:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Gregor Šnajder, jedan od trenutno najistaknutijih umetnika u Nemačkoj, ponovo je u centru pažnje javnosti, jer želi da u muzeju izloži umiruću osobu i time sruši jedan od poslednjih tabua ljudskog društva.
"Smrt i put ka njoj predstavljaju patnju, a skandal je na odelenjima za intenzivnu negu" rekao je on dnevniku "Velt".
Šnajder, koji se proslavio na venecijanskom Bijenalu 2001. osvajanjem Zlatnog lava, prvi put je izneo svoj projekat 17. aprila u umetničkom časopisu "The Art newspaper".
"Želim da izložim osobu koja umire prirodnom smrću, ili nekog ko je tek preminuo", kazao je on.
Umetnik je istakao da bi ceo projekat bio urađen u dogovoru sa umirućim pacijentom, njegovom porodicom i vlastima.
"Osoba koja umire bila bi centar pažnje, a pobrinuo bih se da posmatranje procesa prođe u intimnoj atmosferi punoj poštovanja" rekao je on.
Šnajder želi da to bude u muzeju "Haus Lange" u Krefeldu, u zapadnom delu Nemačke, čija je zgrada podignuta 1930. po nacrtima čuvenog arhitekte Ludviga Mis van der Rohea.
Čelnik nemačke fondacije za brigu o terminalno bolesnim ljudima Eugen Briš ocenio je njegovu ideju kao "čist voajerizam" i "ismevanje patnje".
Međutim, Šnajder, koji je na jednoj izložbi 2000. godine iscenirao sopstvenu smrt, kaže da bi izložba "vratila smrti dostojanstvo".
(MONDO/Agencije)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
bokiskroz Upućeni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Dec 2007 Poruke: 296 Mesto: Beograd

|
|
|
Genijalnost se ceto granici sa ludilom. Ne znam kako ce ovo ljudi shvatiti, ali meni je ovo malo bolesno.
|
|
|
| |
|
 |
carmen90 Upućeni član

|
Godine: 35
Datum registracije: 09 Maj 2007 Poruke: 368 Mesto: ***3 metra iznad neba***

|
|
meni je super ideja! Ja bih vrlo rado to odgledala....
|
_________________ ***I do believe in fairy-tales*** |
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
|
ni prvi ni poslednji koji će zaraditi na nečijoj smrti...tužno...
|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
| Alexns je napisao/la sledeće: | | ni prvi ni poslednji koji će zaraditi na nečijoj smrti...tužno... |
Komšija, tu si u pravu.
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|