:: |
Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Brazilske telenovele su učinile više od pukog zabavljanja gledalaca - one su uticale na smanjenje nataliteta i na povećanje broja razvoda, tvrde naučnici.
Istraživanje demografije na osnovu podataka iz perioda od 1971. do 1991. pokazalo je da su ove popularne serije imale direktan uticaj na natalitet i broj razvoda u zemlji i to u meri u kojoj se širila mreža moćnog tv kanala Globo, na kome se one najčešće emituju.
Istraživači su ustanovili da je sve veća gledanost telenovela išla ukorak sa sve većim brojem razvoda i padom nataliteta. Da tokom dve decenije, koje su obuhvaćene istraživanjem, telenovele nisu emitovane na svet bi došlo tri miliona beba više, a 800.000 brakova bi bilo spašeno, pokazalo je istraživanje.
Oni su otkrili da postoji direktna veza između izlaganja modernom stilu života kakav je predstavljen u telenovelama, pre svega ulozi emancipovane žene i kritici tradicionalnih vrednosti, i porasta broja razvoda.
"Žene koje žive u oblastima koje pokriva signal televizije Globo, rađaju znatno manje dece", ističe se u studiji.
Kako TV sapunice utiču na Srbe
Brazilci već odavno znaju da telenovele mogu da utiču na stvaran svet. Svima je poznato da one diktiraju raspored ostalih emisija pa čak i pojedinih kultnih događaja kao što su prenosi fudbalskih utakmica, da kostimi glumaca utiču na modu kao i njihovi zapleti na ishod izbora. Ipak, ova nova saznanja su iznenadila Brazilce.
Televizija Globo je ljutito reagovala, tvrdeći da istraživači potcenjuju inteligenciju gledalaca. Njen portparol je izjavio da sapunice samo izražavaju pojave i kretanja u društvu umesto što ih podstiču.
Alberto Čong, jedan od autora studije, se, međutim, ne slaže s ovim objašnjenjem, navodeći da su i druga istraživanja u svetu pokazala da televizija može da utiče na ponašanje ljudi i promenu društvenih vrednosti.
U Indiji su tako s pojavom kablovske televizije u pojedinim oblastima zabeleženi pad nataliteta i porast interesovanja za obrazovanje.
I u Srbiji su telenovele veoma popularne, ali još nije utvrđeno da li su te, naizgled bezazlene, sapunice uticale da broj razvoda u Srbiji iz godine u godinu raste. Naime, u 2006. godini razvelo se skoro 1.000 supružnika više u odnosu na prethodnu godinu, a trend se nastavio i u 2007. godini.
(Tanjug)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
|
|
 |
~SonicLady~ ~Smiley~

|
Godine: 39
Datum registracije: 12 Avg 2004 Poruke: 11224 Mesto: tamo negde

|
|
Antonio ne volim te više
|
_________________ The spaces between our fingers were created so that another person's fingers could fill them in. Hope you'll find your dream hand to hold you forever. |
|
|
|
 |
kikbokser Dobro upućeni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 20 Sep 2005 Poruke: 555 Mesto: beograd

|
|
Pa javna tajna je da su se gomile u Srbiji zaludile latino serijama i sapunicama
kad su 90-tih neke babe mogle htele da pisu peticiju da se "Kasandra" pusti iz zatvora jer je nevino osudjena zasto onda se supruznici u Srbiji ne bi razvodili zbog telenovela
ja se na primer najezim kada dosta zena po ugledu na spanske serije kad se udaje ostavlja svoje prezime i dodaje prezime muza! Tako da TV cini cuda
|
_________________ Kad pijem ja se napijem,kada ljubim ja se zaljubim!I SVE sto s mukom zaradim,na SLADAK zivot potrosim!  |
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|
Godine: 116
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend

|
|
Pa ja više mislim da je kod njih na to uticala,sida i droga,nego sapunjare...
Kako može da utiče "kostim" od nekog poznatog kreatora, na sirotinju u brazilu
koja bulji u tv...Može samo da sanja o toj modi,ali kako žive čisto sumnjam
da uopšte sanjaju nešto...Pa mogu hladno da kažem da kod nas,ili tačnije ja bih razmišljao o razvodu kada bi moja supruga buljila non-stop u te sapunice koje nemaju veze nikakve
sa stvarnim životom,mislim te latinske...Tu se nezna ko koga ebe,ko je čiji otac
i svi plaču non-stop,katastrofa...Još kad zaparlaju,samo što im pjena ne izlazi na usta...
Ko normalan može to da gleda...?
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|