www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Prezime kao modni detalj
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
jecika_84
^Everyday Is Viggo day^
^Everyday Is Viggo day^

Godine: 41

Datum registracije: 18 Apr 2006
Mesto: ~Liga senki~

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 14, 2008 10:38 am    Naslov poruke: Prezime kao modni detalj Na vrh strane Na dno strane

Prilikom ulaska u brak sve više žena danas odlučuje da ne promeni svoje prezime, ili da svom doda muževljevo, piše "Politika". One svoju odluku obrazlažu očuvanjem ličnog identiteta, a često i nepoverenjem u instituciju braka u tradicionalnim okvirima.

U Srbiji su, ipak, u većini oni koji brane tradiciju uzimanja muževljevog prezimena. Kao razloge "za" navodi se da je lakše imati jedno prezime, naročito zbog dece, koja će biti zbunjena ukoliko im se roditelji različito prezivaju.

Gordana Zorić, matičarka u opštini Stari grad u Beogradu, ističe da je zadržavanje sopstvenog, odnosno dodavanje muževljevog prezimena postala moda uglavnom kod poznatih ličnosti, novinarki, voditeljki, književnica, ali da ima žena koje se opredeljuju da ne uzmu prezime supruga i kada za to ne postoji "profesionalno" opravdanje.

Bračni drugovi se već prilikom zakazivanja venčanja dogovaraju oko budućeg prezimena, ali se nekada dogodi da mlada na samom venčanju pokuša da "proturi" svoju želju pa dolazi do neprijatnih situacija.

Nedavno se tako dogodilo da je mladoženja mladu povukao za ruku pa je ona preinačila svoju odluku i ipak prihvatila njegovo prezime. Ređe se događa da muž uzme ženino prezime, jer to nije "red" na Balkanu. To je uglavnom slučaj kod stranaca.

"Nedavno sam venčala stranca koji je svom prezimenu dodao prezime buduće žene koja je naše gore list", priča Zorićeva i dodaje da ima situacija i kada svako od supružnika zadržava svoje prezime, naročito bračni parovi koji to čine da bi izbegli peripetije oko promene ličnih dokumenata zbog odlaska u inostranstvo.

Prema rečima Dušice Radović, kliničkog psihologa i psihoterapeuta u Centru za socijalni rad Čukarica, u praksi stručnjaka koji se bave porodicom očevidno je da se tradicionalni model porodične organizacije menja pred zahtevima savremenog društva.

"Kod nas je ovaj model dodatno pretrpeo "oštećenja" tokom teških vremena u prethodnoj deceniji. Žene su se pokazale znatno umešnijima u nestabilnim i neizvesnim vremenima: preuzimale su uspešno ulogu hranioca porodice, a u isto vreme, čuvara porodičnog jedinstva i stabilnosti.

To vreme i iskustvo dovelo je do toga da su ćerke odgajane u atmosferi nepoverenja u muški autoritet i mačo kvalitete arhetipa balkanskog muškarca. Sve manje su spremne da slede obrasce ponašanja svojih majki pa se stoga sve češće odlučuju da zadrže svoj porodični identitet - prezime, čak i kada za to ne postoje profesionalni razlozi", ističe Radovićeva.

Miodrag M. Popović, protojerej-stavrofor Hrama Svetog Save, ističe da je nemenjanje prezimena ili dodavanje devojačkog muževljevom postalo normalna stvar u našem društvu.

"Međutim, brak je crkva u malom i zadržavanjem prezimena supružnici ne mogu da se ostvare kao jedno telo, jedno biće. Kada žena stupa u brak, ona to čini iz ljubavi. Ukoliko to čini zbog zadržavanja svojih prava ili zbog posla, onda ona više voli to nego svog muža. Različita prezimena mogu da štete i deci i biće zbunjena ako se roditeljima prezimena razlikuju", smatra Popović.

S druge strane, Milica Ležajić, specijalista za studije roda, smatra da su žene sve više svesne svog identiteta i da ostavljanje prezimena ili dodavanje muževljevog devojačkom ne predstavlja pomodarstvo, već pokazuje koliko su one emancipovane i nezavisne.

"Kada bih se ja udavala, zadržala bih svoje devojačko prezime. Budući da sam dete iz vanbračne zajednice, koje nosi majčino prezime, na taj način bih produžila porodično ime, jer sam i poslednja naslednica u maminoj familiji.

U nekim prošlim vremenima bilo je sramota ako se dete rodi van braka i nosi majčino prezime. Međutim, danas sve više žena rađa decu koja nose samo prezime majke", ističe Ležajićeva.

Prema Zakonu o braku i porodičnim odnosima, postoji mogućnost da žena uzme muževljevo prezime, da zadrži svoje i doda muževljevo, ili da oba supružnika dodaju prezime onog drugog, a u tom slučaju će cela porodica imati dva prezimena.

Za mnoge muškarce na našim prostorima najopasnija je, međutim, opcija da muž uzme ženino prezime. Kako kaže Radovićeva, ukoliko se takvo pitanje među budućim supružnicima uopšte pojavi uglavnom se poseže za "argumentima" da je to za žene prirodno, a završava se jadikovkama da će muškarac koji promeni prezime doživeti odbacivanje i osudu okoline.

"Naša svakodnevica ipak poznaje i takve presedane. Muškarci se na taj korak odlučuju uglavnom ukoliko od toga imaju korist. Uglavnom je to siromašan muškarac bez društvenog statusa koji uzimanjem prezimena supruge dobija status i privilegije punopravnog muškog člana nove porodice sa svim pratećim pravima", objašnjava Radovićeva.

Kako kaže naša sagovornica, prisutna je i vidljiva grupa mladih žena koje prateći važeće modne trendove zadržavaju svoje prezime kao modni detalj.

"U ovoj pojavi ne nalazim ništa vredno pomena s obzirom na brzinu promene modnih zahteva, mada se može označiti kao vesnik podrške ženskoj emancipaciji uopšte. Vrata promena su nesumnjivo otvorena i sigurno je da nikada neće biti kao u doba naših roditelja.

Buduće forme partnerskih odnosa u braku biće primerenije savremenim životnim tokovima i bliži idealu individualnosti i ravnopravnosti u muško ženskim odnosima", zaključuje Radovićeva, prenosi "Politika".

(Politika/Mondo)

Boky
¤ The King of Kolo ¤
<b>¤ The King of Kolo ¤</b>

Godine: 41

Datum registracije: 23 Maj 2004
Mesto: Kiciner

canada.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 14, 2008 3:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne vidim zbog cega bi se zadrzalo svoje prezime jer ako dodje do razvoda braka, veoma lako se moze promeniti prezime u devojacko .. no .. 100 ljudi, 100 cudi Cool

milannik1
Mr. Bombastic
<b>Mr. Bombastic</b>

Datum registracije: 11 Mar 2008

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 14, 2008 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

meni je glupo da zena zadrzi svoje prezime i doda muzevo, jer u svakom slucaju dete ce da se preziva kao otac... tako da je to cisto zensko glupiranje, mozda sam zastareo ali ne bi ni ozenio svoju buducu zenu kada bi htela da zadrzi svoje prezime a da doda moje...

Danny Crane

Baraba
Džentlmen
Džentlmen

Godine: 50

Datum registracije: 02 Sep 2005
Mesto: Na livadi, na zelenoj travi

germany.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 14, 2008 6:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

^^A po chemu ce dete, u svakom sluchaju, da se preziva kao otac?
Je l' to obaveza po zakonu. Interesuje me, jer u nekim drzhavama postoje druga reshenja.

A da se vratim na temu.
Meni je potpuno svejedno, može i neko deseto da uzme. Samo da ne uzme sebi neko "smešno". Kao, na primer, Pušibrk i sl.
(bez uvrede, prezime sam uzeo samo kao primer)

Ne zaboravi da zaboravljeni nikada ne zaboravljaju zaboravne!
Ne zaboravi da vratiš dugove, jer oni kojima duguješ tebe nikada neće zaboraviti!

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 14, 2008 6:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

A ono...jedino ako cesh zenu zvati po imenu i prezimenu, zna da bude zafrknuto zbog duzine...mislim prezimena Laughing Laughing

The tears of a clown make the whole world laugh.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Prezime kao modni detalj Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon