:: |
| Autor |
Poruka |
dreamwalker *dragancee*

|
Datum registracije: 06 Apr 2007 Poruke: 10118 Mesto: * in the dream *

|
|
Norveška kompanija Opera Software tužila je Microsoft Evropskoj komisiji zbog toga što je Internet Explorer sastavni deo svih operativnih sistema ovog proizvodjača, što konkurentske web pretraživače, medju kojima je i Opera, stavlja u neravnopravan položaj.
U žalbi koja je Evropskoj komisiji predata u sredu navodi se da Microsoft krši dogovorene web standarde i zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu računara time što uz Windows paket nudi isključivo Internet Explorer.
Opera od Komisije traži da naloži kompaniji Microsoft da prestane da isporučuje Windows uz koji dolazi i Internet Explorer, ili da u paketu ponudi i neki od alternativnih pretaživača.
Pitanje web standarda je bitno jer će se dizajneri, ako ih se ne pridržavaju sve kompanije, pri kreiranju sajtova rukovoditi onima koje koristi pretraživač u najširoj upotrebi - Internet Explorer.
Portparol kompanije Microsoft u Briselu nije želeo da komentariše tužbu, a predstavnici Opere dodaju da govore u ime svih ljudi kojima je dozlogrdilo to što im monopolisti uskraćuju pravo izbora, prenosi PCworld.com.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Nikada ne koristim explorer vec Operu i FireFox i super su . itreba da ihdobiju na sudu
|
_________________ NO COMENT |
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
|
Koja glupost .. kao prvo i prvo Opera je zesce djubre od programa tako da to ne bih nikad koristio .. ne vidim samo kako misle da dobiju na sudu takvog giganta kao sto je Microsoft ..
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
ice_baby_ice >Полицајац<

|
Godine: 37
Datum registracije: 08 Jul 2007 Poruke: 1796 Mesto: Svuda po malo...

|
|
|
internet explorer je tako los program da ja ne znam ko ono jos koristi, ja mislim da je ono cist promasaj. Opera i mozila su 10000000000000000 puta bolja od IE...I neka su ih tuzili i treba da dobiju kad narodu uvaljuju tako bedan program kao sto je internet explorer
|
_________________ UDRI NARODNA M I L I C I J O ! ! !
 |
|
| |
|
 |
red_devil Upućeni član

|
Godine: 36
Datum registracije: 09 Sep 2005 Poruke: 330

|
|
| Boky je napisao/la sledeće: | | Koja glupost .. kao prvo i prvo Opera je zesce djubre od programa tako da to ne bih nikad koristio .. ne vidim samo kako misle da dobiju na sudu takvog giganta kao sto je Microsoft .. |
Haha... Pravit cu se da to nisam cuo... Ne znam koliko znas o programiranju i o tome da se jedino Opera drzi svih propisanih standarda... ali nije vazno...
A Microsoft je gigant... ali je ipak na EU sudu izgubio skoro 500 mil. eura pre 3 meseca, sada na tom istom sudu su optuzeni za ovo sa Browserom... Mislim da nece bit bas tako lako...
|
_________________ <--- Znaš Me, Znam Te ---> |
|
| |
|
 |
drajman Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 10 Maj 2007 Poruke: 3

|
|
|
ja mislim da je opera najbolji browser koristim ga vec 2god mislim da je mnogo bolje od explorera.
|
|
|
| |
|
 |
kosta00 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 02 Jun 2006 Poruke: 243

|
|
| Boky je napisao/la sledeće: | | Koja glupost .. kao prvo i prvo Opera je zesce djubre od programa tako da to ne bih nikad koristio .. ne vidim samo kako misle da dobiju na sudu takvog giganta kao sto je Microsoft .. |
1. Opera je odavno imala ugradjenu funkciju Tabova i zoom a IE je tek ugradio to sa 7.
2. Opera je poznata po tome da je najbrzi browser a pri tom guta malo rama i prostora na HD.
3. Bezberdnija od IE bar 9999999999999999999999999999999999 puta
4. Opera ima igradjene Mail, Chat funkcije kao i Notes opciju
5. Opera otvara WAP sajtove.
6. Drzi se svih standarda
7. Ima ugradjeni RSS citac
8. Lako upravljanje Cookies i drugim sitnicama.
9. Precice misem
10. Ima verzije za mobilne telefone koje su zasnovana na Javi, a ima i za smartphone. Ie ima samo za PDA i Smartphone--s sa windows-om.
Itd. I ti kazes da je "Opera je zesce djubre od programa". Taki kao ti ne informisani, i treba da ostanete zrtve prokletog IE, da vas virusi svakodnevno kose, da Microsoft spiunira na svakom koraku... Samo zato sto ste navikli da koristite IE, i nikada se niste usudili da koristite alternative kao sto je FireFox i Opera.
I samo da te pitam: Da li si ti ikada koristio Operu, kad mozes tako da pricas o njoj?
EU prema Microsoft-u ima stav da je monopolista i tako po mojoj proceni, da ce Microsoft opet ostati laksi za nekoliko miliona.
I Koreja (sad neznam koja) je isti stav zauzela prema Microsoftu kao i EU.
|
_________________ --------------
100010100100001001001011011101010010101010010101000010001001 |
|
| |
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
Bravo Opera, naprijed Opera.
Definitivno najbolji, najpotpuniji, najsigurniji i meni osobno nejljepsi browser, i nadam se dace dobiti tuzbu i dabogda MIcrosoft jednog dana (ubrzo) bankrotirao (samo sto ne vjerujem da ce se to desiti).
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
Bojan_kralj ~Angel azul~

|
Godine: 35
Datum registracije: 23 Apr 2007 Poruke: 12820 Mesto: Debela 'ladovina

|
|
|
ma koji bre crni internet explorer, ja mislim da je to nesto najgore sto je microsoft ikada napravio, radije ne bih vise nikad primirisao internek kada bi morali samo IE da koristimo. Opera je zakon, koristim je od kada znam za net i prosto sam odusevljen, iskreno se nadam da ce dobiti tu tuzbu i pokopati propalitet od programa zvani internet explorer
|
|
 |
dence Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 41
Datum registracije: 15 Maj 2007 Poruke: 4 Mesto: beograd

|
|
|
Uprawu su ljudi iz opere zasto ih odwajaju. . Imam internet 6 godina i mogu reci da operu koristim od kada sam je pri put wideo. . Iskreno nemam nista protiw explorer, neka naprawe anketu izmedju opere mozile i explorera, tako ce najbolje ljudi wideti koja je najbolja. . .
|
|
|
| |
|
 |
red_devil Upućeni član

|
Datum registracije: 09 Sep 2005 Poruke: 330

|
|
@kosta00
Ma ne vrijedi ljudima objasnjavat... a i vidis da je to nekakav pocetnik... reci da je IE bolji od Opere, za to treba imati petlju... haha
|
_________________ <--- Znaš Me, Znam Te ---> |
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Molim vas da se ne svađate oko toga. Ni ja se nisam najbolje snašao sa Operom (koristim Firefox), ali i dalje ostajem pri tome da je IE samo nužno zlo.
IE držim na računaru za "ne daj Bože", a koristim ga samo za neke chatove.
|
|
 |
|