:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Troje američkih naučnika dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu ili psihologiju za otkriće procesa kopiranja hromozoma i njihove zaštite od starenja, saopštio je švedski institut Karolinska.
Laureati su Elizabet Blekborn, rođena u Australiji, Džek Šostak, rođen u Britaniji, i Kerol Grejder, javio je Rojters.
Njih troje su "uspeli da razreše veliki problem u biologiji", odnosno kako teče celokupni proces kopiranja hromozoma prilikom deobe ćelija i kako se oni štite od propadanja, navodi se u sapoštenju instituta Karolinska.
Oni su otkrili enzim koji pomaže ćelijskim hromozomima da "ostanu večno mladi", naveo je žiri za dodelu nagrada.
Hromozomi se završavaju delovima koji se zovu telomere. Ukoliko se telomere skrate, dolazi do starenja ćelije. Naučnici pretpostavljaju da bi to mogao biti uzrok starenja, ne samo ćelije pojedinačno, već i čitavog organizma.
Međutim, proces starenja je veoma složen i smatra se da zavisi od više različitih činilaca od kojih je jedan telomera koje je bio predmet istraživanja troje nagrađenih američkih naučnika.
Tradicionalno, Nobelova nagrada za medicinu je prva od šest (fizika, hemija, književnost, mir, ekonomija) koje se dodeljuju svake godine i koje podrazumevaju i novčani iznos od 10 miliona švedskih kruna (1,4 miliona dolara).
(Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
voulez-vous ♧Otac Makarije♧

|
Godine: 42
Datum registracije: 09 Sep 2007 Poruke: 5164

|
|
|
Izmislite neki enzim za bolji zivot.... ako moze....
|
_________________ Ja sam bio pogresan..... kad sam ti stavio ruku na rame...
Tamo je drzao dugo i govorio rijeci...
Ja sam bio pogresan... kad sam trazio da mi kazes... koja si strana....
Postoje pravila igre... ti znas da ne mozes sama.... |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|