:: |
| Autor |
Poruka |
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~

|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

|
|
Kralj romske muzike Šaban Bajramović preminuo je u nedelju u Nišu, potvrđeno je agenciji Beta u kardiološkoj klinici Kliničkog centra tog grada.
Bajramović, veliko ime romske muzike i umetnosti, primljen je u bolnicu zbog infarkta u nedelju ujutru, a preminuo je oko 12 časova.
Šaban Bajramović bio je najplodniji, najproslavljeniji, najznačajniji romski pevač, kompozitor i pesnik na prostorima Balkana.
Zvanični kralj romske muzike
Rođen u Nišu 16. aprila 1936. godine, prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.
U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Pošto je na Vojnom sudu izjavio da niko ne može da ga osudi onoliko koliko on može da izdrži, kazna mu je bila povećana na pet i po godina.
Ni zatvor nije mogao da ugasi nemirni duh muzičara, koji osniva zatvorski džez orkestar. U intervjuima je često izjavljivao da je Goli otok bio njegov "životni univerzitet".
Više od 20 godina bio je na čelu sastava Crna Mamba, a na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.
Njegova izvedba pesme "Đelem, đelem" izabrana je za himnu svih Roma sveta. Poslednji album, "Romano raj", objavio je prošle godine.
Osim muzike, bavio se i filmom, pa je ostvario manje uloge u filmovima "Nedeljni ručak" i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.
Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i dobio četiri ćerke.
"Moja deca rasuta su po celom svetu, a to mi predstavlja tužnu inspiraciju za nove melodije" izjavio je svojevremeno umetnik, koji je inspirisao izvođače kao što je Goran Bregović, i druge.
Bajramović se nedavno požalio na slabo zdravlje i težak život, a tom prilikom mu je, prošle nedelje, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć.
Bajramović se tada požalio da, nakon 40 godina pevanja, nema poseta niti prijatelja, i priznao da se muči.
(MONDO)
|
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
| |
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
| |
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|
Godine: 45
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130

|
|
|
zao mi ga je
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
| |
|
 |
BulatCar ::The Dark Knight::

|
Godine: 37
Datum registracije: 25 Jun 2007 Poruke: 10451 Mesto: ~Liga senki~

|
|
| |
|
 |
kosta00 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 36
Datum registracije: 02 Jun 2006 Poruke: 243

|
|
|
Neka mu je laka zemlja.
|
_________________ --------------
100010100100001001001011011101010010101010010101000010001001 |
|
| |
|
 |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
| |
|
 |
sejtan-76 Upućeni član

|
Datum registracije: 05 Nov 2007 Poruke: 272

|
|
Boze, nemogu da vjerujem Neka mu je laka zemlja...u mojoj dusi ce ostati vjecna legenda...
|
| |
|
 |
ex_deda Banovan! *28*

|
Datum registracije: 08 Okt 2006 Poruke: 7256

|
|
Neka mu je laka zemlja, jedan od mojih najomiljenijih pevacha bio i ostao.
|
in tears we spilled while roaming earth
Thourn Whaul (2007)
|
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Neka mu je laka zemlja. Ne mogu vam opisati koliko se ova politička svita ogrešila o njega,pogotovu u onom delu oko enzije koju nikada nije dobio a zaslužio je itekako ,Evo i primera Slađana Milošević je dobila penziju na urgiranje Koštunice, a njega niko ni da spomene
|
|
|
| |
|
 |
Gertie ◊Poker Face◊

|
Godine: 39
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 5281 Mesto: Neću da ti kažem, ćelavi!

|
|
Dvaput sam se vracal da procitam, nemogu da verujem da je umro...
Bas steta, bio je kralj...
Nek' mu je laka zemlja...
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|