www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Etiolom ugrozila život detetu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>

Godine: 40

Datum registracije: 19 Okt 2004
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Ned Jan 21, 2007 9:37 pm    Naslov poruke: Etiolom ugrozila život detetu Na vrh strane Na dno strane

Petogodišnja Turkijana Isainović u životnoj je opasnosti jer je otrovana insekticidom kojim je majka htela da joj uništi vaške. Nesrećna devojčica iz Zemun Polja sinoć je u teškom stanju dovezena u bolnicu Majka i dete, a život joj je i dalje ugrožen. Petogodišnju Turkijanu uplašeni otac odvezao je u Zemunsku bolnicu odakle je u komatoznom stanju hitno transportovana u Institut za majku i dete. Lekari su konstatovali trovanje etiolom i odmah počeli reanimaciju, pošto su u međuvremenu prestale da joj rade osnovne životne funkcije. Uz sve napore lekara, devojčicino stanje ni danas nije mnogo bolje.

„I dalje se dete nalazi u životnoj opasnosti, međutim, kako vreme prolazi - videćemo da li se te vitalne funkcije postepeno normalizuju u onom smeru i onom dinamikom kako mi očekujemo. Devojčica je iz Zemunske bolnice transportovana kod nas u veoma teškom, kritičnom stanju, sa ugroženim vitalnim funkcijama. Sprovedene su sve neophodne mere kako bi se dete izvuklo iz neposredne životne opasnosti. Znači - primena aparata za veštačko disanje, oslobađanje disajnih puteva od velike količine sekreta, a osnovni lek je atropin”, objašnjava direktor pedijatrijske klinike Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović.

Veče pre prijema u bolnicu majka je etiol utrljala u devojčicinu kosu kako bi uništila vaši. Sa buđenjem deteta počela je i porodična drama - mučnine, povraćanje i bolovi stomaka, što su prvi znaci trovanja ovim pesticidom. Majka nesrećne devojčice etiol je kupila u poljoprivrednoj radnji.

B92: Gde ste vi čuli da se etiol stavlja na glavu?

Đemka Isainović: Pitala sam ženu u radnji da li smem da stavljam to deci na glavu i ona je rekla da može. I ja sam to uradila. Još nekoj deci sam stavljala i kako su mi deca rasla, ja sam taj etiol stavljala i ništa im se nije desilo.

Nedovoljno informisani roditelji često misle da upravo ovaj pesticid može da posluži i za uništavanje vaški, pa ovo nije prvi slučaj da deca budu otrovana na takav način. Prema rečima doktora iz Insituta za majku i dete, zabeleženi su čak i slučajevi u kojima su deca platila životom zbog neznanja roditelja.

Etiol je insekticid koji se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata po biljkama. To je supstanca veoma opasna po zdravlje čoveka. Zato lekari upozoravaju da se vaške sa dečje glave uništavaju isključivo šamponom, a ne etiolom, kako se ne bi ponovila drama koja je zadesila ovu porodicu. (B92)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Etiolom ugrozila život detetu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon