:: |
| Autor |
Poruka |
filicka *hoppípolla*

|
Godine: 34
Datum registracije: 28 Jan 2006 Poruke: 10884

|
|
Ne vidim razlog zasto bio to bio gubljenje vremena?
|
_________________ DROP IT LIKE IT'S HOT |
|
| |
|
 |
Rakelly Upućeni član

|
Godine: 56
Datum registracije: 24 Feb 2006 Poruke: 449 Mesto: Valjevo

|
|
|
Ako izuzmem vestacki jezik Esperanto i one kojima govori veoma mali broj ljudi, nikako ne smatram da je ucenje stranog jezika gubljenje vremena. Naravno da je bolje odabrati onaj jezik se vise koristi, ali nikada se ne zna da li ce i znanje nekog manje popularnog jezika dobro doci.
|
|
|
| |
|
 |
kapljica ULT_RAS-ov Anđelak

|
Godine: 42
Datum registracije: 17 Avg 2005 Poruke: 1985 Mesto: Beograd

|
|
Ni jedan jezik nije gubljenje vremena.
Od osobe do osobe se menja znacaj nekog posebnog jezika, gde ce ga on koristiti, koliko ce mu biti neophodan, tako da tesko je odgovoriti na pitanje koji jezik je najkorisnije znati! Pa cak i latinski koji je potpuno mrtav jezik ima svoju primenu i neki ljudi zive od njega, pa kako onda uopste posumnjati u korist i znacaj znanja onih najrasprostranjenijih jezika poput engleskog, francuskog, arapskog, spanskog...
Engleski je jezik koji po default-u bi SVI trebalo da znaju. Zasto? Zato sto je engleski nametnut svima nama kao univerzalni jezik, i kad tad naci cemo se u nekoj zemlji ciji jezik necemo znati. I onda glavnu ulogu dobija engleski. Namerno sam naglasila ono "svi", jer pod tim sam podrazumevala i nacije koje ne zele da progovore ni jedan jezik osim svog maternjeg (pa cak i ako ga znaju). E ako oni prave neku vrstu protesta na taj nacin, ja tu ne mogu nista, osim da usavrsavam sebe da ne budem kao oni.
| Citat: | | neko je napisao da se engleski jezik toliko izopacio da se oni sami ne razumiju. ne znam, mi se ovdje dobro razumijemo. |
Malo je preterano reci da se oni sami ne razumeju. Oni se medjusobno razumeju, ali mi ne mozemo da njih razumemo. U istoj toj Engleskoj ja sam zivela kao mala. Meni je bilo isto jer engleski kad sam dosla tamo nisam znala, ali moji roditelji koji su imali savrseno znanje engleskog u pocetku su imali mnogo problema da se snadju. Mnogo lakse su komunicirali sa ljudima koji su bili "neEnglezi"i (na engleskom naravno), nego sa samim Englezima. Zasto? Zato sto svi mi (kojima engleski nije maternji) ucimo knjiski, pravilno i gramaticki ispravno. Zato nam i nije problem u komunikaciji sa drugim ljudima kojima je engleski strani jezik, jer svi smo na isti nacin ucili...Dok Englezi koriste gomile skracenica, nadovezuju stvari jedne na drugu tako da to ispadne kao kineski, a da ne govorim o tome koliko pojma nemaju da pisu
To nije slucaj samo sa engleskim. Evo ja recimo ucim i francuski. Dozivela sam da me Francuz ispravlja za odredjene oosnovne konstrukcije (za koje znam da su ispravne, pa pobogu pise tako u gramatici francuskog jezika!) da su neispravne i da se koriste drugacije Izopacenost jezika i nista drugo!
| Citat: | | ako studiram matematiku, sta ja imam sa nekim tamo engleskim ili spanskim ili sta vec? |
Evo ja studiram bas tu matematiku pa cu da ti objasnim.
Matematika je tesko povezana sa racunarima. Ne mozes zavrsiti Matematicki fakultet a da nisi radio na racunaru. A za rad (citaj RAD - a ne igranje igrica, pustanje muzike i filmova, surfovanje po netu i sl) neophodno je znati engleski. Neophodno je znati sta koja obavestanja znace, sta koje greske kad se pojave znace, zasto su nastale, sta se od tebe trazi, a to sve pise na engleskom. Ni na srpskom, ni na francuskom, ni na arapskom - vec na engleskom.
Sto se tice jezika koje treba uciti u skolama...Pa za engleski sam naravno na prvom mestu, to sam vec objasnila zasto. Dok drugi jezik vec zavisi od pojedinca. Vecu prednost bih dala onim najrasprostranjenijim jezicima. U trecem osnovne mi smo imali da biramo koji jezik zelimo: francuski, nemacki ili ruski. Ja sam recimo izabrala francuski.
|
Al' sto si mene - to ne mogu! |
|
| |
|
 |
Adrienne Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 25 Jul 2006 Poruke: 6

