:: |
Autor |
Poruka |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Evropski naučnici, koji učestvuju u programu "Biotex", razvijaju odeću koja će moći da prati zdravlje osobe koja je nosi. Takozvani „inteligentni tekstil” sadrži senzore koji mogu da prate sastav telesnih tečnosti, poput krvi i znoja. Prema rečima istraživača, takva odeća će svoju primenu naći u praćenju zdravlja pacijenata koji su tek izašli iz bolnice, kod povređenih sportista ili ljudi obolelih od hroničnih bolesti. U budućnosti će se koristiti senzori sposobni za praćenje procesa zaceljivanja rana, a uz pomoć uočavanja abnormalnosti u metabolizmu i rano uočavanje bolesti i infekcija. U projektu, u kojem učestvuje osam naučnih institucija, razvijen je prototip nove odeće, a sledeći korak je njegovo testiranje na grupi dobrovoljaca. Naučnici napominju da takva odeća neće moći da zameni tradicionalne dijagnostičke metode.
Uporedo sa evropskim, američki naučnici su razvili odeću koja štiti od toksina, virusa i bakterija prisutnih u vazduhu. Zaštitni učinak odeće zasniva se na nevidljivom sloju nanočestica kojim je prekrivena. Te čestice su dizajnirane tako da mogu da „zarobe” viruse, bakterije i toksine prisutne u smogu. (RTS)
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
 |
crna_opasna_maca Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 02 Sep 2006 Poruke: 136 Mesto: Novi Sad

|
|
Hm.. Sta sve nece smisliti..
|
_________________ ..jer usne su mi trnje i ranice te znaj, a oci su mi crne ni pakao ni raj.. |
|
|
|
 |
Lilly lovedoll *GiMmE mOrE*

|
Datum registracije: 26 Maj 2006 Poruke: 3257

|
|
Auffff muka mi je vise od ovih silnih izuma... (PS:Vecinu kazu da ce izumitii a nikada ne izume)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|