www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Autistični dečak izbačen iz škole!
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Shiseido
N-SNG-J06
<b>N-SNG-J06</b>

Datum registracije: 26 Apr 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 09, 2007 12:38 am    Naslov poruke: Autistični dečak izbačen iz škole! Na vrh strane Na dno strane

Nikola Aleksić (16), koji boluje od autizma, izbačen je iz Tehničke škole u Smederevu samo zato što je razrednom starešini Ani Minović „izjavio ljubav"! Njegova majka Ljiljana optužuje školu da je Nikolu, iako je prvi razred završio s prosečnom ocenom 4,33, nakon incidenta s nastavnicom na početku drugog razreda srednje škole, odjednom proglasila nesposobnim da prati nastavu.
Ljiljana Aleksić navodi da je njen sin već godinu dana pohađao specijalno odeljenje Tehničke škole za decu ometenu u razvoju, pripremajući se za zvanje manipulant u preradi hrane, i da je pokazivao vrlo dobre rezultate.
- Razredni starešina Ana Minović prošle godine rekla je da Nikola čak zna gradivo koje još nisu savladali učenici završnog razreda. Navela je i da je starijim učenicima objašnjavao osobine namirnica i pripremanje, a prošlu školsku godinu završio je s prosečnom ocenom 4,33 - priča Ljiljana.
Početkom novembra, međutim, izbacili su ga iz škole jer je nastavnici Minović na času „izjavio ljubav".
- Dijagnoza Nikoline bolesti je disharmoničan razvoj s elementima autizma i psihotičnih stanja sa usporenom socijalizacijom. On, takođe, ne može sam da se okupa i nije u stanju da veže pertle. Pri promeni vremena nervozan je i psuje kad misli da je ugrožen. To sam predočila i Ani Minović s molbom za razumevanje, jer je Nikola dete koje teško kontroliše svoje ponašanje. Ona, međutim, to nije htela da prihvati, već su ga izbacili iz škole, s obrazloženjem da, navodno, nije u stanju da se obrazuje za bilo koje zanimanje - kaže Ljiljana.
Razredni starešina Ana Minović kaže da joj je Nikola u više navrata izjavljivao ljubav, što je bilo neprimereno, i da njegovi roditelji nisu reagovali na brojna upozorenja.
- Sva deca su čula kad mi je Nikola na času izjavio ljubav. Upozorila sam njegovu majku, ali ona nije adekvatno reagovala. Nikola me čak na času molio da ga mazim i predlagao da samo nas dvoje odemo do Beograda. Kad sam to odbila, psovao je i pretio samoubistvom - objašnjava Ana Minović.
Školski pedagog Radoslav Đorić, ipak, navodi da incidenti s nastavnicom nisu razlozi isključenja iz škole, već Nikolina nesposobnost da prati časove.
- Nikolin problem nije to što se zaljubio u profesorku. Ana je prošle godine počela da radi s decom i odmah je uočila da Nikola ima problem. Kad je hteo, mogao je da prati teoretsku nastavu, ali je mnogo zaostajao za decom u praktičnom delu. Po našem mišljenju, on ne može da se osposobi za bilo kakvo zanimanje, i to je razlog zbog čega smo ga ispisali iz škole - tvrdi Đorić.

Defektolog ogorčen odlukom škole!
Diplomirani defektolog u dnevnom boravku „Sunce" Biljana Gvozdenović (na slici) kaže za Press da je ogorčena postupkom nadležnih u Tehničkoj školi i njihovom odlukom da izbace Nikolu Aleksića.
- Nikola Aleksić je dete koje, sticajem okolnosti, znam oko godinu dana. Taj dečak je visokofunkcionalan autist. Stručnjaci će prepoznati o čemu govorim, jer s Nikolom može da se radi i on može da se prilagodi školskom sistemu. Šteta je da se takvom detetu uskrati školovanje - tvrdi Gvozdenovićeva.

Roditelji mogu da traže penziju
Pedagog Radoslav Đorić navodi da je jedini put za Nikoline roditelje da, prema nalazu stručnog tima škole, zatraže od države penziju za Nikolu.
- Nikola je povremeno pokazivao pomake u savlađivanju postavljenih zadataka. Teoretski deo gradiva uglavnom je savladao, dok praktičan deo rada i zadataka nije. Učeniku nije izdato uverenje o jednogodišnjoj osposobljenosti jer učenik nije uspeo da se osposobi ni za kakav samostalan rad. Imali smo već slučaj kad je na osnovu dokaza o nesposobnosti za školu jedan od roditelja tražio penziju za svoje dete. Mislim da je to put i za Nikoline roditelje - kaže Đorić

M. S. PEŠIĆ

(Press)

..:: MaYa ::..
Banovan!

° ♥ BaNe, Volim Te ♥ °
<b>° ♥ BaNe, Volim Te ♥ °</b>

Datum registracije: 14 Okt 2006
Mesto: .:* Sakrivena u Njegovom Pogledu, Zarobljena u Njegovom Srcu, Zauvek u Njegovom Toplom Zagrljaju *:

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 09, 2007 6:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zaljubio se decko Mr. Green

salu na stranu, i ja bi ga izbacila iz skole Rolling Eyes

~ Banetova Žena ~

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Autistični dečak izbačen iz škole! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon