www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dan šale
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
škorpijica
~ noćna mora mnogih ~
<font color='blue'><b>~ noćna mora mnogih ~</b></font>

Datum registracije: 07 Sep 2004
Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 01, 2009 1:45 pm    Naslov poruke: Dan šale Na vrh strane Na dno strane

Danas se u svetu obeležava Dan šale - 1. april koji, prema oceni stručnjaka, pomaže ljudima da, pored teške svakodnevnice, na trenutak odahnu i zaborave na probleme.

U mnogim društvima taj dan služi za zabavu i zasmejavanje prijatelja, uz neizbežno "aprilili", a mnoga istraživanja pokazala su da je smeh dobar lek, pa se u nekim zdravstvenim ustanovama već koristi takozvana "smehoterapija" koja, kako tvrde i lekari, daje dobre rezultate.

Bez obzira na razne običaje povodom Dana šale, psiholozi i kulturolozi tvrde da kada se našalimo na sopstveni racun pomažemo sebi i drugima da lakše prebrodimo neku tešku situaciju.

Jedna od karakterističnih prvoaprilskih šala objavljena je daleke 1964. godine u "Politici ekspres", u kojoj je saopšteno da legendarni fudbaler Dragoslav Šekularac prelazi iz Crvene zvezde u Partizan, što je tada bilo nezamislivo i na trenutak, dok nisu shvatili šalu, dovelo navijače "crveno-belih" u očajanje.

Najzapaženija u poslednjih nekoliko godina bila je prvoaprilska šala novosadskog "Radija 021", kojem je tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić "potvrdio" da se sastao s izmišljenim biznismenom Stivom Bogdanovićem, sa kojim je ugovorio kapitalne investicije u Srbiji.

"Pa, i ministar može ponekad da bude senilan pa da zaboravi s kim se sve sreo i kako se ko zove", rekao je tada Ilić, pokušavajući da se opravda javnosti.

Zbog važnih političkih dešavanja, za prošlogodišnji 1. april najveći broj šala koje su mediji objavljivali odnosio se na status Kosova i Metohije, ali i komentare pojedinih političara.

Odnosi Kosova i Srbije bili su glavna tema prvoaprilskih tekstova dnevnika "Kosova sot", koji je objavio da je Srbija priznala nezavisnost te srpske pokrajine, ali uz neizostavni dodatak "aprililili".

List "Koha ditore" je, pod naslovom "Tači postigao 'tajni' sporazum sa Jeremićem - ne znaju se detalji", pisao o navodnom sporazumu kosovskog premijera i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Učestalost ironije i šale na račun političara, ali i između njih, neizbežan je u našoj zemlji, što je, prema oceni kulturologa Ratka Božovića, "donekle normalno, jer političari u realnosti sami prave sprdnju sa sobom".

On je rekao Tanjugu da je smeh veoma važan i da je njegovo odsustvo znak potonuća volje.

Božović je podsetio na uvreženo mišljenje da je "koliko se neki narod smeje - pokazatelj i koliko je zdrav".

Psiholog Žarko Trebješanin, međutim, smatra da su političari u Srbiji preozbiljni i da nemaju mnogo smisla za šalu, kao i da je primetno da ne vole da se šale na svoj račun.

Osvršnuvši se na obeležavanje Dana šale, on je ocenio da su njihove šale posebno u parlamentu grube, uvredljive i nimalo duhovite.

Trebješanin je Tanjugu ukazao da je smeh važan i napomenuo da su "zbog svetske ekonomske krize ljudi zabrinuti i depresivni i da bi im neki vid šale doneo malo osveženja kako bi odahnuli i na tren zaboravili probleme".

Da nije samo u Srbiji uobičajeno da se "šalimo" na račun političara i političkih dešavanja pokazuje i činjenica da je Muzej šala u San Dijegu objavio u anglosaksonskoj štampi spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala, a jedna od najsmešnjih, takođe, ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio, koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Ričarda Niksona za predsedničke izbore, pod motom "Nisam učinio nista loše i neću to ponoviti".

Mnogi mediji u svetu su tokom istorije obeležavanja 1. aprila objavljivali razne neobičnosti, pa je tako jedna italijanska televizija objavila da je na Marsu pronađena nafta, uz foto-materijal NASA, dok je jedan komentator, svojevremeno, slušaocima govorio o rekordnom prinosu kiselih krastavčića.

Istorija zbijanja šala 1. aprila nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenjima da se taj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi, kao "Dan svih luda", koji je bio opštenarodno veselje.

Postoje verovanja da koreni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.

Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu" - ribu od papira koja mu je krišom kačena na leđa.

(Tanjug)

"...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis."

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 01, 2009 2:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

NE znam za vas, al' ja danas ne prestajem da se kidam od smeha... pogotovo zato shto se ljudi pale k'o shibice... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

The tears of a clown make the whole world laugh.

šamar
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 116

Datum registracije: 29 Dec 2008
Mesto: diznilend

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 01, 2009 4:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meni je već odavno prestalo da bude nešto smiješno i sve se manje smijem...
Mada sam se danas sam smijao u kolima dok sam pola sata kružio oko zgrade gdje mi stanuju roditelji,jer nisam mogao da nađem slobodan parking...
I onda sam se parkirao ali u sasvim drugom kvartu,i to na zelenu površinu.
Ali sam se još više nasmijao kada sam se vratio do vozila i ugledao komunalnog inspektora kako stavlja papirić na brisač i zapisuje registraciju...
Da bude još ljepše tj isti lik mi je već par puta napisao kaznu,i sve sam više uvjeren da pokušava da se šali sa mojim novčanikom...Mada je 1 april,nije izgovorio aprilililiiii nego ću opet da platim 50 km... Tako da nemam nekog posebnog razloga da se keslam,sem sebi i svojoj tupavosti... Sad

Boozywoozy
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 36

Datum registracije: 10 Apr 2007
Mesto: Gradishka

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 02, 2009 1:30 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Danas sam kvalitetno nasukao frenda ! Smile Snimio sam to na tel i sad ga ucjenjujem Razz

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Dan šale Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon