:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Domišljata studentkinja Fakulteta političkih nauka (FPN) smislila je nesvakidašnju prevaru prilikom polaganja kolokvijuma, ali nakon što je njen metod varanja otkriven, mladoj Cetinjanki preti kazna dvogodišnjeg isključenja.
Nisu u pitanju prepisivanje, varanje "puškicama", mobilnim telefonom, "bubicama" ili slične do sada poznate metode varanja na ispitima, već toliko nečitak rukopis koji ni ona sama nije mogla da pročita.
Da se ne radi samo o lošem rukopisu već o prevari, otkrio je profesor Miloš Bešić, koji je detaljno opisao njenu "strategiju".
"Na papir se naškrabaju nekakvi zapisi koji samo liče na reči, a koje niko ne može da pročita. Zatim profesor pozove studentkinju da protumači napisano, a ona odlaže ovaj čin nekoliko dana, tačnije onoliko koliko je potrebno da nauči pitanja koja su bila na testu. Konačno, ona odlazi kod profesora i, simulirajući da čita što je napisala, priča ono što je naučila u međuvremenu" navodi Bešić u prijavi.
Na osnovu ove prijave, Disciplinska komisija FPN-a 8. maja donela je odluku da se "studentkinji postdiplomskih specijalističkih akademskih studija izrekne disciplinska mera isključenja sa Univerziteta, odnosno FPN-a, u trajanju do dve godine".
Bešić je u sredu rekao "Vijestima" da "u životu nije mogao da zamisli da se to može desiti", istakavši da ne bi ni podnosio prijavu da se radilo o "običnom prepisivanju". On je objasnio da mu je, nakon kolokvijuma, prišla studentkinja, koju je tada prvi "put video u životu", i kazala da neće uspeti da pročita njen rukopis, što mu je bilo veoma čudno.
"To treba videti, nijedna reč se ne može razaznati. Posumnjao sam i predložio joj da dođe sutra kako bismo zajedno pročitali šta je napisala. Ona je počela da plače i kazala da može doći za sedam dana, zato što joj je majka bolesna", navodi Bešić.
Bešić je i pored sumnje da studentkinja samo pokušava da dobije na vremenu i nauči odgovore na pitanja sa kolokvijuma, pristao da sačeka sedam dana. Međutim, dok je studentkinja učila, on je smislio način na koji će "nedvosmisleno dokazati" njenu prevaru. Skenirao je njen integralni tekst, uvećao "slova" i "pretumbao" pasuse.
Kada je, ništa ne sluteći L.L. došla nakon sedam dana, Bešić je, u prisustvu dva svedoka, od nje zatražio da dešifruje delove teksta, i zapisivao reč po reč.
Odgovor na pitanje sa kolokvijuma zaista je impresivan: "Kao takav, pogled pogleda, čini fininziju (reč koja ne postoji u našem jeziku) jedne osnovne karakteristike kao odnosna formulacija jedne aktivnosti na otiscima pojmova"...
"Studentkinja je potpisala da je to prevod dela njenog integralnog teksta. Nakon tri besmislena pasusa, dao sam joj originalan tekst u kojem su ti pasusi bili označeni. Dešifrovala ih je i nije bilo nikakve veze sa onim što je ranije pročitala. Za sve imam pisane dokaze i dva svedoka, kako ne bi ispalo da izmišljam", istakao je Bešić.
Studentkinja L.L. nije u sredu želela da govori o navodima iz prijave, uz obrazloženje da je na bolničkom lečenju.
"Kada izađem iz bolnice razgovaraćemo o celom procesu, ali i o tome što mu je prethodilo, uključujući i maltretiranje koje sam doživela", kazala je studentkinja kratko "Vijestima", uz opasku da je najbolje da pozovemo njenog advokata Dragoljuba Đukanovića.
(MONDO)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
| |
|
 |
markovic93 Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Maj 2008 Poruke: 1

|
|
Maestralno!!!!!!
Ali opet je provaljena,tako. . . . .
|
|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
|
Dobra ideja, ali providna...
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
Politickih nauka? Ma trebali bi odma diplomu da joj daju, iako je provaljena ona i dalje tera svoju pricu, saaavrsheni politicar
|
|
| |
|
 |
Dejan71 Upućeni član

|
Godine: 55
Datum registracije: 17 Feb 2006 Poruke: 305 Mesto: NBGD

|
|
|
Stvarno je cudno kako nije momentalno provaljena jer neko moze da ima necitak rukopis ali da se ni jedna rec pa cak ni slovo ne mogu protumaciti to je vec ne providno vec naivno i glupo.... a to sto je ipak njena fora par puta prosla moze samo da zabrine koliki IQ imaju profesori koji su naseli....!!!
|
|
|
| |
|
 |
Ginobili93 ...3,2,1...

|
Godine: 33
Datum registracije: 05 Jan 2008 Poruke: 1059 Mesto: Kaluđerica

|
|
Stvarno,kako je nisu provalili???Pa lakse se ovo provali nego gde ja krijem puskice
|
|
|
| |
|
 |
jerotije rank

|
Godine: 43
Datum registracije: 13 Mar 2005 Poruke: 5676

|
|
| Boky je napisao/la sledeće: | | pametna devojka .. pitam se samo koliko ljudi ima da ovako nesto rade |
Nesto slicno sam ja uradio jos u srednjoj skoli na kontrolnom iz ustava , samo sto ja nisam morao da izmisljam novo pismo, dovoljno je bilo samo da pisem pisanim slovima. A pored toga, nasao sam svesku u kvadratice sa najtamnijim linijama i najbledju hemijsku olovku.
"Ja nista od ovoga nisam mogao da procitam, ali dao sam ti dvojku", rece profesor.
Sto se ove studentkinje tice, ne bi je nikad provalili da je koleginica nije izdala. Oduvek su me nervirale tuzibabe.
|
_________________ Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on... |
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
|
E i to sto kazes jerotije .. uvek su tu tuzibabe i tuzidede da te ocinkare .. al znas kako .. uvek se ti ljudi koji su se snalazili u skoli snadju bolje posle u zivotu od tih ljudi koji cinkare
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
♥ QueeN ♥ [°mama 3 anđela°]
![<b>[°mama 3 anđela°]</b> <b>[°mama 3 anđela°]</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
 |
Datum registracije: 15 Feb 2008 Poruke: 15445 Mesto: ♥ Sakrivena u Njegovom Pogledu,Zarobljena u Njegovom Srcu,Zauvek u Njegovom Toplom Zagrljaju ♥

|
|
Pametna i domisljata nema sta...
|
|
|
| |
|
 |
zasto banovan? Upozorenja: 2 od 3 U INAT BAGRI

|
Godine: 115
Datum registracije: 28 Apr 2008 Poruke: 1523 Mesto: za sankom

|
|
|
Provaljeno,i nedovoljno politicki.
|
_________________ Jedan i jedini duplirani član, HELLBRINGER.
U inat svima,bez mane i straha.
Hajdemo dalje,moja tugo,
tamo gdje nas ne zna niko,
pričo moja iz djetinjstva,
na tebe sam navik'o...
Mijenjam ženu za dvije krave,šifra PROŠIRUJEM KAPACITET!
Sva vlast rakiji !!! |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Dajte curi predsjedničko mjesto oma
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|