:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Umesto viceva o glupim plavušama i policajcima, sve češće se javlja specifičan protest mladih ljudi u urbanim sredinama protiv ustaljenih normi i bilo kakvih zabrana.
Na nekoliko semafora u Budimpešti nepoznate osobe su se našalile sa učesnicima u saobraćaju - na srednjoj, žutoj lampi su nacrtali poznatog "smajlija" koji se smeši svakome ko želi da pređe raskrsnicu, a ne zna šta bi sve moglo da mu se desi.
U jednoj susednoj ulici neko je crnim sprejom do neprepoznatljivosti iskpskao znak zabrane prolaza kamionima težim od 3,5 tone. Moguće je da akter posmatra iz prikrajka šta će se desiti.
To su, uz mnogobrojne grafite na vagonima metroa, karoserijama gradskih autobusa i podzemnim prolazima mađarske prestonice, neki novi izlivi humora urbanih buntovnika, kojima smetaju ustaljene norme i zabrane bilo koje vrste.
Taj novi vid protesta je, po mišljenju sociologa i psihologa, zamena za nekadašnje viceve o glupim plavušama, ograničenim policajcima i darežljivim sekretaricama, kojima se, na posredan način, činio snošljivijim život u diktaturama Maćaša Rakošija, pa i Janoša Kadara.
Gledaju, tako, plavuša i crnka video film i odluče da se opklade da li će glavni junak skočiti s tornja i izvršiti samoubistvo. Crnka kaže da hoće, plavuša da neće i prva bi u pravu. Ali zbog mirne sasvesti odluči se da prizna drugarici da je zato pogodila pošto je taj film već gledala.
"Gledala sam ga i ja, ali nisam verovala da će tip dva puta učiniti istu glupost", odgovori plavuša.
Druge dve dame, obe plave kose, pričaju i jedna se poveri da je dan ranije imala test na trudnoću.
"A da li su pitanja bila teška?", zainteresova se prijateljica.
Još teži slučaj je plavuše koja ulazi u prodavnicu s tehničkom robom i pita trgovca da li je televizor koji joj se dopao crno-beli ili u boji. On odgovori da televizore ne prodaju plavušama, a na njeno čuđenje dodade i zašto: "Gospođo, to što ste izabrali je mikrotalasna peć".
Testu je podrvrgnuta bila i nova sekretarica, kojoj je direktor, na kraju razgovora, rekao da se svuče. Kada je upitala zašto, objasnio joj je: "Želim da se uverim za koje vreme možete da se obučete ako naiđe moja žena".
Druga sekretarica kaže šefu da ima jednu lošu i jednu dobru vest. Loša je što je firmu posetila finansijska inspekcija, a dobra da će dobiti - zajedničko dete.
Opaske su bile česte i na račun čuvara reda, koje nije odlikovala neka bistrina. Zabeležen je navodni razgovor dvaju policajaca, od kojih jedan pita drugog zašto nosi dve crne trake oko rukava.
"Jednu nosim zato što mi je umro otac, a drugu zato što je i moj rođeni brat izgubio tatu", rekao je ucveljeni kolega.
Policajac se pohvalio ženi da je kupio nove cipele, ali da ih neće obuti odmah, već tek za nekoliko dana.
"Moram tako jer mi je prodavac rekao da će me prvih dana malo stezati", dodao je supružnik u plavoj uniformi.
U toj pravoj poplavi viceva, gde je gotovo pola veka prednjačio omiljeni satirični nedeljnik "Ludaš Maći", ugašen 1993. godine, na udaru su bili i pripadnici manjina (Romi i Jevreji), kamiondžije, tašte. Tematski gledano, mnogo je bilo i lovačkih, zatvorskih, vojnih, pa i političkih viceva.
Dominirali su ljudska glupost, pohlepa i žudnja za seksom, ali u pravoj dozi koja nikog ne vređa.
"Mađarski narod je mnoge teškoće uspeo da prevaziđe humorom. Uveren je da svemu može da se smeje i da smeh leči dušu i telo. Humor je zaista bio lek u vreme komunizma, a kada je došla demokratija nestao je zajednički neprijatelj, pa su i žaoke otupele", navodi jedan budimpeštanski nedeljnik.
Najnovija finansijska i privredna kriza je, kažu upućeni, uticala i na smisao za šalu. Zapravo više ništa nije smešno, a stari vicevi su postali toliko otrcani da ih više niko ni ne sluša.
"Za dobro raspoloženje je potrebna dobra, žestoka kapljica - viski, konjak ili rakija. A pošto prosečni građani više nemaju para da ih kupe, srozali su se i humor i dobro raspoloženje", zaključuje pomenuti list.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|