:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Na desetine radoznalih stanovnika Londona i Njujorka ovih dana prave gužvu ispred nove turističke atrakcije, virtuelnog tunela koji spaja ova dva grada.
Sve je počelo kao dobro osmišljena instalacija umetnika Pola Sent Džordža koji je osmislio još bolji način da je predstavi.
"Ovaj tunel se gradi poslednjih sto godina, samo niko nije znao za to. Moj deda je davno počeo sa kopanjem tunela kako bi spojio ljude preko Atlantika na jedan poseban način. Ja sam samo nastavio ovaj projekat i posle mnogo truda i rada osmislio način kako najbolje postaviti ogledala unutar tunela kako bi vi mogli videti ljude 'preko bare'", rekao je umetnik.
Preko teleskopa napravljenog u viktorijanskom stilu 19. veka, dužine 11,2 metara i visine 3,3 metra, prolaznici mogu u realnom vremenu da "zavire" u njujoršku svakodnevnicu. Zapravo, za vizualni tunel kroz Atlantik zaslužna je širokopojasna mreža s dve HD kamere koje su priključene na obe strane, a tehnički deo posla obavio je italijanski internet provajder Tiscali.
"Hteli smo da tunelom povežemo dve strane sveta, ali naravno, nismo toliko ludi da zaista kopamo", rekao je Sent Džordž.
Ovaj ogromni teleskop postavljen je nedaleko od čuvenog Tauer bridža. Izranja iz pločnika poput ogromnog teleskopa koji omogućava da se vide znatiželjni posmatrači sa druge strane Atlantika, u Njujorku, gde je isti takav uređaj postavljen ispod Bruklinskog mosta.
Ljudi mašu jedni drugima i šalju pozdrave, oduševljeni što mogu da po ceni od 1,25 evra komuniciraju iako su udaljeni na hiljade kilometara jedni od drugih.
"Ljudi mogu da zakažu sastanak sa svojim njujorškim prijarteljima ili da zaprose nekog", tvrdi Niki Veb, predstavnica kompanije "Artičok", koja je realizovala projekat engleskog umetnika.
(Tanjug/MONDO)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Hehe. Ludo.
Luda ideja, ali mi se sviđa. Taman možeš da bar da baciš pogled na drugi grad, ako nemaš materijala da otputuješ.
|
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
E ovo je vec nesto .. svaka cast na ideji .. nema sta .. ajd ko ce do Londona da vam mahnem iz New York-a
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
bokiskroz Upućeni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Dec 2007 Poruke: 296 Mesto: Beograd

|
|
Evo idem ja, taman nesto da zavrsim u Londonu, pa se gledamo!
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|