:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Četiri bolesti koje će biti najveći uzroci smrtnosti do 2030. godine jesu srčana oboljenja (pre svega infarkt), celebralno-vaskularni napadi, sida i plućno oboljenje - opstruktivna bronhopneumonija, pokazalo je istraživanje čije je rezultate objavio „Medisin” (Medicine), časopis američke Državne naučne biblioteke (PLOS). Dva stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kolin Meters i Dejan Lončar sastavili su listu očekivanih bolesti i smrtnosti do 2030. godine prikupivši ogroman broj statističkih podataka o sadašnjim uzrocima oboljenja i smrtnosti u svetu, a potom sačinivši tri scenarija na osnovu privrednog i društvenog razvoja koji bi mogao da se desi u različitim delovima sveta - osnovni, optimistični i pesimistični. Rezultati istraživanja dvojice stručnjaka SZO pokazali su i da će do 2030. godine glavni uzrok radne nesposobnosti biti sida, a potom depresija i srčana oboljenja.
Depresija će postati glavni uzrok radne nesposobnosti u bogatim zemljama, ispred kardiovaskularnih oboljenja i Alchajmerove bolesti.
Što se tiče godišnjeg broja smrtnih slučajeva izazvanih sidom, prema osnovnom „scenariju”, trebalo da se sa 2,8 miliona, koliko je registrovano 2002. godine, poveća na 6,5 miliona do 2030. godine, prenela je francuska štampa.
Utvrđeno je i da će produženje životnog veka stanovništva uticati na povećanje smrtnosti izazvane neprenosivim bolestima kao što su rak, kardiovaskularna i druga oboljenja koja će predstavljati 70% svih uzroka smrtnosti do 2030. godine.
Broj smrtnih slučajeva izazvanih rakom trebalo bi da se do 2030. godine poveća sa 7,1 milion, koliko je registrovano 2002. godine, na 11,5 miliona, a onih izazvanih srčanim oboljenjima sa 16,7 na 23,3 miliona.
Smrtni slučajevi izazvani saobraćajnim nesrećama trebalo bi da se do 2030. godine povećaju na 2,1 milion, što bi predstavljalo povećanje od 40% u odnosu na 2002. godinu.
Međutim, ma kakav bio „scenario”, životni vek ljudi će se do 2030. godine povećati u svim zemljama sveta. Trebalo bi da prosečan životni vek muškaraca u Africi ostane i dalje kraći od 55 godina, dok će u bogatim zemljama životni vek žena iznositi 85 godina, a muškaraca 79,7 godina. (Tanjug)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
rizmal Lanin Sicilijanac

|
Godine: 42
Datum registracije: 27 Maj 2005 Poruke: 8742 Mesto: Beograd

|
|
|
ja nigde ne vidim rak....milim da njega treba uvrstiti u ova 4....
|
|
 |
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu

|
Godine: 43
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778

|
|
|
valjda će do 2030. naći lijek za aids
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja? |
|
| |
|
 |
damir_tz Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Jan 2006 Poruke: 85

|
|
| rizmal je napisao/la sledeće: | | ja nigde ne vidim rak....milim da njega treba uvrstiti u ova 4.... |
cetvrti pasus
nevalja citat ovakve prognoze,uhvati me crnjak
|
|
|
| |
|
 |
kire_dr Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 62
Datum registracije: 24 Okt 2006 Poruke: 68 Mesto: Skopje

|
|
a ko zna koja ce jos bolestina da izadje do 2030 godine, mozda neka jos gora nego od ove koje sad imamo na zemlji.
|
_________________ Zivite brzo... Vreme leti |
|
| |
|
 |
aleksandar111 Upućeni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 11 Apr 2005 Poruke: 417 Mesto: Herceg Novi

|
|
valjda će do 2030. naći lijek za aids
znaju oni koji je lijek za aids,oni koji su ga napravili (amerikanci)
ima dosta poznatih licnosti koji su izlijeceni,al samo treba love za to
|
|
|
| |
|
 |
alhemicar Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 3412

|
|
|
od smrti se pobjeci ne moze. Kad budemo lijecli ove bolesti - doci ce druge itd
|
|
|
| |
|
 |
kacagica Dobro upućeni član

|
Godine: 37
Datum registracije: 06 Avg 2006 Poruke: 543

|
|
|
i kao sto ste rekli od smrti se ne moze pobeci, svako ce pre ili kasnije ili pririodnom smrcu ili zbog neke bolesti
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|