:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
VAŠINGTON - OK je najpoznatiji i najpopularniji od svih amerikanizama, izraz odomaćen širom sveta. Uprkos tome, i danas se pouzdano ne zna kada je, gde i kako nastao.
Mnogi lingvisti i drugi stručnjaci bavili su se pitanjem porekla izraza OK. Ima onih koji tvrde da je potekao od grčkog „ola kala“, što znači „sve u redu“.
Drugi veruju da izraz potiče od dve francuske reči - „aux Cayes“, „iz Kajesa“, luke na Haitiju koju su američki mornari cenili po kvalitetnom rumu i duvanu.
Treći smatraju da je izraz došao iz jezika jednog indijanskog plemena, čija reč „okeh“ znači „zaista“. Ili iz zapadnoafričkog jezika volof, na kojem „njanj kay“ znači „da“. Prema još jednoj verziji, izraz je potekao od Keokuk Indijanaca, čiji je poglavica Old Keokuk sebe potpisivao samo inicijalima - OK.
Teorija je, kako prenosi Glas Amerike, bezbroj i svaka je slikovita i zanimljiva. Pouzdano se, međutim, zna da se izraz OK, u pisanom obliku, prvi put pojavio 1839. godine, u Boston morning postu. U istoj rečenici i u skraćenom i u punom obliku - OK i „all correct“. Ali, zar ne bi onda trebalo pisati AC umesto OK? Etimologijom izraza OK, kao i bogatim „folklorom“ koji ga prati, podrobno se bavio Alen Volker Rid, bivši profesor lingvistike na Univerzitetu Kolumbija.
Dva slova - OK - tvrdi on, stoje za „oll korrect“, namerno pisano nepravilno, jer su komične skraćenice bile jako u modi 30-ih i 40-ih godina 19. veka.
U upotrebi je već barem 170 godina, najpopularnija je reč američkog engleskog jezika, koriste je od Kalkute do Johanesburga, od Pariza do Pekinga.
OK je, kažu, „najsvetliji i najuspešniji od svih amerikanizama“ i verovatno najpopularnija reč američkog engleskog jezika.
(Kurir)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
ex_deda Banovan! *28*

|
Datum registracije: 08 Okt 2006 Poruke: 7256

|
|
Omen Karma
|
in tears we spilled while roaming earth
Thourn Whaul (2007)
|
|
| |
|
 |
*tzar* ulični pas

|
Datum registracije: 12 Maj 2006 Poruke: 3345

|
|
o.k. je nastalo kad su se neki likovi amerikanci ili englezi, je*bem li ga vracali sa nekog pohoda gde su isli brodovima. a na jedru su istakli "0 killed" sto je znacilo da nemaju gubitaka. a ovi sa kopna su to skratili u o.k.
to sam ucio u 3. razredu iz engleskog.
|
|
|
| |
|
 |
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ

|
Godine: 43
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310

|
|
| *tzar* je napisao/la sledeće: | o.k. je nastalo kad su se neki likovi amerikanci ili englezi, je*bem li ga vracali sa nekog pohoda gde su isli brodovima. a na jedru su istakli "0 killed" sto je znacilo da nemaju gubitaka. a ovi sa kopna su to skratili u o.k.
to sam ucio u 3. razredu iz engleskog. |
Dobru si nastavnicu imao
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Ja sam cuo da je to tog izraza dosao neki telegrafski radnik krajem 18 i pocetkom 19 veka kao greska u desifrovanju
|
|
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
Hm .. bogami .. ako je vec 170 godina sve " ok " u svetu .. gde mi onda zivimo ?
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|