:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Blizu dva miliona ljudi u Srbiji starijih od 15 godina nema radnu veštinu koja odgovara sadašnjim potrebama tržišta rada. Ovaj frapantan podatak iznet je u strategiji Vlade Srbije za razvoj obrazovanja odraslih usvojenoj krajem prošle godine, piše Blic. Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete, kaže da su promene u ekonomiji u poslednjih pet godina doprinele da veliki broj ljudi, koji se školovao ranije, sada ima znanje koje je bez dodatnog obrazovanja praktično neupotrebljivo. Sledeći u ovoj velikoj grupi su oni koji se nisu ni školovali, kao i ljudi koji su prekinuli školovanje. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi on, mnogo je ljudi koji na posao čekaju više od pet, pa i više od deset godina.
Pitanje je, kako kaže Lazarević, koliko njihova znanja vrede posle tolikih godina čekanja i promena u ekonomiji koje su se u međuvremenu desile. Lazarević napominje da se za čak 15.000-20.000 ljudi sa zvanjem opšteg ekonomskog tehničara ozbiljno postavlja pitanje „upotrebljivosti”, jer poslodavci sada umesto njih traže finansijske i poslovne administratore, bankarske službenike. Dok programi obuka i osposobljavanja ne postanu masovniji i dostupni većem broju ljudi, nezaposlenima na raspolaganju stoji Nacionalna služba za zapošljavanje. Njihove programe, kaže za Blic Ljiljana Lutovac, načelnica Odeljenja za dodatno obrazovanje i obuku pri NSZ, lane je prošlo oko 10.000 ljudi. (Blic)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
Sheggy-po Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 48
Datum registracije: 14 Jul 2006 Poruke: 55 Mesto: Pozarevac / Braunau

|
|
|
Jos malo skole pa cemo moci ko ovaj sa slike skolovano da se kacimo na visoki napon pa kome kako bude!!!
|
_________________ Kad umrem i kad me odnesu dodjite dusmani da vam dam adresu!!! |
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
|
Najveci deo onih "bez radne vestine" su oni koji imaju samo osnovnu skolu. Njih sam vec imao prilike da upoznam i oni su radno iskustvo sticali na "licu mesta". Hocu da kazem da po pekarama [na primer] primaju svakog i uce ih tom zanatu "u letu". Sa mojim drvopreradjivackim zanatom sam se zaposlio u pekari i obuka [iliti probni rad] je trajao svega mesec dana.
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|