www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Imena...
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Roditelji i deca ~
::  
Autor Poruka
malena***
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 27 Mar 2009

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Mar 27, 2009 6:00 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Moja cerkica se zove Anja

vidovic64
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 60

Datum registracije: 24 Mar 2009

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Mar 29, 2009 4:18 pm    Naslov poruke: име Na vrh strane Na dno strane

ћеркино име је Ленка ако будем имао сина зваће се Николај Very Happy

malena***
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 27 Mar 2009

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 01, 2009 8:11 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

meni se svidja ime kristina i danijel

cheda88
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 36

Datum registracije: 09 Feb 2008
Mesto: BEOGRAD

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jun 30, 2009 3:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nazalost nemam
ali bi volio da imam cerku lenu,anastaziju
sina matiju,milana

200kg
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 16 Nov 2008

russia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jul 03, 2009 9:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

imam . jedna kcerka je Svjeta, druga je Julja

° Jaca °
~ zažmirim i putujem ~
<b>~ zažmirim i putujem ~</b>

Datum registracije: 28 Okt 2008

usa.gif
PorukaPostavljena: Ned Jul 05, 2009 2:07 am    Naslov poruke: Re: Imena... Na vrh strane Na dno strane

nastasenjka je napisao/la sledeće:
... koja imena planirate dati deci kada ih budete imali?

Blizanci ( želja mi je imati ih i imam velike šanse Very Happy ):
-> Teo, Leo
-> Leo, Leona
-> Leona, Lanea

= kombinacije. Mr. Green

Ako budem imala dečka:
-> Sandro...

Ili curicu:
-> Julia, Jelena, Mirna, Eliana...

Već znam imena, samo fali dijete. Mr. Green Mr. Green Mr. Green

nextajox
حزب الحيوان
<b>حزب الحيوان</b>

Godine: 35

Datum registracije: 16 Jul 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 07, 2009 1:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Muška : Ivan,Marko,Bojan,Damir,..
Ženska : Ivana,Jovana,Leona,Kristina,..

Mrs Bella
jagode sa šlagom.
jagode sa šlagom.

Datum registracije: 21 Feb 2009
Mesto: Djevojacki san :*

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Avg 24, 2009 11:47 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zenska: Sarah, Mina, Ines, Nerka

Za muskarce vec malo teze..hmm mozda Tarik.. Dalje neznam Rolling Eyes

anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 24, 2010 8:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kaži mi, kaži, kako da te zovem

Izbor imena je veoma odgovoran čin, jer ime prati čoveka kroz ceo život. Zbog toga treba dobro razmisliti o tome, kako ne bismo opteretili potomke.

Ime se, faktički, stiče upisom deteta u matičnu knjigu rođenih (propisi predviđaju da se upis izvrši najkasnije mesec dana od dana rođenja deteta). Tom činu prethode dogovaranja, često i ubeđivanja, dok se ne donese odluka kako će se novorođenče zvati.

Imena ljudi (lična i porodična), u nauci poznata kao antroponimi, spadaju u najstarije vrste reči. Lična imena se dele na: prava imena i imena odmila ili hipokoristike i nadimke. Prema poreklu, prava lična imena mogu da se podele na: narodna, kalendarska i ostala.

Narodna imena
Narodna imena su najstarija i nastala su od reči koje "žive", ili su živele u narodnom jeziku. Tokom nastajanja su bila motivisana, tj. njima se izražavala neka želja ali su vremenom, u svakodnevnoj upotrebi, gubila značenje i postajala tipizirana.

Kalendarska imena
Kalendarska imena nikada nisu u potpunosti osvojila srpski imenoslov. Do danas su ostala samo njegova dopuna.

Poreklo im je iz raznih jezika. Pored biblijskih imena hebrejskog porekla, kao što su Danilo (Bog je moj sudija) i Mihailo (sličan Bogu) - u raznim varijantama (Danil, Danijel, Mihail, Mijajlo...), najčešći izvor kalendarskih imena su grčki i grcizirani jezici.

Srbi su ova imena primili od Grka zajedno sa hrišćanstvom. Na primer, od grčkog imena Georgios (zemljoradnik), nastao je kod Srba veliki broj varijanti: Georg, Georgij, Georgije, Đoko, Đorđe, Đurađ... Isti Georgije je kod Rusa Jurij ili Jegor, Georgi kod Bugara, Juraj kod Slovaka, Jirži kod Čeha, Đorđo kod Italijana, Žorž kod Francuza, Horhe kod Španaca...

Kod Srba nisu retki ni prevedeni oblici kalendarskih imena, koji žive naporedo sa varijantama izvornika. Neretko braća nose imena Božidar i Teodor ili Todor, a da ne znaju da se, u stvari, radi o istom imenu, odnosno o adaptiranom grčkom i izvorniku u srpskoj prevedenici.

Pomodna imena
Uvek su postojala i pomodna imena - bilo domaća, bilo ona koja su dolazila iz stranih jezika. Uticaj literature u srednjem veku je doneo veliku popularnost imenu Oliver. Isti slučaj je sa imenima Tatjana i Nataša.

No, čini se da je danas uticaj literature manji nego ikad. Prevladali su neki drugi uticaji: film, televizija, estrada... u svim pojavnim oblicima.

Na imenoslov utiču i razne popularne ličnosti: tako znamo mnoge Žakline (po Žaklini Kenedi), Valentine (po Valentini Terješkovoj), Dajane (po engleskoj princezi)...

Neobična imena
Trend davanja neobičnih imena doživljava kulminaciju. Prošla su vremena kada se ime davalo po precima ili su se, jednostavno, kopirala imena slavnih.

Svetske statistike pokazuju da 80 odsto dece rođene poslednje tri godine nosi neobična imena. Sociolog Gabriel Rodrigez smatra da je uzrok toga u individualizaciji modernog društva, kao i preteranoj želji roditelja da budu originalni, emancipovani i tolerantni.

Ime po pretku
U pojedinim krajevima je bio običaj da dete dobije ime nekog istaknutijeg pretka (najčešće preminulog) - dedino ili pradedino. Očevo ime se davalo samo detetu rođenom posle očeve smrti. Majčino ime je davano za života majke, i to od "nevolj".

Ovaj običaj je vezan za verovanje da će se posle toga rađati muška deca. Iz istih razloga, da se "stane" sa rađanjem ženske dece, i da se kaže da je devojčica "dosta", davana su imena Stana, Stanica, Stanka, Dostana...

Zaštitna imena
Želja za dobrim zdravljem i dugim životom je razlog za davanje imena Zdravko, Živko, Živan, Živorad... Zaštitna imena tipa Vuk, Vukašin, Vukan... davana su jer se "zlo plaši vuka", a "mrzna" turska imena (Bećir, Sinan, Šaban) jer zlo neće "mrzno".

Ime sveca
Puno je slučajeva da dete dobije ime sveca na čiji je dan rođeno (kalendarsko ime): Đorđe, Jovan, Ilija, Nikola, Luka, ili neke ličnosti iz nacionalne istorije: Dušan, Nemanja, Miloš, Milica, Lazar...

(MONDO)

AnCHi_90
♥J'veux ton amour♥
<b>♥J'veux ton amour♥</b>

Godine: 34

Datum registracije: 13 Jun 2008
Mesto: ...peta strana svijeta...

india.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 24, 2010 9:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

zenska : Lana ,Eleonora
muska: Niksa , Sergej , Vuk

--hell_soul--
..:: sve si mi ti ::..
<b>..:: sve si mi ti ::..</b>

Godine: 35

Datum registracije: 18 Dec 2007
Mesto: **over the sky**

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 02, 2010 4:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Aleksej mi se zove sin

--_make love not war_--

*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>

Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 02, 2010 4:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Heidi za zensko

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Roditelji i deca ~ -> Imena... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 5 od 6

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon