:: |
| Autor |
Poruka |
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~

|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

|
|
Izložba plakata i omota albuma kultne alternativne grupe „Disciplina kičme”, čiji je autor njen frontmen Dušan Kojić-Koja, otvorena je sinoć pod nazivom „Iluzija koja prija” u Studentskom kulturnom centru (SKC) Beograda. Otvaranjem izložbe počela je manifestacija „Dani Discipline”, koja će trajati do 7. decembra, kada će Kojićev bend u velikoj dvorani SKC-a održati koncertnu promociju svog ovogodišnjeg albuma „Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?” „Dani Discipline” održani su početkom novembra i u Zagrebu. U okviru manifestacije u oba grada posetioci mogu da vide osim koncerta, izložbe omota i plakata i video spotove grupe. Basista, pevač i idejni vođa „Discipline kičme” kroz sve njene inkarnacije od osnivanja 1982. godine do danas, Koja je rekao agenciji Beta da manifestacija „Dani Discipilne” ne predstavlja pokušaj da se obeleži četvrt veka postojanja njegove grupe.
„Jednostavno dopala mi se ideja ´Dani Discipline´. Postojali su neki pozivi da se to uradi i ideja je sve vreme visila u vazduhu. Pošto toga ima zaista, gre´ota je da se ne napravi izložba. A pošto ne mogu da pravim samo izložbu, mora da svira i bend”, kaže Kojić.
Na izložbi „Iluzija koja prija” u SKC-u mogu se videti omoti, poput onog za debi „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” (1983) ili za albume engleske postave benda, koje je Kojić radio spajanjem fotografija i jednostavnih ilustracija i slova.
Tako omot za album „Svi za mnom!” (1983) čini u jednom uglu ikona Isusa Hrista koji kaže: „Najbolja jugoslovenska grupa svih vremena Disciplina kičme”. Ispod ikone nalazi se fotografija Kojića i belog psa. Kojić kaže da nikada nije razmišljao o tome da posle plakata i omota, počne da se ozbiljnije posveti likovnoj umetnosti.
„To me ne zanima. Neko me je već pitao zašto nisi hteo da radiš nešto ozbiljnije. Meni je ovo najozbiljnije”, kaže Kojić.
Prvu izložba dizajna „Ja imam šarene oči”, Kojić je priredio u Zagrebu 1990. godine.
Nastala posle raspada kultnog novotalasnog benda „Šarlo akrobata”, Kojićeva „Disciplina kičme” nametnula se kao jedinstvena pojava jugoslovenske rok scene, sa minimalističkim pristupom u muzici i teksovima, i sa postavom u kojoj su bili samo bas i bubanj.
Posle početnog bivstvovanja na margini jugoslovenske scene, Kojić je krajem 1980-ih godina uspeo da postigne neočekivanu popularnost „Discipline” sa maksi-singlom „Dečja pjesma” i albumima sa duvačkom sekcijom „Zeleni zub na planeti dosade” i „Nova iznenađenja za nova pokolenja”.
Tokom protekle decnije Kojiće se preselio u London gde je snimio nekoliko albuma na engleskom jeziku sa novom postavom „Discipline”, ali se pre nekoliko godina definitivno vratio u Srbiju.
Novi album „Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?” (2007) prvo je izdanje „Discipline kičme” na srpskom jeziku u poslednjih 16 godina. (Beta)
|
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|