u čemu se ne treba preterivati, ako si u svemu umeren nema šanse da potoneš
Baš te neko pita u kladionici za ličnu, znam kad sam ja bio još u osnovnoj svako ko ne izgleda ko klinac je mogo da uplati tikete bez da te iko pita za godine, a i sad je tako, mnogo puta sam video kako u redu ispred mene klinci stoje i cekaju uplatu
| rizmal je napisao/la sledeće: |
ZAKON izričito zabranjuje otvaranje igraonica, kladionica i kockarnica u blizini škola |
Da,da kako da ne...osim ako oni 50 m nesmatraju blizu
|
|
| |
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|

|
|
|
ne znam ja dal je 50m ja sam samo preneo vest,a de su kladionice i to stvarno ne znam jer se ne kockam,to me ne interesuje jer smatram da cak i kad dobijes nikad neces moci da pokrijes dugove(ono sto si uplatio)....
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| rizmal je napisao/la sledeće: | | cak i kad dobijes nikad neces moci da pokrijes dugove(ono sto si uplatio).... |
Lepo sam ja rekao da u svemu treba biti umeren i profit je tu, veruj mi na rec
Mogu ti dati tačnu adresu kladionica u NS'u koje se nalaze na manje od 100 m od skola, a veruj mi ima ih dosta
|
|
| |
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|

|
|
| Alexns je napisao/la sledeće: | | rizmal je napisao/la sledeće: | | cak i kad dobijes nikad neces moci da pokrijes dugove(ono sto si uplatio).... |
Lepo sam ja rekao da u svemu treba biti umeren i profit je tu, veruj mi na rec
Mogu ti dati tačnu adresu kladionica u NS'u koje se nalaze na manje od 100 m od skola, a veruj mi ima ih dosta | Hvala na ponudi al to me ne interesuje tako da cu zaobici...
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|