:: |
Autor |
Poruka |
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~

|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

|
|
Šetnjom od Kalemegdana do Trga Republike, gde je održana centralna manifestacija, obeležen je Nacionalni dan bez duvanskog dima pod motom „100 odsto bez duvanskog dima”. Na Trgu Republike okupljenima se obratio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji je pozvao građane Srbije da prestanu da puše da bi izbegli da obole od malignih bolesti. Milosavljević je dodao da se Nacionalni dan protiv duvanskog dima obeležava petu godinu za redom i da je za to vreme u Srbiji smanjen broj pušača za šest odsto, što je značajan rezultat za zemlju koja pušenje prihvata kao društveno prihvatljivu pojavu decenijama unazad. On je ukazao da postoji mnogo dokaza da je pušenje štetno i za pušača i za njegovu okolinu, zbog čega će Ministarstvo zdravlja Srbije i dalje raditi na kontroli duvana, na suzbijanju pušenja i na edukaciji mladih generacija.
„Naša ambicija je da do 2015. godine prepolovimo broj pušača i da među decom i adolescentima taj procenat bude bliži nuli”, kazao je Milosavljević i dodao da će zato ova godina biti u znaku inicijative Ministarstva zdravlja za pooštravanje Zakona o zabrani pušenja.
Ministar je najavio da će tokom ove godine biti usvojen kodeks zaposlenih u zdravstvu, koji će imati za cilj „proterivanje” duvanskog dima iz svake zgrade u kojoj se nalazi zdravstvena ustanova.
„Jedini način da se smanji broj novootkrivenih slučajeva tumora pluća, broj bolesti srca i krvnih sudova jeste izbegavanja rizičnih faktora ponašanja, a pušenje duvana je rizični faktor broj jedan”, naglasio je Milosavljević.
Na Trgu Republike bili su postavljeni štandovi domova zdravlja sa savetovalištima za odvikavanje od pušenja farmaceutskih kuća i sponzora ove manifestacije.
Stručnjaci ukazuju da više od pola milijarde pušača u svetu rizikuje da umre od neke bolesti koja je direktno izazvana konzumiranjem duvana, a stotine hiljada ljudi u okolini pušača, pre svega, njihovi najbliži i kolege na radnim mestima, takođe spadaju u zonu rizika kao da su pušači.
Prema istraživanjima stručnjaka, Srbija se nalazi na drugom mestu po broju pušača, iza Turske i Grčke.
Istraživanja su takođe pokazala da u našoj zemlji puši svaki drugi muškarac i svaka treća žena.
Rezultati globalnog istraživanja upotrebe duvana kod mladih u Srbiji pokazuju da je izuzetno visok procenat učenika (trenutnih pušača i nepušača) izložen dimu kod kuće i na javnim mestima.
Prema tom istraživanju, više od polovine školske dece, njih 54,7 odsto u Srbiji, između 13 i 15 godina, već su pušili cigarete, skoro jedan od pet, njih 16,3 odsto, trenutno puši, a približno trećina zapali svoju prvu cigaretu pre nego što navrši 10 godina.
Organizatori manifestacije su Ministarstvo zdravlja Srbije - Komisija za prevenciju pušenja, Kancelarija za kontrolu duvana Instituta „Batut” i Udruženje za javno zdravlje Srbije. (RTS)
|
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
|
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|
Godine: 44
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130

|
|
ja kao pusac moram da se bunim
uaaaaaaaaaaaa dan protiv duvanskog dima
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
 |
Kica_woli_Lakija Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 05 Nov 2007 Poruke: 3

|
|
E, i ja, da znash.. Smuchili su mi se wishe sa tim kampanjama protiv pushenja.. Daj, i mi pushachi smo ljudi! Kome smeta, nek' se skloni.
|
|
|
|
|
 |
medeni37 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 43
Datum registracije: 29 Jan 2008 Poruke: 9 Mesto: Nepoznato

|
|
ja sam za to da se odmah zabrani pusenje u svim prostorijama gde se nalaze nepusaci , odnosno da se odredi posebno mesto samo za pusace gde nece "ugrozavati" nepusace
|
_________________ upoznaces me |
|
|
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|

|
|
a ja sam za to da se zabrani pristup nepusacima tamo gde se nalaze pusaci...
i sta cemo sad>
|
|
|
|
 |

|

|
|
Pa treba da vas odvoje i da vas obeleze kao neko tamo nekoga za vreme drugog svetskog rata jer ste velika opasnost za druge
|
|
|
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|

|
|
ih pretera ga sad.....kad poredis rat i pusenje
|
|
|
|
 |

|

|
|
pa jer znas ti koliko pusaci mogu da uticu na zdravlje nepusaca , jer onaj ko je non-stop u istoj prostoriji gde su nepusaci pluca su mu dva puta gora
|
|
|
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|

|
|
i nezdrava hrana utice lose na zdravlje..znas koliko je danas gojaznih ljudi, mislis li da to nije bolest?
lovci i ribolovci...ubijaju jadne i neduzne zivotinje, zbog hrane a moras da priznas, vise i zbog hobija....koji je to hobi, ubijati?
ne vidim da se za to iko ovde buni ...vazno da je za pusenje odmah hajka
|
|
|
|
 |

|

|
|
ma ja sam za to da se ne dozvoli pusenje u zatvorenim prostorijama gde se nalaze nepusaci npr. kancelarije ili stanovi ali da postoji jedna prostorija posebno namenjena za pusace
|
|
|
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|

|
|
e tako vec mozemo da se dogovorimo
|
|
|
|
 |

|

|
|
Ja mozda ne volim da pusim ali nemam nista protiv pusaca vce nisam za to da kada koriste duvan budu u zajednickoj prostoriji
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|