:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
U poslednjih godinu i po dana, koliko grad Niš finansira veštačku oplodnju, pomoću te metode rođeno je 30 beba.
Načelnik Uprave za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Ružica Đorđević ističe s ponosom da je Niš prvi grad u Srbiji koji je počeo da pomaže parovima da posle dužeg lečenja steriliteta dođu do potomstva.
- Niš je odlučno krenuo u borbu protiv steriliteta. S obzirom na to da smo sagledali problem steriliteta za oko 400 bračnih parova, mislim da je ovo veliki uspeh. Imamo i bliznakinje, Danicu i Dunju, koje su napunile godinu dana. Iz gradske kase je za veštačku oplodnju dosad izdvojeno 12 miliona dinara, ali se rebalansom budžeta očekuje još milion i po dinara - rekla je Đorđevićeva.
Osmomesečni Ognjen Stojanović iz Niša jedna je od trideset niških beba rođenih iz epruvete.
Njegova majka Lidija Stojanović (36) kaže za Press da je najsrećnija na svetu i da joj nije žao što je Ognjenov dolazak čekala 13 godina.
- Za metodu vantelesne oplodnje, čije finansiranje pomaže grad, čula sam od prijateljice.
Ona je rodila blizance i ja sam se posle razgovora s njom odlučila na taj korak. Na niškoj klinici sam prikupila sve rezultate i dobila injekcije za stimulaciju jajnih ćelija.
To je jedinstveno za Srbiju da država to plaća, jer se one uvek kupuju. Osim injekcija, grad mi je pomogao plaćanje, u iznosu od 50 odsto ukupnih sredstava, za vantelesnu oplodnju - rekla je Stojanovićeva.
Iako nije uobičajeno da posle prve veštačke oplodnje žena ostane u drugom stanju, Lidija je verovala da će uspeti i bila je u pravu.
- Čula sam razne priče, a i lekari na jednoj privatnoj klinici u Beogradu su me upozorili da prva oplodnja ne znači i sigurnu trudnoću.
Ipak, verovala sam da ću uspeti, i tako je i bilo. Sve je proteklo u najboljem redu. Kad uđete u program, pod injekcijskom terapijom ste desetak dana. Metoda je bezbolna. Samo jedna intervencija, u trajanju od oko pet minuta, radi se pod totalnom anestezijom, pa savetujem ženama sa sličnim problemom da se prijave za program veštačke oplodnje i pokušaju. Posebna prednost je što grad novčano pomaže, jer nije nimalo jednostavno odvojiti oko 1.200 evra - istakla je Lidija.
Dugo čekanje se isplatilo
U podizanju osmomesečnog Ognjena, jedne od trideset niških beba rođenih u programu veštačke oplodnje, pomaže i baka Slavica. Ona kaže da joj je ispunjen svaki trenutak.
- Dugo smo čekali da Ognjen stigne i sada nam ništa nije teško. Dan nam je u potpunosti ispunjen. On nas ujutru budi, a uveče se umorni zajedno uspavljujemo. Presrećni smo - rekla je Ognjenova baka Slavica Stevanović.
Fakti
- Pored Niša, veštačka oplodnja uz finansiranje države ili grada izvodi se u Novom Sadu i Beogradu
- Procene su da u Srbiji svaki šesti bračni par, njih oko 200.000, ima problema s plodnošću
- Nema podataka koliko parova ispunjava kriterijume utvrđene za program besplatnih vantelesnih oplodnji
- Cena se po jednom pokušaju veštačke oplodnje kreće od 270.000 do 290.000 dinara. U cenu su uključeni i troškovi lekova, anestetika, hormona, medijuma krvi, krvnih derivata, sanitetskog i ostalog potrošnog materijala
(Press)
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|