|
|
|
Svi imamo razlog za ucenje nekog jezika, tako da mislim da ucenje bilo kojeg nije ni u kom slucaju gubljenje vremena. A sto se tice ovih u skoli, pa strpite se... svi smo mi ucili neke prilicno uzaludne jezike, ali da budemo iskreni, nije tu bas toliko vremena izgubljeno. Jednostavno ste bogatiji za znanje... nije bitno iz cega je.
|
|
|
| |
|
 |
dado_GTI Dobro upućeni član

|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2006 Poruke: 545 Mesto: Zagreb

|
|
| |
|
 |
Djerma Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 37
Datum registracije: 20 Nov 2005 Poruke: 32 Mesto: Beograd

|
|
|
apsolutno nije
|
_________________ Neka vam najlepsi dan u proslosti bude najgori dan u buducnosti... |
|
| |
|
 |
bubaaa Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 04 Feb 2007 Poruke: 95

|
|
ruski jeste mozda, na primjer nasi roditelji su to dzabe ucili
ili na primjer sto se uci cirilica jos uvijek u skoli.
mislim da je to tako ne potrebno jer nigdje ti to ne treba u zivotu,
jedino ako planiras da zivis u rusiji ili ako zivis u srbiji..
ali ovdje u evropi ti najvise engleski, njemacki i francuski treba
tako da bi mislila da je bolje da djaci na balkanu uce njemacki ili
francuski umjesto ne potrebne stvari!! Nemoj te se nalaziti uvrijedjeni,
vi sigurno imate drugo misljenje ali nadam se da ce te respektovati
i moje ko sto ja i vase.
|
|
|
| |
|
 |
Johnny-Delija Banovan! Delija Sever - Forever

|
Godine: 43
Datum registracije: 07 Nov 2006 Poruke: 3836 Mesto: Negde daleko,daleko od jedne Zloće iz sazveždja Vodolije,negde tamo gde me ta Zloća neće videti.

|
|
|
Ucenje jezika nije gubljenje vremena,ako se uci sa zadovoljstvom.Mislim da je latinski najdosadniji jezik,ali bez obzira sto je "mrtav" jezik,koriste ga studenti teologije(katolici,protestanti),bas kao sto staro-slovenski koriste,takodje studenti teologije(pravoslavci).Jer,niko ne mora da uci neki jezik ako nece(izuzev latinskog u srednjoj skoli,jer je to obavezan predmet).Svako bira jezik koji hoce da uci(i u srednjoj i u osnovnoj skoli).
|
_________________ Fan of Maria Kirilenko
Bože,meni tako malo treba
Ispod ovog svetog neba.
Topla postelja
I njena oka dva... |
|
| |
|
 |
kovrdzava Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 51
Datum registracije: 23 Apr 2006 Poruke: 112 Mesto: cacak

|
|
nesto najlepse kada cujete da neka osoba zna vise jezika, za mene je najbolji engleski.znate kako kaze stara poslovica koliko jezika znate toliko vredite!
|
_________________ vecita sanjalica |
|
| |
|
 |
sjena23 ~Shadow Lady In Love~

|
Datum registracije: 10 Maj 2005 Poruke: 9824

|
|
mislim da stenografija kao poslovni jezik , njezino učenje je pravi gubitak vremena, jer se tehnologija toliko razvila da to nitko više ne koristi, a i kad je našvrljaš ni sam više ne znaš što znače
ostale jezike je vjerojatno lijepo znat, ono možeš otić bilo kud i snać se bez problema
|
|
|
| |
|
 |
Mil-KG Upućeni član

|
Godine: 42
Datum registracije: 29 Sep 2005 Poruke: 257 Mesto: Aschaffenburg

|
|
|
Treba ih uciti, jer ko zna kada ce ti biti potrebni. Zamisli nadjes se negde na odmoru, a ti ni rec neznas
|
_________________ Mil-KG |
|
| |
|
 |
tihanaos6 Banovan! Upućeni član

|
Datum registracije: 13 Nov 2005 Poruke: 336 Mesto: Osijek-Hrvatska

|
|
|
ne procjenjujem ljude po broju jezika koje pričaju..ali uvijek je dobro znati više jezika pogotovo jer se kod nas sve više razvija turizam...
|
_________________ ~~~Dođi i ostani uz mene,~~~
~~~neka se sklope naše sjene~~~ |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|