:: |
| Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Prema najnovijim rezultatima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku spovedenog na području Beograda, Vojvodine i centralne Srbije - čak 68,4% građana Srbije nikada nije koristilo Internet, 56,8% njih nikada nije selo za računar, a tek 18,5% domaćinstava u Srbiji povezano je na Internet. Istraživanje o korišćenju informacionih tehnologija obuhvatilo je uzorak od 1.200 domaćinstava i isto toliko pojedinaca, a rađeno je najsavremenijom „Evrostat” metodologijom. Ovom prilikom anketirano je i 600 preduzeća. Podaci govore da računar poseduje 26,5% domaćinstava u Srbiji, najviše u Beogradu - 30,7%, najmanje u centralnoj Srbiji - 22,7%.
Oko 1,3 miliona stanovnika Srbije računar koristi svakog ili svakog drugog dana, i to čine najviše kod kuće, zatim na poslu i u školi. Zastupljenost internet priključaka najveća je u Beogradu (22,7%), zatim u Vojvodini (19,8%) i centralnoj Srbiji (15,6%).
Da radije koristi Internet umesto da lično ode u neku državnu ustanovu važi za 13,7% stanovnika, ali iznenađuje podatak da 43,2% ispitanika uopšte nije zainteresovano za to.
Treba dodati i podatak da čak 88,4% stanovnika nikada nije kupovalo ni poručivalo robu ili usluge preko interneta.
Najveći broj ispitanika zna da koristi pretraživače (68,5), šalje imejlove (58,7) i diskutuje na forumima (23,6%).
I materijalno stanje građana utiče na to da li poseduju računare ili ne. Pokazalo se da domaćinstva čiji mesečni prihod prelazi 600 evra u 65,9% slučajeva imaju računare, dok ona s prihodima ispod 300 evra računare imaju u samo 15,7% slučajeva.
Za razliku od domaćinstava, čak 90,25 preduzeća koristi Internet, a njih 52,9% ima svoju prezentaciju. Podaci govore i da sva preduzeća sa 250 i više zaposlenih koriste računare.
Istraživanje je pokazalo i da 95,7% domaćinstava poseduje televizor, 30,2% kablovsku televiziju, a 6,7% satelitsku televiziju. Fiksne telefone ima 86,5% domaćinstava, dok mobilne telefona ima 71,2% domaćinstava.
Mobilne telefone ima oko 4.000.000 građana, a tek 1,5% domaćinstava ima laptop. (Tanjug)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
**OpasnaMackica** Banovan! Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 04 Apr 2007 Poruke: 593

|
|
|
pa vojvodina ne zaostaje hehhe
|
|
|
| |
|
 |
alhemicar Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 3412

|
|
|
"zemlja seljaka na brdovitom balkanu"
|
|
|
| |
|
 |
**OpasnaMackica** Banovan! Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 04 Apr 2007 Poruke: 593

|
|
|
ma mi smo pametan narod...sta ce nama kompjuteri uopste...
|
|
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
Posle onih izbornih anketa odloocio sam da ne veroojem ni jednom istrazivanjoo tako da... ...Jedino podatke o brojoo internet prikljoocaka smatram validnim zato shto se oni mogoo kontrolisati ali sve ostalo...
|
|
| |
|
 |
please Odomaćeni član

|
Datum registracije: 25 Apr 2006 Poruke: 1427 Mesto: pogresna drzava

|
|
pa polako,bice za par godina vise
tesko je promeniti neke stare navike a
oustalom ima naroda kojem nimalo ne treba ni kompjuter ni internet.
ponekad mislim da im je bolje nego nama internautima
|
_________________ www.ONE.org |
|
| |
|
 |
mixxx05 Iskusni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 23 Jul 2005 Poruke: 786 Mesto: Novi Sad

|
|
|
ja ne znam gde oni sprovode te ankete......ja stvarno ne poznajem nikoga ko nema komp u kuci....a vrlo je redak sluchaj da nema internet!!!! jedino ako idu po starachkim domovima onda su mozda dobri rezultati
|
_________________ I've told you this once before, can't control me!
If you try to take me down you're gonna break! |
|
| |
|
 |
velociraptor Banovan!

|
Datum registracije: 15 Apr 2007 Poruke: 12000 Mesto: www. pokloni mi ljubav...pokloni mi sebe.com

|
|
A i tih 18, 5 posto sve haker do hakera...u devojke svileni merdžani.
Jedino merodavno istraživanje je sledeće....
Nekad je 10% ljudi koristilo kompjutere, a sada se 10% ljudi razume u kompjutere.
Veliki napredak, nema šta!
Ako nekom prosečnom korisniku neta pomenete Linux, on će misliti da je to neki novi podrum pića u komšiluku. Toliko se mi Srbi razumemo u IT tehnologiju. Mašala!
|
|
|
| |
|
 |
Stormlord Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 23 Apr 2007 Poruke: 20

|
|
| |
|
 |
slajad Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 19 Nov 2006 Poruke: 55 Mesto: svinjarnik

|
|
|
pa normalno kad nemogu da ga kupe a ne da ga koriste
|
|
|
| |
|
 |
CAMO_PEJB Upućeni član

|
Datum registracije: 20 Maj 2005 Poruke: 495

|
|
| velociraptor je napisao/la sledeće: | A i tih 18, 5 posto sve haker do hakera...u devojke svileni merdžani.
Jedino merodavno istraživanje je sledeće....
Nekad je 10% ljudi koristilo kompjutere, a sada se 10% ljudi razume u kompjutere.
Veliki napredak, nema šta!
Ako nekom prosečnom korisniku neta pomenete Linux, on će misliti da je to neki novi podrum pića u komšiluku. Toliko se mi Srbi razumemo u IT tehnologiju. Mašala! |
To to, reci nam!!
|
_________________ Svadjanje na forumu je kao ucestvovanje na specijalnoj olimpijadi...Cak i ako pobedish opet si retardiran.! |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|