www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Preživela 11 dana na dnu jaruge u Pirinejima
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Sabados
Mafijaš
<b>Mafijaš</b>

Datum registracije: 25 Jun 2009
Mesto: Sky

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 08, 2009 11:31 pm    Naslov poruke: Preživela 11 dana na dnu jaruge u Pirinejima Na vrh strane Na dno strane

ezdesetdvogodišnja Teresa Borde uspela je da preživi 11 dana na dnu jaruge nakon što se izgubila tokom planinarenja na španskim Pirinejima. Ona je, kako javlja britanski "Telegraf", preživela tako što je pila kišnicu i jela lišće divljeg bilja.

Teresa Borde
Francuskinja je nestala 26. juna dok je pešačila sa planinarima, među kojima je bio i njen muž Marsel. Ona se odvojila od grupe kod nacionalnog parka Ordesa y Monte Perdido na severoistoku španske provincije Hueska i ubrzo se okliznula i upala u duboku jarugu. Uprkos dugoj potrazi, spasioci nisu uspeli da je pronađu sve do utorka popodne kada su ugledali crvenu majicu koju je Teresa okačila na stenu ne bi li je uočili iz aviona.
"Imali smo dosta sreće. Skoro da smo odustali od potrage za njom, pošto 11 dana nismo naišli ni na jedan trag. A onda smo ugledali crvenu majicu na steni i krenuli ka njoj", objasnio je Pedro Garijo, šef spasilačke ekipe.
Starica nije imala praktično nijednu ogrebotinu. Pošto nije imala vode ni hrane, morala je da pije kišnicu i jede lišće biljaka. Takođe, uspela je da preživi i nekoliko dana jake oluje i duge hladne noći, tokom kojih je temperatura vazduha padala i do osmog podeoka.
"Našli smo je u La Pardini, najdubljem kanjonu u toj oblasti. Bili smo zapanjeni kada smo je ugledali", dodao je Garijo.
Gospođa Borde kaže da je posmatrala šta jedu ptice i potom se time hranila.
"Bilo nas je 14 u grupi. Tražili smo stazu koju smo napravili pre par godina, a koju nikako nismo mogli da nađemo. Tada sam napravila kobnu grešku – odvojila sam se od grupe i krenula napred. Shvatila sam da sam se izgubila tek kad je pao mrak", objašnjava gospođa Borde, koja smeštena u bolnicu San Jorge zbog iscrpljenosti i dehidratacije.
Teresa kaže da je potom pokušala da se spusti niz planinu i pronađe mesto gde može da prenoći.
"Okliznula sam se i upala u jarugu. Primirila sam se tokom noći, a već sutradan pokušala da izađem iz rupe. Ubrzo sam shvatila da je to nemoguće i da ću morati da čekam pomoć. Jela sam lišće, pila kišnicu i čekala", rekla je Teresa i dodala da je okačila majicu na stenu kada je čula helikoptere u blizini.
Doktori kažu da će se brzo oporaviti, a Teresa da je ovo iskustvo neće sprečiti da šeta i planinari.
"Neću potpuno prestati da planinarim, ali ću svakako napraviti dužu pauzu", zaključila je gospođa Borde.

(Blic)

šamar
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 117

Datum registracije: 29 Dec 2008
Mesto: diznilend

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 09, 2009 1:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Što je meni ovo dobro,mislim izgubiti se negdje u divljini...

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Preživela 11 dana na dnu jaruge u Pirinejima Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon