www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ko je deda mraz?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Melody*
Banovan!

Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 40

Datum registracije: 14 Dec 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 15, 2007 8:11 am    Naslov poruke: Ko je deda mraz? Na vrh strane Na dno strane

Pred nama su brojni običajni i religijski praznici: Detinjci, Materice, Očevi, Nova godina, Božić, pravoslavna Nova godina. Predstojećim praznicima najviše će se obradovati mališani. Posebne ceremonije i rituali koji će biti propraćeni poklonima razveseliće svako dete. Ipak, mališani najviše nade polažu u Deda Mraza. Tokom cele godine oni se raduju i željno iščekuju ovog simpatičnog deku koji im donosi baš ono što su tokom godine najvise želeli. I dok deca sa nestrpljenjem očekuju dan kada će ih posetiti Deda Mraz, roditelji se pitaju - ko je ovaj deka i kako je on uopšte nastao?

Zašto silazi kroz dimnjak?
Deda Maraz mnogo duže postoji i znatno je popularniji u katoličkoj tradiciji i religiji. Bilo da ga nazivaju „Santa Claus”, „Christmas man”, „Kris Kringle” ili „Pere Noel” - katolici sva ova imena dovode u vezu sa ličnošću poznatog hrišćana Svetog Nikole. Karakteristiku poznatog sveca da siromašnima i ljudima dobrog srca pomaže i daje poklone, katolici su preneli na Deda Mraza koji u njihovom običajnom svetu deci donosi poklone baš na Božić (ne za Novu godinu kako je to kod nas). Najpoznatija legenda o Svetom Nikoli (koja je verovatno deo katoličkog usmenog predanja jer se ne nalazi u žitiji ovog sveca) upućuje na karakteristike i osobenosti današnjeg Deda Mraza:

„Nekada bogati plemić zapao je u vrlo tešku ekonomsku situaciju. Svoje ćerke nije mogao da uda jer nisu imale miraz. Jedne noći Sveti Nikola je čarapu punu zlata bacio kroz prozor već oronulog plemićevog zamka. To je bilo dovoljno za miraz jedne ćerke. Sledeće noći Sveti Nikola je uradio istu stvar. I druga plemićeva ćerka dobila je miraz. Međutim kada je Sveti Nikola došao treće noći ispred zamka, prozor je bio zatvoren. Zbog toga se popeo na krov i čarapu punu zlata, namenjenu trećoj kćerki, bacio niz dimnjak. Devojke su ujutru pronasle čarapu sa zlatom kako visi u kaminu.”

Od tada se po katoličkom običaju u kuću ostavlja čarapa ili čizma u kojoj će Deda Mraz ostaviti poklone za decu. On dolazi noću i spušta se niz dimnjak. Deca ujutru, prvog dana Božića, pronalaze svoj poklone.

U pravoslavlju nema Deda Mraza
Engleski pisac Klement Mur napisao je 1824. godine knjigu „Sveti Nikola u poseti”, u kojoj je prvi put Deda Mraza opisao kao starog deku sa belom bradom koji dolazi u posetu deci za Božić na sankama koje vuku irvasi. U ovoj knjizi dat je prvi imidž Deda Mraza koji mi danas znamo. Nekoliko godina kasnije Tomas Nast je na osnovu deskripcije Murovog lika nacrtao danasnjeg Deda Mraza (deka se dugom sedom bradom u crvenom odelu).

U prvoslvnoj religiji Deda Mraz nije uopšte poznat i ne odnosi se na lik Svetog Nikole. Našem narodu je njegov lik nametnut i javlja se kao deo folklora koji postaje aktuelan posle drugog svetskog rata - kaze prota Milan Radovanović, starešina Vaznesenjske crkve. Pravoslavni Božić Bata nije nikakav Deda Mraz koji ima svoju vizualizaciju, on nije nikakv glumac i izmišljen lik, on je sam Hristos, sam Božić. On simbolizuje samo rađanje bogočoveka. Narodni običaj da deca za Božic od roditelja dobijaju poklone može da se poveže sa poklonima mudraca koji su gospodu Hristu doneli poklone kada su došli na poklonjenje. Naši praznici u ovom periodu koji su namenjeni deci i roditeljima su Detinjci, Materice i Očevi (treca, druga i prva nedelja pred Božić). Oni imaju hrišćanski smisao koji zadire u dušu i simbolizuje ljubav i porodičnu zajednicu. Kao znak svoje ljubavi i zahvalnosti za detinjce mališani daruju poklone roditeljima, dok za Matrice i Očeve (posle odvezivanja - simboli duhovnog i emotivnog vezivanja za porodicu ) majke i očevi daju pokone svojoj deci - priča prota Milan Radovanović.

Pored toga što nema određeno religijsko značenje, Deda Mraz u našem narodu nema ni određeno vreme svog „dolaska”. On deci donosi poklone pred ali i na novogodišnje veče.

Da li ćete vase dete vaspitavati u duhu „Deda Mraza” ili ne, zavisi od vas i vaših opredeljenja. Bez obzira što ovaj simpatični bucmasti deka dolazi iz drugih podneblja i religijskih ubeđenja, njegov lik razveseljava i usrećuje svu decu. Možda je zato i najbolje prihvatiti ga kao interesantnu, imaginarnu figuru koju deca vole, i koju tokom cele godine željno iščekuju. (yumama)

*Ne nisam ni suzu pustila
a moje srce na dlanu je
samo sam tiho izustila
ljubav ovdje vise ne stanuje...*

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 46

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 15, 2007 3:14 pm    Naslov poruke: Re: Ko je deda mraz? Na vrh strane Na dno strane

Melody* je napisao/la sledeće:
U pravoslavlju nema Deda Mraza
U prvoslvnoj religiji Deda Mraz nije uopšte poznat i ne odnosi se na lik Svetog Nikole. Našem narodu je njegov lik nametnut i javlja se kao deo folklora koji postaje aktuelan posle drugog svetskog rata - kaze prota Milan Radovanović, starešina Vaznesenjske crkve. Pravoslavni Božić Bata nije nikakav Deda Mraz koji ima svoju vizualizaciju, on nije nikakv glumac i izmišljen lik, on je sam Hristos, sam Božić. On simbolizuje samo rađanje bogočoveka.

"Božić, Božić Bata / nosi kitu zlata..." Wink

U stvari, Božić Bata nam je ostao od prethodne staroslovenske religije koji je u džaku nosio poklone za decu. Very Happy

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

please
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 25 Apr 2006
Mesto: pogresna drzava

france.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 15, 2007 4:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Deda Mraz je sada na kasi u radnjama Wink
plati!plati!plati Very Happy

dameski
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 44

Datum registracije: 19 Dec 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 15, 2007 5:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

hhihhi, ne znam, mene je uvek nervirao

a i znala sam da sam uvek dobijala poklone od mame Mr. Green

" I know the way to fuck them all...."

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Ko je deda mraz? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon