:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
Nove registarske tablice koje se uvode od 2008. godine biće slične evropskim - umesto sadašnjih 420 x 120 milimetara, imaće dimenzije 520 x 110 i s leve strane plavo polje s oznakom države Srbije. Dva početna slova označavaće registarsko područje, u skladu sa novim Pravilnikom o registarskim područjima koji je stupio na snagu ovog meseca. Nakon toga će slediti tri ili četiri broja, a iza njih će biti još dva slova, bez posebnog značenja. Slovne oznake će biti latinične, jer se radi po evropskim standardima i standardima međunardne konvencije o saobraćaju, koji je i Srbija ratifikovala.
- Kakav će biti konačan izgled novih registarskih tablica, javnost će saznati do kraja iduće nedelje, kada bi Ministarstvo za infrastrukturu trebalo da usvoji novi pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila. Tada će biti poznati svi detalji, kao što su veličina i vrsta (font) slova i brojeva. U tom smislu, još ne mogu da potvrdim da li će na tablicama biti tri ili četiri broja, što će zavisiti od broja kombinacija. Poslednje dve slovne oznake neće imati nikakvo određeno značenje, a uvode se jer će omogućiti veći broj kombinacija - nezvanično saznajemo u Ministarstvu za infrastrukturu.
U našoj zemlji, inače, postoji oko milion i po registrovanih vozila, tako da će za njihovo označavanje morati da se izradi oko tri miliona tablica. Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kaže da će vozači menjati tablice prilikom registracije vozila, da bi se izbegle gužve u ionako preopterećenim policijskim stanicama.
- Kako se radi o velikom broju registarskih tablica, posao njihove izrade najverovatnije će biti poveren nekoj firmi, koja će biti izabrana na tenderu, čim se usvoje svi neophodni propisi. Ovo pitanje je u raznim zemljama rešeno na različite načine, a zakon sličan našem postoji i u Crnoj Gori - rekao je Vujanić, a s njim se slaže i Čeda Lemajić iz Uprave za upravne poslove MUP-a.
Nezadovoljstvo građana su pokazali i protesti vozača u gradovima Srbije, koji su novim Pravilnikom o registarskim područjima izgubili svoje oznake pripajanjem uz veće gradove. Među njima su Aranđelovac, Vršac, Gornji Milanovac...
Nove registarske oznake Opštine koje se „pripajaju“
KG - Kragujevac Arenđelovac
PA - Pančevo Vršac, Plandište, Bela Crkva
ŠA - Šabac Loznica
ČA - Čačak Gornji Milanovac
JA - Jagodina Paraćin
KR - Kruševac Trstenik
SM - Sremska Mitrovica Ruma, Inđija, Irig, Pećinci, Stara Pazova
PP - Prijepolje* Priboj i Nova Varoš
Napomene: *Simbol PP za Prjepolje do sada nije postojao,
l Simbol DJ koji je važio za vozila registrovana u Đakovici, menja se u ĐA
(Blic)
|
|
 |
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦

|
Godine: 43
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL

|
|
Znaci bela crkva bice Pa.....bice bas neobicno ali jedva cekam da vidim nove plakate
|
|
|
| |
|
 |
deeda Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 02 Jun 2007 Poruke: 34

|
|
Interesuje Me ta dva Slova! Dali ce moci Sobstveni Inicial da se ubaci???
Posto bi Moje ostalo sa BG....LK - Naprimer ??????????
|
|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Ne sviđa mi se ideja sa ona dva slova. Ako su to ubacili zbog većeg broja kombinacija, zbog čega su onda ukinuli oznake za neke opštine? Hoću stare tablice - dobro je bilo i onako, samo simboli da se promene.
Pazite apsurd: Znači, drugi deo tablice će biti slovni zbog većeg broja kombinacija? Ajde da to proverimo matematički:
30×30=900 kombinacija od dva slova (od AA do ŠŠ), a može biti 1000 kombinacija sa tri broja (od 000 do 999). Ovde mi je nešto jaaaako mutno...
|
|
 |
Bojan_kralj ~Angel azul~

|
Godine: 35
Datum registracije: 23 Apr 2007 Poruke: 12820 Mesto: Debela 'ladovina

|
|
eeeeeeee Prijepolje konacno dobija svoju oznaku ....e to mi je milo sto cujem
|
|
 |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.

|
Godine: 40
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu

|
|
|
videla sam vec nekoliko ovih tablica, i svidjaju mi se
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
| |
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
| coco_bill je napisao/la sledeće: | Ne sviđa mi se ideja sa ona dva slova. Ako su to ubacili zbog većeg broja kombinacija, zbog čega su onda ukinuli oznake za neke opštine? Hoću stare tablice - dobro je bilo i onako, samo simboli da se promene.
Pazite apsurd: Znači, drugi deo tablice će biti slovni zbog većeg broja kombinacija? Ajde da to proverimo matematički:
30×30=900 kombinacija od dva slova (od AA do ŠŠ), a može biti 1000 kombinacija sa tri broja (od 000 do 999). Ovde mi je nešto jaaaako mutno... |
Vise se dobije sa slovima.
Objasnjenje
Uzmimo ovaj format BG-xxx-yy (gdje su x brojke od 0-9, a y slova, svih 30)
Dakle - od BG-111-AA do BG-111-ss (ovo je sh-sh jer nemam nasa slova na ovom PC-u) - 900 kombinacija
Od BG-111-00 do BG-111-99 imas 100 kombinacija.
To je zato sto se gleda "znak" pojedniacno (slovo ili broj - jedna jedinica). Dok na mjestu svakog "znaka" mozes imati jedan od 10 brojeva, u slucaju slova kod svakog "znaka" mozes imati jedno od 30 slova, sto u slucaju s identifikacijama koje imaju vrlo limitiran prostor, bas kao registracijske tablice, mnogo pomaze...
Drugi rezlog je cisto policijski...
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
| aureliano je napisao/la sledeće: | Objasnjenje
Uzmimo ovaj format BG-xxx-yy (gdje su x brojke od 0-9, a y slova, svih 30)
Dakle - od BG-111-AA do BG-111-ss (ovo je sh-sh jer nemam nasa slova na ovom PC-u) - 900 kombinacija
Od BG-111-00 do BG-111-99 imas 100 kombinacija. |
O tome i pričam. Trenutno je format BG-xxx-xxx, a sada hoće umesto 3 broja da stave 2 slova uz izgovor "više kombinacija"
| aureliano je napisao/la sledeće: | Drugi rezlog je cisto policijski...  |
E, ovo sve objašnjava...
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
Tocno ali ako je maksimum 5 znakova, odvojenih dashom u grupe 3-2, onda u manjoj grupi od 2 imas vise kombinacija sa slovima.
EU mjerila da ga yebes...
K'o sto u vrtuneces smjet imat vise od 7 glavica kupusa - eto toliko smisla.
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
| |
|
 |
DooX Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 30 Nov 2007 Poruke: 91

|
|
|
Nemam neko misljenje o ta dodatna dva slova,ako funkcionisu svuda takve tablice i kod nas ce pobogu...A stilski mi se jako svidjaju,fino izgledaju
|
|
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Koja glupost ali ocigledno da vise neznaju kako da nam skidaju kozu i pljackaju pa ce mo svake godine nove tablice kupovati ali ako ce to da nas unapredi onda je ok
|
_________________ NO COMENT |
|
| |
|
 |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.

|
Godine: 40
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu

|
|
|
A sto zadnja dva slova ne bi bila inicijali?
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|