:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
U vodama crnogorskog priobalja mogla bi se narednih nedjelja desiti prava invazija meduza! Upozorenje o mogućoj invaziji meduza, nedavno su dali i italijanski stručnjaci, nakon otkrića da su milioni tih bića otkriveni u morima koja okružuju apeninsko poluostrvo.
Meduze se ovih dana još nalaze na sigurnoj udaljenosti od italijanskih plaža, ali se rojevi tih životinja kreću nošeni strujama, i prema izjavama italijanskih stručnjaka, malo nedostaje da krenu u smeru obale.
Agencije javljaju da je povećan broj meduza ovog leta registrovan i pred španskom obalom i na Azurnoj obali.
Upozorenje da će, verovatno, i u crnogorskim vodama Jadrana doći do "pojave većeg broja meduza", uputio je i direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru dr Aleksandar Joksimović koji je za dnevnik "Vjesti" rekao da je reč o "uobičajenim prirodnim fluktuacijama koje se dešavaju u ekosistemu mora".
Povećanu brojnost i prisustvo meduza, Joksimović objašnjava time da su poslednjih leta merene enormno visoke temperature na Mediteranu i Jadranu.
"Činjenica da meduze nisu predmet ishrane drugih morskih organizama, objašnjava njihov veliki broj", rekao je Joksimović "Vijestima".
Meduza, čije telo čini 95 odsto vode, poseduju žarne organe, koji na dodir reaguju izbacivanjem "strelica" sa otrovnim sadržajem, tako da kontakt sa njima može biti jako bolan. Mogu prouzrokovati crvenilo, upalu kože, plikove, pa i mučninu i tegobe u zavisnosti od jačine otrova.
"I ranijih godina je u Jadranu registrovan povećana brojnost meduza u drugoj polovini avgusta, što se može dovesti u vezu sa visokim temperaturama i isparavanjem površinske morske vode, što, opet, uzrokuje povećanje slaniteta", objasnio je Joksimović dolazak velikog broja meduza u vode crnogorskog priobalja.
(MONDO)
|
|
 |
Maximum_Speed Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 37
Datum registracije: 27 Maj 2006 Poruke: 1

|
|
|
Pa kao sto znamo da u svim morima ima meduza,tako ih ima i u Jadranskom moru. Medjutim,ovog leta ih je bilo malo vise nego obicno. Kad sam bila ma moru,u Baosicima,bilo ih je dosta.Prethodnih godina,dok sam boravila tamo,nije ih bilo toliko,a ove...strasno...Razmnozavaju se velikom brzinom...izuzetno velikom...No da se vrnem na temu,...Jednog lepog suncanog dana,plivaivala sam,i onako izgubljena u vremenu i prostoru,gle,vidim ja neko cudno stvorenje se mota oko mene...gle,eve ga jos jedno...I ja se zapita:"Boze,Boze,dal sam stvarno toliko lepa?"...I u tom trenutku,nesto me capilo...To je bio Boziji odgovor...Mislim,nemam komentara
|
_________________ Maximum_Speed!!! |
|
| |
|
 |
milannik1 Mr. Bombastic

|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 1224

|
|
hahahhahaa ovde treba da se ostavi komentar na text a ne utisci sa letovanja!!! ili predavanje da u morima ima meduza... qq sta sve necu da procitam...
|
_________________ Better to want something you don't have, or to have something you don't want.
Danny Crane |
|
| |
|
 |
škorpijica ~ noćna mora mnogih ~

|
Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

|
|
^dok je odgovor vezan za temu, nije strasno, veci offtopic je ovo tvoje kmentarisanje
Ajmo dalje...
|
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis." |
|
| |
|
 |
andrejica Tico & Ada

|
Godine: 41
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica

|
|
|
hm.. zar se nista ne moze uraditi povodom ovoga?
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|