:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Sapun, pored obavezne potrepštine koju morate kupiti u samoposluzi, može biti i životna zanimacija. Milutin Anđelković iz Beograda proizvodi ručno izrađene sapune, i za "Blic" otkriva njihove tajne.
"U Nemačkoj sam se usavršavao za zanimanje u prehrambenoj industriji, zatim radio u menadžmentu, ali onda sam se zainteresovao za sapune" kaže on.
Zvek je bio osetljiv na mirise, a nosio je lepe uspomene iz detinjstva na mirise lavande, cimeta i nane. Tako je odlučio da će proizvoditi ručno rađene sapune.
"Eksperimentisao sam, kombinovao esencije, biljna ulja... Poklanjao sam prve proizvode prijateljima, i svima su se dopali. Zatim sam otišao na Azurnu obalu, posećivao fabrike, spa centre..." dodaje Milutin, iz čijeg se hobija rodila firma "Moj sapun".
Usledile su prezentacije na sajmovima, i Milutin je rasprodao sve sapune. Shvatio je da je postigao pun pogodak, a danas, zajedno sa celom porodicom, proizvede i do 600 sapuna dnevno!
Veliku zaslugu za njegov uspeh ima i supruga, poreklom Indonežanka, Sri Angraena.
Milutin kaže da postoji specijalni sapun za svako doba dana. Trenutno, proizvodi devet vrsta. Sapun sa kafom namenjen je za buđenje, sa čokoladom za (naravno) uživanje, dodatak lavande podstiče miran san, miris ruzmarina okrepljuje, a bosiljak je, prema Milutinovim rečima, sapun za bolji život.
Proizvodnja sapuna ima više faza. Najpre se sipa hladno biljno ulje u šerpu. U to se dodaje esencijalno ulje i meša se sve dok se ne dostigne gustina mase nalik onoj za palačinke. Nakon toga se kamenom istuče, ili mlinom za kafu samelje biljka koju želite dodati.
Sve se to meša još nekih 15 minuta, nakon čega se dobijena smesa izlije u kalup. U kalupu stoji dva-tri dana, dok potpuno ne očvrsne, i onda se vadi. Nakon toga suši se na sobnoj temperaturi mesec dana. Zatim se seče na željeni oblik, pakuje, i sapun je spreman za prodaju - i vaše uživanje.
(MONDO, foto Blic)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|