:: |
Autor |
Poruka |
* Lucky * Iskusni član

|
Godine: 100
Datum registracije: 14 Jan 2008 Poruke: 807 Mesto: tamo daleko ...

|
|
Čak i najkraći san može biti dovoljan da bi poboljšao učinkovitost u testovima pamćenja, objavili su njemački znanstvenici.
Samo šest minuta "sklopljenog oka" volonterima u studiji bilo je dovoljno da značajno poboljšaju prisjećanje riječi. Ultrakratki san mogao bi uključiti doradu memorije u mozgu, zaključili su znanstvenici u studiji objavljenoj u magazinu New Scientist.
Jedan engleski znanstvenik nije se složio, rekavši da je potreban dugotrajniji san kako bi imao bilo kakav učinak na pamćenje.
Deseci studija ispitivali su vezu između sna i pamćenja s jasnim dokazom da prirodni ciklus buđenja i spavanja ljudskog tijela ima vrlo važnu ulogu.
Istraživački tim sa sveučilišta u Dusseldorfu želio je provjeriti koliki je najkraći san potreban da bi došlo do najmanjeg utjecaja na pamćenje.
U istraživanju su okupili skupinu studenata kojoj su odredili da zapamte grupu riječi, a tada im je dana jednosatna stanka prije testiranja. Za vrijeme tog sata nekim studentima dopušteno je spavanje u prosjeku šest minuta, dok su drugi morali ostati budni.
Studenti koji su spavali bolje su riješili test.
Neke teorije govore da se obnavljanje pamćenja događa tek u dubokom snu, fazi koja inače počinje 20-tak minuta nakon što osoba zaspi.
(I.Vi) -vecernji list-
|
|
|
|
|
 |
~brza~ Upućeni član

|
Datum registracije: 15 Jan 2007 Poruke: 497 Mesto: Dubrovnik

|
|
|
|
 |
Avram007 ..::Darkmen X::..

|
Godine: 36
Datum registracije: 08 Maj 2005 Poruke: 3247 Mesto: ..::Under the sea::.. {KG~SV}

|
|
Tesko, toliko malo sna... neverujem...
|
|
 |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
Meni prija malo dremke kad sam umorna, da 'skinem mrak sa očiju', kako ja to kažem Ali, pod tim podrazumevam popodnevnu dremku Ne moram da spavam par sati, dovoljno je 10-15 minuta
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
 |
Unusally Iskusni član

|
Godine: 37
Datum registracije: 19 Feb 2008 Poruke: 829 Mesto: GM

|
|
Hehe od danas spavam po sest minuta ima da navijem sat i da se budim svakih sest pa cu biti najpametniji covek na sajtu a samim tim i na svetu posto ostali ne znaju za foru... Super:)      
jes da ce mi trebati mnogo puta po sest minuta srecom saznao sam mlad pa imam vremena:)  
|
_________________ Radim se, a ti?
A to sto mi fali "u" - sta mi vredi rodjen sam sa greskom!!! |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|