:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
| |
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
| Теодул je napisao/la sledeće: |
Odgovor na Zasto Da :
Bazirane su na istim temeljima, slazem se.. ali, vec 300 i neke godine su se prakticno razisle. tj. Rimska patrijarsija se htela separatisati. I od tada je pocelo menjanje. Pravoslavna vera i dalje nastavlja put drevne crkve, dok se katolicka crkva nazalost sve vise vise modernizuje i udaljava od drevnih ucenja Hrista!
Ne, kroz vreme se definitivno ne bi nista resilo. Zaboravljas da ovaj raskol traje vise od 1000 godina. To je jako velika razlika izmedju dve crkve, ako bi se ujedinili, napetost bi samo rasla i rasla jer, u dokumentu pise da pravoslavci MORAJu prihvatiti papu kao vrhovnog poglavara i da MORAJu priznati rim, odnosno vatikan kao centralu hriscanstva. A znas kada ce to pravoslavci prihvatiti ? N.I.K.A.D.
|
Nitko od nas ovdje nema magicnu kristalnu kuglu kojom vidi kako ce se sto desavati u buducnosti. Stoga, niti jedan od nas ne moze tvrditi da ce se nesto desiti NIKAD, jednako kao i NEKAD ili IKAD.
Za mnogo toga se govorilo da ce se desiti nikad pa se ipak desilo...
Ako se ikad i ujedine onda mislim da se to treba uciniti po principima koji su bili PRIJE raskola crkve, sto bi automatski iskljucilo Vatikan i Papu u danasnjem hijerarhijskom pogledu...
Ne znam koliko sam za ovo ujedninjenje, radije bih volio vidjeti ujedinjenje svih religija KNJIGE, razuma radi...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
Sto se tice ujedinjenja kao sto rece aureliano niko od nas ne moze da prognozira sta ce se desiti ..
Mislite li da je Kralj Petar znao sta ce da se desi 100 godina posle njegovog postavljanja Kraljevine Jugoslavije ? ... Ne verujem da je imao i pojma jer se u svakom momentu ide na bolje a sta ce se desiti za 50 godina ... ko to zna .. uostalom .. .da svako zna sta ce se desiti onda bi zivot bio tako dosadan ..
No .. da ne idem od teme .. kazem da je sve ovo nesto cudno i ne vidim bas neku mogucnost da ce da uspe .. ali .. ko zna ...
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
Теодул Banovan! Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 24 Feb 2007 Poruke: 504 Mesto: Srce, a u srcu SRBIJA!

|
|
| aureliano je napisao/la sledeće: | | Теодул je napisao/la sledeće: |
Odgovor na Zasto Da :
Bazirane su na istim temeljima, slazem se.. ali, vec 300 i neke godine su se prakticno razisle. tj. Rimska patrijarsija se htela separatisati. I od tada je pocelo menjanje. Pravoslavna vera i dalje nastavlja put drevne crkve, dok se katolicka crkva nazalost sve vise vise modernizuje i udaljava od drevnih ucenja Hrista!
Ne, kroz vreme se definitivno ne bi nista resilo. Zaboravljas da ovaj raskol traje vise od 1000 godina. To je jako velika razlika izmedju dve crkve, ako bi se ujedinili, napetost bi samo rasla i rasla jer, u dokumentu pise da pravoslavci MORAJu prihvatiti papu kao vrhovnog poglavara i da MORAJu priznati rim, odnosno vatikan kao centralu hriscanstva. A znas kada ce to pravoslavci prihvatiti ? N.I.K.A.D.
|
Nitko od nas ovdje nema magicnu kristalnu kuglu kojom vidi kako ce se sto desavati u buducnosti. Stoga, niti jedan od nas ne moze tvrditi da ce se nesto desiti NIKAD, jednako kao i NEKAD ili IKAD.
Ako se ikad i ujedine onda mislim da se to treba uciniti po principima koji su bili PRIJE raskola crkve, sto bi automatski iskljucilo Vatikan i Papu u danasnjem hijerarhijskom pogledu...
Ne znam koliko sam za ovo ujedninjenje, radije bih volio vidjeti ujedinjenje svih religija KNJIGE, razuma radi... |
Eeee tu sam te chekao.. u dokumentu jasno i glasno pise da pravoslavci MORAJU prihvatiti papu i vatikan i da im daju primat. To znaci, da ce svi pravoslavci koji hoce ujedinjenje morati prihvatiti papu. Znaci, nista se ne vraca na vreme pre raskola. Danasnje stanje u pravoslavnoj crkvi je isto kao i pre raskola (to potvrdjuju mnogi sveti oci i teologija pravoslavlja)
|
_________________ "Svaki pedalj nase SPRSKE ZEMLJE SVETE, brane nam junaci iz KOZARSKE PETE!!!" |
|
| |
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
| Теодул je napisao/la sledeće: | | aureliano je napisao/la sledeće: | | Теодул je napisao/la sledeće: |
Odgovor na Zasto Da :
|
Ne znam koliko sam za ovo ujedninjenje, radije bih volio vidjeti ujedinjenje svih religija KNJIGE, razuma radi... |
Eeee tu sam te chekao.. u dokumentu jasno i glasno pise da pravoslavci MORAJU prihvatiti papu i vatikan i da im daju primat. To znaci, da ce svi pravoslavci koji hoce ujedinjenje morati prihvatiti papu. Znaci, nista se ne vraca na vreme pre raskola. Danasnje stanje u pravoslavnoj crkvi je isto kao i pre raskola (to potvrdjuju mnogi sveti oci i teologija pravoslavlja) | Znam da tako pise u clanku i s tim se dijelom i ne slazem.
Ali ovo je samo moje misljenje, privatno...
Mada, kao sto rekoh, ne znam jesam li bash za ovo ujedinjenje, radije bih zelio vidjeti jedno ujedinjenje koje bi prvotno ujedinilo SVE krscanske ali i druge religije knjige, dakle i judaizam i islam... (samo sto sumnjam da je to nekim mocnicima u interesu).
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
Теодул Banovan! Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 24 Feb 2007 Poruke: 504 Mesto: Srce, a u srcu SRBIJA!

|
|
|
Slazem se.. pametno zboris brate moj!
|
_________________ "Svaki pedalj nase SPRSKE ZEMLJE SVETE, brane nam junaci iz KOZARSKE PETE!!!" |
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Recimo da Pravoslavna crkva odmah prihvati Papu za vrhovnog poglavara, bez obzira da li će on stvarno biti "šef" svima ili samo na papiru. Šta bi mogla Katolička crkva da prihvati od nas? Krsne slave, venčavanje popova ili da popovi puštaju brade? (za one koji nisu čitali "Pop Ćira i pop Spira", brada kod pravoslavnih popova je kao epoleta kod oficira: ako neki pop gadno zabrlja onda ga obriju)
Glavni razlog "Velike šizme" je bio u vezi Svetog Trojstva. Nisu mogli da se usaglase da li su Otac, Sin i Sveti Duh jedna ili tri osobe. U Bibliji se jasno kaže da je Bog jedan, ali se isto kaže da je Otac poslao Svetog Duha u vidu golubice (kasnije u vidu plamena iznad glava apostola koji su posle razumevali sve jezike i svi su mogli da razumeju njih).
Drugi razlog je bio taj što je Katolička crkva smatrala ikone i molitve svecima za politeizam. Da budemo iskreni, neki slovenski bogovi su nastavili da žive u narodu u vidu svetaca kao što je Perun Gromovnik postao Sveti Ilija Gromovnik, na primer. A i znate već da se Badnjak pravi od hrasta koji je bio sveto drvo starih Slovena.
|
|
 |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
| Citat: | | Recimo da Pravoslavna crkva odmah prihvati Papu za vrhovnog poglavara, bez obzira da li će on stvarno biti "šef" svima ili samo na papiru. Šta bi mogla Katolička crkva da prihvati od nas? |
Zašto uopšte moramo razmišljati u smeru da će postojati hijerarhija i titule kao danas?
I zašto očekivati da će oni prihvatiti nešto ili, svejedno, da ćemo mi nešto menjati, prilagođavati?
Možda se desi nešto potpuno 16-o Ili 17-o
| Citat: | | radije bih zelio vidjeti jedno ujedinjenje koje bi prvotno ujedinilo SVE krscanske ali i druge religije knjige, dakle i judaizam i islam... (samo sto sumnjam da je to nekim mocnicima u interesu). |
Slažem se, svaka utopija vezana bilo za veru, politiku ili bilo koji drugi aspekt društva samo dobro može da donese
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
Ilija@Nis Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 35
Datum registracije: 16 Jun 2007 Poruke: 124

|
|
Pravoslavna i Katolicka crkva su mozda podignute na istim verovanjima,
ali nikako na istom temelju!
U osnovi Pravoslavne crkve su ljubav i jednakost. Zbog toga(pre svega zbog ovog drugog) nijedan pravi pravoslavac nikada nece priznati papu(namerno malim).
|
_________________ "Ali znaj, cuces plac uvek kada uzmes mac, jedino ljubav sme s nule da pokrene sve" |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|