:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Velike kompanije u poslednje vreme i u Srbiji angažuju poznate ličnosti kao svoja zaštitna lica na bilbordima ili u TV reklamama. Iznosi ovih ugovora, a i efekti ovakvog reklamiranja poslovna su tajna, ali da je reč o isplativom poslu za obe strane svedoči i nezvanični podatak da je teniserka Ana Ivanović za u Srbiji rekordna tri miliona evra i bonuse od osvojenih turnira pristala da reklamira "Verano", piše "Blic".
Anin reklamni saldo posle osvojenog Rolan Garosa nezaustavljivo raste: firma za proizvodnju reketa "Joneks" isplatiće joj 10 miliona evra pošto je od danas zvanično prvi reket sveta, a tokom pariskog turnira inkasirala je od jedne od najvećih firmi za proizvodnju satova "Roleks" više od milion švajcarskih franaka. Bez bonusa za osvojeni turnir.
Kod nas su, kao i u svetu, najatraktivniji sportisti, i to teniseri, ali se u reklamiranju pojedinih proizvoda, od kafe, preko mineralnih voda do odeće, pojavljuju i glumci, voditelji i pevači.
Za "Grand kafu" se tako vezuju imena Milene Dravić i Dragana Nikolića, Ana Ivanović je promoterka i "Zire", dok Jelena Janković reklamira "Monine" kreacije, a odskora i proizvode "Knjaza Miloša". Novak Đoković je, između ostalog, zaštitno lice vode "gala".
Marketinški stručnjaci kažu da nije u pitanju samo materijalni momenat, već je reč o tome da je dobro biti povezan sa uspešnima da bi se povećalo prepoznavanje samog brenda.
Ljilja Andrijašević, marketing menadžer modne kuće "Mona", čije je zaštitno lice Jelena Janković, kaže da motiv njihove saradnje leži u tome da spoje najbolje s najboljim - da bi dobili još bolje.
"Znate da se najbolji vezuju uz najbolje, a Jelena je najbolja u tenisu. Nije tu u pitanju materijalna korist, jer se ne zna ko je uz koga prepoznatljiviji. Mi zajedno dajemo sintezu koja je superlativ za modu i tenis. Jelena je takva osoba koja se trudi da ignoriše svoje povrede, ona teniske mečeve igra i povređena, tako da se još nije desilo da zbog toga ne može da dođe na snimanje. Ona sve radi sa osmehom, i to je ono što je nas kao modnu kuću privuklo", kaže Ljilja Andrijašević.
Da je koncepcija angažovanja poznatih ličnosti u reklamne svrhe svetski trend, koji je najviše zahvatio beli sport, potvrđuje i Jova Srećo, direktor marketinga kompanije "Verano", koji ističe da je kod njihove saradnje sa Anom Ivanović u pitanju obostrana podrška dva jaka brenda i dodaje:
"Odlučili smo se da potpišemo najvredniji individualni ugovor sa jednim sportistom u Srbiji ikada jer nam je misija ista - igramo da bismo uvek bili bolji i pobeđivali. Inače, Ana Ivanović je autentičan srpski brend, i lepa i talentovana teniserka koja svojim uspesima promoviše pozitivne stvari: pobede, energiju, šarm, a mi želimo da i kompanija "Verano" bude sinonim za te stvari."
Mišljenja poznatih ličnosti su podeljena o tome kakvu ulogu igra finansijski momenat pri angažmanu.
Glumac Boda Ninković se pojavljivao u reklamama za sokove "nektar" i svoj interes vidi u finansijama i kvalitetu proizvoda koji reklamira.
"Pre svega, vidim o čemu se radi, koji proizvod je u pitanju, ali moram da priznam da je podjednako, ako ne i važniji taj finansijski momenat kada je u pitanju snimanje reklame. Tako je to kod nas. Lično mislim da se ovakav način reklamiranja napušta i da je u inostranstvu to ipak drugačije. Tamo se rade ozbiljne kampanje kada javna ličnost učestvuje u reklami. Reklama jeste efektna, ali ne znam koliko doprinosi prodaji", objašnjava Boda Ninković.
Glumačka legenda Dragan Nikolić, koji je snimio nekoliko reklama za "Grand kafu", ističe da finansije nisu važne onoliko koliko se misli da jesu, ali jesu bitne.
"Snimanje reklama definitivno jeste deo našeg posla, ali nekako, treba to i zaslužiti. Što se nas tiče, Milena i ja smo u svemu ovome zahtevali jedan veoma visok nivo i sve je bilo vrlo profesionalno. Kao na snimanju filma. Milena i ja smo zapravo otvorili vrata i za druge kolege koje su kasnije počele da snimaju reklame.
Takođe, mislim da je bitna povratna informacija o prodaji reklamiranog proizvoda. Reklamu za "Grand kafu" počeo sam da snimam pre više od deset godina, tada je ta firma samo punila kafu u tvrdo, vakuumirano pakovanje, i tada se reklamirao "i ukus i miris". Sada imaju fabriku sa vrhunskom opremom i mnogo većim brojem zaposlenih. Ne kažem da je sve to postignuto mojom zaslugom, ali mi godi", objašnjava Dragan Nikolić za "Blic".
Glumica Seka Sablić kaže da u reklami za deterdžente "meriks" jedino želi da dobro odradi glumački posao.
"Uopšte me ne zanima da li se taj proizvod bolje prodaje ili ne zato što sam ja u reklami. Zanima me jedino da dobro uradim svoj deo jer, znate, i snimanje reklama je deo mog posla. Tako da, kao i za hiljadu drugih stvari koje radim, trudim se da i ovo uradim što je moguće bolje, i to je jedino što me zanima. A svi znamo koji je interes za snimanje reklama", kaže Seka Sablić.
Kompanija "Knjaz Miloš" i sama ima dosta iskustva sa saradnjom sa poznatim ličnostima, a direktor marketinga ove kompanije, Slavica Popović ističe da se oni i dalje drže osnovnog zadatka marketinga da potrošačima približe proizvod, da pojasne njegove osobine i da kreiraju poverenje u proizvod:
"Što se tiče poznatih ličnosti, one su u mogućnosti da pomognu da se ovi marketinški ciljevi brže i bolje realizuju. Od presudnog je značaja da kompanija napravi dobar izbor kada je reč o poznatoj ličnosti, jer to mora biti neko ko ume da komunicira sa potrošačima, neko ko voli da koristi brend i poznaje ga, neko koga potrošači vole i kome veruju", objašnjava Popović.
U celoj ovoj priči, dakle, ne treba zaboraviti ni potrošače. Oni se ugledaju na svoje idole. Korišćenjem brenda koji im oni preporučuju, identifikacija se povećava.
Dragana Lukić, zamenik generalnog direktora reklamne agencije "Leo Burnett", ističe da ovakva vrsta saradnje može da ima i svoje mane:
"U percepciji potrošača, sve što određena ličnost koja je u kampanji uradi, bez obzira na to da li je to dobro ili loše, povezuje se sa brendom. Upravo ova činjenica da ponašanje poznate ličnosti kompanija ne može da kontroliše, može ponekad i loše da utiče na brend."
(Blic/Mondo)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|