www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Niške bebe iz epruvete!
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Shiseido
N-SNG-J06
<b>N-SNG-J06</b>

Datum registracije: 26 Apr 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 24, 2007 2:06 pm    Naslov poruke: Niške bebe iz epruvete! Na vrh strane Na dno strane

U poslednjih godinu i po dana, koliko grad Niš finansira veštačku oplodnju, pomoću te metode rođeno je 30 beba.
Načelnik Uprave za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Ružica Đorđević ističe s ponosom da je Niš prvi grad u Srbiji koji je počeo da pomaže parovima da posle dužeg lečenja steriliteta dođu do potomstva.
- Niš je odlučno krenuo u borbu protiv steriliteta. S obzirom na to da smo sagledali problem steriliteta za oko 400 bračnih parova, mislim da je ovo veliki uspeh. Imamo i bliznakinje, Danicu i Dunju, koje su napunile godinu dana. Iz gradske kase je za veštačku oplodnju dosad izdvojeno 12 miliona dinara, ali se rebalansom budžeta očekuje još milion i po dinara - rekla je Đorđevićeva.

Osmomesečni Ognjen Stojanović iz Niša jedna je od trideset niških beba rođenih iz epruvete.

Njegova majka Lidija Stojanović (36) kaže za Press da je najsrećnija na svetu i da joj nije žao što je Ognjenov dolazak čekala 13 godina.

- Za metodu vantelesne oplodnje, čije finansiranje pomaže grad, čula sam od prijateljice.

Ona je rodila blizance i ja sam se posle razgovora s njom odlučila na taj korak. Na niškoj klinici sam prikupila sve rezultate i dobila injekcije za stimulaciju jajnih ćelija.

To je jedinstveno za Srbiju da država to plaća, jer se one uvek kupuju. Osim injekcija, grad mi je pomogao plaćanje, u iznosu od 50 odsto ukupnih sredstava, za vantelesnu oplodnju - rekla je Stojanovićeva.

Iako nije uobičajeno da posle prve veštačke oplodnje žena ostane u drugom stanju, Lidija je verovala da će uspeti i bila je u pravu.

- Čula sam razne priče, a i lekari na jednoj privatnoj klinici u Beogradu su me upozorili da prva oplodnja ne znači i sigurnu trudnoću.

Ipak, verovala sam da ću uspeti, i tako je i bilo. Sve je proteklo u najboljem redu. Kad uđete u program, pod injekcijskom terapijom ste desetak dana. Metoda je bezbolna. Samo jedna intervencija, u trajanju od oko pet minuta, radi se pod totalnom anestezijom, pa savetujem ženama sa sličnim problemom da se prijave za program veštačke oplodnje i pokušaju. Posebna prednost je što grad novčano pomaže, jer nije nimalo jednostavno odvojiti oko 1.200 evra - istakla je Lidija.

Dugo čekanje se isplatilo
U podizanju osmomesečnog Ognjena, jedne od trideset niških beba rođenih u programu veštačke oplodnje, pomaže i baka Slavica. Ona kaže da joj je ispunjen svaki trenutak.
- Dugo smo čekali da Ognjen stigne i sada nam ništa nije teško. Dan nam je u potpunosti ispunjen. On nas ujutru budi, a uveče se umorni zajedno uspavljujemo. Presrećni smo - rekla je Ognjenova baka Slavica Stevanović.

Fakti
- Pored Niša, veštačka oplodnja uz finansiranje države ili grada izvodi se u Novom Sadu i Beogradu
- Procene su da u Srbiji svaki šesti bračni par, njih oko 200.000, ima problema s plodnošću
- Nema podataka koliko parova ispunjava kriterijume utvrđene za program besplatnih vantelesnih oplodnji
- Cena se po jednom pokušaju veštačke oplodnje kreće od 270.000 do 290.000 dinara. U cenu su uključeni i troškovi lekova, anestetika, hormona, medijuma krvi, krvnih derivata, sanitetskog i ostalog potrošnog materijala

(Press)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Niške bebe iz epruvete! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon