www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Marica sa onoga sveta
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
jecika_84
^Everyday Is Viggo day^
^Everyday Is Viggo day^

Godine: 41

Datum registracije: 18 Apr 2006
Mesto: ~Liga senki~

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 11, 2008 10:56 am    Naslov poruke: Marica sa onoga sveta Na vrh strane Na dno strane

Paun Durlić, jedan od najpoznatijih etnologa u Timočkoj krajini, istraživao je godinama kult mrtvih kod Vlaha u ovom mističnom kraju. Utvrdio je da kod Vlaha postoje ljudi koji su greškom psihopomposa, ili svojom dovitljivošću, uspeli da se vrate sa „onog sveta“

U Rudnoj Glavi je, iznenada pala u postelju i umrla Marica T. žena srednjih godina. Zatečena porodica uradila je sve prema običaju, ali Marica nije imala nove opanke, pa ih je neko od ukućana na brzinu izradio, ne mareći da budu baš po meri. Posle izvesnog vremena Marica se „povratila“ iz mrtvih, objašnjavajući da je njen odlazak bila greška nekoga starca koji je poveo nju, umesto Marice iz drugog sela. Njeno dramatično kazivanje o putešestvijima po onom svetu završilo se žestokom grdnjom ukućana zbog tesnih opanaka u kojima se, veli, jedva kretala!

Poslednji slučaj otkopavanje pokojnika za koji se pouzdano zna, desio se u Debelom Lugu kod Majdanpeka 1992. godine.

Pokojnik, obično rano preminula mlada osoba za kojom postoji kod bračnih drugova ili roditelja izrazito velika žalost - otkopava se da bi se umio, okupao, očešljao i, ako treba, presvukao u novo odelo!

Nakon toga se brižljivo ponovo zakopava - zapisao je u svojim radovima Durlić. Ovaj se običaj praktikuje na četrdesetnicu.

Durlić je istraživao i potrebu živih da komuniciraju sa pokojnikom.

Katici Božinović iz Rudne Glave, priznatom majstoru za izradu rajske sveće, umro je sin pa mu je ona, budući da je preminuo u bolnici (tj. “u mraku“), uz svaki pomen (daću)izrađivala posebnu sveću, mada je po običaju, dovoljna jedna, koja se u posmrtnom ciklusu koristi sve vreme. Jednu je zgodnom prilikom odnela u mesnu crkvu da je pop “očita“. Nakon par dana sanjala je sina kako se žali da je primio samu onu sveću koja je “bila u crkvi“ a ostale ne. Od tada je Katica nagovarala sve ljude, kojima izrađuje rajsku sveću, da je obavezno nose u crkvu.

Izražajni kult mrtvih kod Vlaha severoistočne Srbije podrazumeva uzvratnu informaciju od pokojnika o tome da li je i kako zadovoljan uslugama koje mu pružaju živi.
Mrtvi se u ovom kultu pokazuju kao prilično razmažena bića, pa je komunikacija s njima neophodna.

Veruje se, inače, da mrtvi dobro vide sav naš svet, samo ne mogu da stupe u direktne kontakte s ljudima. Kada pokojnik nađe za shodno da izrazi neku posebnu želju, ili uputi kritiku - on obavezno dolazi u san nekom od najbližih srodnika. Ako, pak, neko od srodnika želi da stupi u kontakt s njim, mora da se obrati za uslugu nekoj od seoskih vračara, u težim slučajevima naročitim osobama koje komunikaciju s mrtvima obavljaju putem transa.

(MONDO, foto “Glas javnosti“)

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 46

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 12, 2008 5:12 am    Naslov poruke: Re: Marica sa onoga sveta Na vrh strane Na dno strane

jecika_84 je napisao/la sledeće:
Kada pokojnik nađe za shodno da izrazi neku posebnu želju, ili uputi kritiku - on obavezno dolazi u san nekom od najbližih srodnika.

Pričala mi je tetka o tome kad mi je umrla baba (obe su iz severnog Banata).
U toku prvih 40 dana (6 nedelja) pokojnici posećuju u snu one sa kojim su najviše vezani, ali to treba shvatiti kao "e, ja navratio da te obiđem da vidim kako si". Dešava se i da "navrate" i kasnije, ali tokom 6 nedelja je "mobilna mreža" najjača. Iz istog razloga nikako ne valja psovati pokojnika tokom tog perioda...

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

♥ QueeN ♥
[°mama 3 anđela°]
<b>[°mama 3 anđela°]</b>

Datum registracije: 15 Feb 2008
Mesto: ♥ Sakrivena u Njegovom Pogledu,Zarobljena u Njegovom Srcu,Zauvek u Njegovom Toplom Zagrljaju ♥

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 12, 2008 7:09 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne verujem u ovo.

ministarka35
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 27 Sep 2006
Mesto: istocno sarajevo

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 12, 2008 9:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja vjerujem,jer mi se desilo da mi je majka umrla a ja nisam znala za to....3 noci zaredom je obilazila moga sina u odredjeno vrijeme,a ostali ukucani su primjecivali kao sjenku koja nestane....tek nakon 10tak dana sam saznala za tuznu vijest i povezala desavanja

Boky
¤ The King of Kolo ¤
<b>¤ The King of Kolo ¤</b>

Godine: 41

Datum registracije: 23 Maj 2004
Mesto: Kiciner

canada.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 12, 2008 2:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ove senke i pojavljivanja .. to je sasvim " normalno " i to se desava dosta puta u prvih 40 dana posle smrti osobe ..

♥ QueeN ♥
[°mama 3 anđela°]
<b>[°mama 3 anđela°]</b>

Mesto: ♥ Sakrivena u Njegovom Pogledu,Zarobljena u Njegovom Srcu,Zauvek u Njegovom Toplom Zagrljaju ♥

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Sep 13, 2008 8:52 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
Ove senke i pojavljivanja .. to je sasvim " normalno " i to se desava dosta puta u prvih 40 dana posle smrti osobe ..

Veruješ u to? Rolling Eyes

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 46

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 14, 2008 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

♥ QueeN ♥ je napisao/la sledeće:

I ja sam to par puta primetio, tako da - verujem.
A to je tvoj izbor da li ćeš verovati ili ne. Razz

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

♥ QueeN ♥
[°mama 3 anđela°]
<b>[°mama 3 anđela°]</b>

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 14, 2008 10:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

coco_bill je napisao/la sledeće:
♥ QueeN ♥ je napisao/la sledeće:

I ja sam to par puta primetio, tako da - verujem.
A to je tvoj izbor da li ćeš verovati ili ne. Razz

Respect. Meni je otac poginuo (lakše mi je reći umro) pre 10 meseci, i nisam imala nikakve duhove i priviđanja ... No, svakom je drugačije možda? Ne znam i ne želim se prisećati na to ... Rolling Eyes

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Marica sa onoga sveta Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon