Grupu mladića i devojaka brutalno je pretukla policija u noći između nedelje i ponedeljka, dok su mirno sedeli u bašti kladionice "Monako" u beogradskom naselju Galenika, prenosi B92. MUP je saopštio da su policajci napadnuti na dužnosti i najavio krivične prijave protiv osumnjičenih. U saopštenju MUP-a se dodaje da se ispituje opravdanost i pravilnost upotrebe sredstava prinude i eventualnog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.
Četvoro gostiju lokala završilo je u Urgentnom centru, a dvoje je zadržano u Kliničkom centru. Jedna od povređenih osoba ima američko državljanstvo. Tom prilikom povređenih je bilo i među policajcima, javio je RTS.
Očevici su za B92 rekli da su gosti pozvali policajce koji su u tom trenutku prolazili pored lokala na piće, ali da su policajci reagovali grubo, vređajući goste, legitimišući ih i gaseći muziku.
Načelnik Policijske uprave Beograd Slobodan Vukolić rekao je za RTS da je patrola policijske stanice Zemun pokušala da legitimiše četiri lica, a kada su policajci napadnuti, pozvana je još jedna patrola.
"Lica koja su napala policijsku patrolu su višestruki povratnici zbog više krivičnih dela krađa i krivičnih dela sa elementima nasilja", rekao je Vukolić RTS-u.
"Prilikom uspostavljanja javnog reda i mira 5. jula, nešto posle ponoći, u bašti kafe bara 'Bar-bar' u Zemunu, izvršeno je krivično delo napad na službeno lice u vršenju dužnosti", saopštila je danas Informativna služba MUP-a reagujući na ovu vest.
"U pokušaju da odbiju napad, policijski službenici su prema osumnjičenima primenili sredstva prinude, nakon čega su ih doveli u službene prostorije", naveo je MUP.
Za napad na policajce su osumnjičeni Miloš V. (1980), Nemanja S. (1982), Miodrag P. (1974) i Petar Ć. (1969). Oni su, kako je naveo MUP, fizički napali policajce iz stanice u Zemunu koji su bili na dužnosti.
Protiv Miloša V. i Nemanje S. biće podneta krivična prijava zbog napada na policajce na dužnosti, dok su Miodragu P. i Petru Ć. uručeni pozivi da se, nakon izlaska iz bolnice, jave policiji radi saslušanja.
Sve činjenice i saznanja u vezi s tim događajem su predočene nadležnom tužilaštvu po čijem nalogu će se dalje postupati, naveo je MUP.
B92 navodi da je policija i sinoć ušla u istu kladionicu, kada je pretresla automobile i legitimisala prisutne, uz obrazloženje naknadnog prikupljanja dokaza.
(Blic online, B92)
bokitanjalana Početnik Domaćeg.de
Datum registracije: 29 Sep 2008 Poruke: 9
Samo treba reci pravu istinu, a sto mislim na svedoke! Znam sa sigurnoscu da ni jedan policajac nece uci tek tako u bilo koji lokal i bez razloga da vice, izivljava se nad gostima a tek da ih tuce... Mogu samo da kazem svoje misljenje da sa sigurnoscu tvrdim da je bilo dobacivanja i vredjanja policije od strane gostiju, zbog cega je policija tako i reagovala...
anchi22 •• 20:01 ••
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
Ko je koga tukao u kladionici "Monako"
Ministarka pravde i ministar policije kažu da će biti ispitane optužbe da je policija brutalno postupila u akciji u kladionici "Monako" u Zemunu.
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da očekuje da tužilaštvo utvrdi šta se desilo u kladionici "Monako" u Zemunu, u kojoj je u policijskoj akciji povređeno nekoliko ljudi.
"Ne mogu da prejudiciram aktivnosti tužilaštva, ali očekujem da reaguje i proveri šta se desilo", rekla je Malović novinarima u Beogradu u pauzi skupa o oduzimanju imovine stečene kriminalom.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da su policajci u toj kladionici bili napadnuti na dužnosti i da su zbog toga podnete krivične prijave protiv dvojice ljudi, ali da će se ispitati i da li su policajci prekoračili ovlašćenja.
MUP je ranije saopštio da su za napad na policajce u toj kladionici osumnjičeni Miloš V. (1980), Nemanja S. (1982), Miodrag P. (1974) i Petar Ć. (1969). Oni su, kako je naveo MUP, pre dva dana fizički napali policajce iz stanice u Zemunu koji su bili na dužnosti.
"Vodiće se istraga o tom slučaju. Formirana je komisija na nivou Beograda", rekao je Dačić na pitanje novinara o video snimku na kojem se vide policajci kako prebijaju goste kladionice "Monako" u Zemunu.
Dačić je rekao da nije objavljen čitav snimak i da se ne vidi trenutak kada su policajci bili napadnuti.
"Policija nije tu da bije građane već da štiti javni red i mir, ali ako neko digne ruke na policiju onda slede sredstva prinude", rekao je ministar unutrašnjih poslova.
(Beta)
Alexns Tinkerbell's pixie dust
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
Policijska patrola, iz za sada nepoznatih razloga, brutalno pretukla tri muškarca i dve žene u kladionici „Monako" na Galenici. Kamere video-nadzora snimile ceo incident.
Dvadesetak policajaca preksinoć je brutalno pretuklo tri muškarca i dve žene u kladionici „Monako" u naselju Galenika! Američki državljanin Petar Ćatić i Miodrag Pejčić nakon batina su zadržani u Urgentnom centru zbog nagnječenja pluća i više rasekotina, dok Nemanja Stefanović ima prelom desne ruke i više desetina podliva po celom telu. Čak su i Ćatićeva supruga Olivera i Stefanovićeva devojka Bojana Jovanovski zadobile nekoliko udaraca pendrekom.
Ceo incident je snimljen kamerama video-nadzora, a uprkos tome što je u tuči bilo i teško povređenih, policija je izvršila uviđaj tek posle 24 sata! Prema rečima Olivere Ćatić, incident se dogodio u noći između 4. i 5. jula dok su, kako kaže, mirno sedeli u kafiću kladionice Monako u ulici Milice Šuvaković 2f.
- U jednom trenutku policajci su nam prišli, tražili nam dokumenta i odjednom počeli da nas vređaju. Petar je pružio američki pasoš, a policajac je prokomentarisao da je onda on šerif i hteo da mu pocepa dokumenta. Moj suprug je pitao zašto to radi. Nakon toga, ta dva policajca, koja su očigledno bila pijana, bez razloga su pozvala pojačanje i tada je sve počelo - kaže Olivera, koja je zbog povreda jedva pomerala glavu.
Pendrečili i žene
Ona tvrdi da su policajci odmah počeli da biju njenog supruga Petra, koji nije pružao nikakav otpor, kao i njegovog kuma Miodraga Pejčića i Nemanju Stefanovića.
- Videla sam i kako se približavaju policijska kola sa pojačanjem. Osetila sam jak udarac u glavu. Gledala sam kako mog supruga udaraju pendrecima, a to su isto uradili i sa kumom i Stefanovićem, koji su pokušali da pomognu Petru, koji je ležao na podu. Uzela sam telefon i pokušala da pozovem američku ambasadu. Međutim, jedan od policajaca mi je uzeo telefon. Zatim su me izvukil na ulicu i vukli po podu - ističe naša sagovornica.
Ipak, kako tvrdi, prošla bi i mnogo gore da se ispred policajca koji je tukao nije postavio pripadnik Interventne brigade i rekao kolegi da je pusti, jer mora da je odvede do automobila kako bi je pretresao.
- Taj policajac me je spasao teških batina. Tada sam ugledala mog muža u policijskom „pežou" i čula sam ga kako se žali da ne može da diše. Policajac mu je drsko odgovorio da diše na škrge! Sigurno ga je spasla doktorka iz Hitne pomoći, koja je stigla u tom trenutku i zahtevala da se otvore vrata od automobila kako bi mogla da pregleda Petra, koji je obilato krvario - priča Olivera.
Ona dodaje da je policajac, koji je otvorio vrata od vozila, pesnicom odozdo tako snažno udario njenog supruga u lice, da ga je skoro „zalepio" za krov automobila.
- Petar je odmah izgubio svest. Doktorka koja je tu bila počela je da viče na policajca i tek tada se on odmakao i dozvolio joj da mu pomogne. Za sve to vreme drugi policajci su tukli Pejčića i Stefanovića, čak su i Bojanu Jovanovski udarali - navodi Ćatićeva.
Ona dodaje da njen suprug ima tri slomljena rebra, da mu je odvojena plućna maramica, kao i da ima višestruke posekotine po telu, dok Pejčić ima nagnječenje pluća, povrede glave i tela.
Nemanja Stefanović, kom su policajci polomili ruku, ispričao nam je da su te noći u kladionicu „Monako" prvo ušla dva raspojasana policajca, bez kapa.
Nema pojma zašto su ga tukli
- Počeli su zaista bahato da se ponašaju. Prišli su mi i tražili ličnu kartu. Rekao sam da nemam, a jedan od njih je počeo da viče na mene. Odgovorio sam sasvim pristojno da, ako hoće, može da me privede i da je to njegovo pravo - kaže ovaj mladić, i dodaje:
- Video sam kako zove pojačanje, i ubrzo su došli pet patrolnih automobila i dva džipa interventne jedinice. Počeli su da biju Ćatića, a zatim i mene kada sam pokušao da mu pomognem dok je ležao na podu. Maltretiranje se nastavilo čitav sat, a meni su od udaraca polomili ruku. Pendrečili su me svuda po telu i udarali pesnicama i nogama.
Stefanović navodi da nikada nije osuđivan i da zaista ne zna zašto ih je policija tako brutalno pretukla.
(Press)
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
ma da policiji se uvek veruje kao i obicno
Policija pokušava da zataška brutalno prebijanje gostiju kafića!
Policija pokušava da zataška prebijanje gostiju u kafiću kladionice „Monako" u naselju Galenika! Iako se na snimku bezbednosne kamere jasno vidi kako je grupa policajaca brutalno pretukla goste kafića, u MUP-u tvrde da su policajci prvi napadnuti i da je zato intervenisalo pojačanje!!?
Incident se dogodio u noći između 4. i 5. jula kada je dvadesetak policajaca upalo u kladionicu „Monako" i pretuklo nekoliko gostiju. Slobodan Vukolić, načelnik beogradske policijske uprave, tvrdi da je policijska patrola iz Zemuna napadnuta u trenutku kada je pokušala da legitimiše četiri osobe i da je zbog toga morala da pozove kolege u pomoć.
- Osobe koje su napale policijsku patrolu su višestruki povratnici zbog više krivičnih dela krađa i krivičnih dela sa elementima nasilja - kazao je Vukolić.
U saopštenju policije se navodi da je prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, 5. jula, nešto posle ponoći, u kafiću u Zemunu izvršen napad na policajce koji su bili na dužnosti.
- Osumnjičeni za ovo krivično delo, Miloš V. (30), Nemanja S. (28), Miodrag P. (36) i Petar Ć. (41) udarali su policajce rukama i nogama po glavi i telu. U pokušaju da odbiju napad, policajci su prema osumnjičenima primenili prinudu, nakon čega su ih doveli u službene prostorije. Protiv Miloša V. i Nemanje S. biće podneta krivična prijava, zbog sumnje da su izvršili napad na policajca, dok su Miodragu P. i Petru Ć. uručeni pozivi da se po izlasku iz bolnice jave policiji radi saslušanja zbog navedenog krivičnog dela - navodi se u saopštenju policije i dodaje:
- Formirana je komisija u cilju utvrđivanja opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i eventualnog prekoračenja policijskih službenika.
Policijski sindikat Srbije naveo je u saopštenju da je iznenađen medijskom hajkom koja se sprovodi protiv pripadnika MUP-a nakon incidenta u naselju Galenika.
- Pogrešno se interpretira da su policajci napali mirne goste kafića. U stvari, naše kolege su napadnute, zbog čega su dve patrole bile prinuđene da intervenišu, a sve u skladu sa zakonskim ovlašćenjima - navedeno je u saopštenju.
S druge strane, Olivera Ćatić, koja je pretučena u kladionici, kaže za Press da treba samo pogledati video-snimak bezbednosnih kamera u kladionici, pa će svima biti sve jasno!
- Ne mogu da verujem da svu krivicu svaljuju na nas! Mi smo napadnuti iz čista mira i bez ikakvog povoda! Navodno je neki policajac u civilu pretučen, pa je zato patrola došla u kladionicu i intervenisala. Odgovorno tvrdim da nikakav policajac nije napadnut, niti je dobio batine u kladionici - rekla je Olivera.
Podsetimo, u incidentu su teško povređeni američki državljanin Petar Ćatić i Miodrag Pejčić koji su zadržani u Urgentnom centru zbog nagnječenja pluća i više rasekotina. Nemanja Stefanović je zadobio prelom desne ruke i ima podlive po celom telu. Čak su i Ćatićeva supruga Olivera i Stefanovićeva devojka Bojana Jovanovski zadobile nekoliko udaraca pendrekom.
Izjava načelnika Policijske uprave za grad Beograd
Sigurno su one zene napale pandure!
A oni momci, koji su "predstavljali ogromnu pretnju" dok su lezali na patosu dok ih oni shutiraju? Ako su tako opasni zashto nikome nisu stavili lisice na ruke?
Ccc..
Jedino shto je zalosno u ovoj celoj situaciji je da je jedino B92 od televizijskih stanica juce izvestio o ovome, a i to samo zato shto su likovi imali Americko drzavljanstvo.. zalosno..
Policajci bez kazne i pored video snimka prebijanja
Beograd - Komisija koju je formirala beogradska policija zbog incidenta u kladionici „Monako“ u zemunskom naselju Galenika još nije potvrdila odgovornost dvojice pripadnika patrole PS Zemun iako su bezbednosne kamere lokala zabeležile kako tuku šestoro gostiju koji im nisu pružali otpor.
- Po nalogu tužilaštva, policija ispituje sve okolnosti incidenta, i kada se utvrde sve činjenice, biće doneta odluka da li će se protiv policajaca pokrenuti postupak zbog prekoračenja službenih ovlašćenja i prekoračenja primene sredstava prinude - kaže za „Blic“ Slobodan Vukolić, načelnik Uprave policije PU za grad Beograd.
U policiji nezvanično navode i da istraga na utvrđivanju odgovornosti dvojice policajaca „ne može da se vodi na brzinu“ i da će pre odluke o eventualnoj krivici policajaca saslušati sve aktere incidenta. Za razliku od istrage protiv policajaca koja je potkrepljena i video snimkom, prijave protiv pretučenih gostiju policija je podnela samo dan kasnije, a dovoljan dokaz je bila i reč uprave dvojice policajaca sa snimka.
Četvorica pretučenih mladića, Miloš V. (30) i Nemanja Stefanović (28), kao i Miodrag Pejčić (36) i Petar Ćatić (41), koji su zbog zadobijenih povreda zadržani u bolnici, biće osumnjičeni za napad na službeno lice. Krivična prijava protiv njih zasnovana je na sumnji da su oni, prema tvrdnji dvojice policajaca, prvi počeli napad, najpre verbalni, a zatim i fizički. Pretučeni mladići, ali i dve devojke koje su sa njima bile u društvu, tvrde da policajce niko nije napao.
- Na snimku se jasno vidi kako su uleteli u lokal i počeli da nas tuku. Njih niko nije ni pipnuo. Vidi se i kako jedan od te dvojice policajaca zove pojačanje i viče: „Napadnuti smo“, a pri tom se sve vreme klati sam, ne sluteći da stoji ispod kamere - kaže za „Blic“ Olivera Ćatić, koja je bila u „Monaku“ i čiji je suprug Petar Ćatić od tada u bolnici.
Ćatić i njegov kum Miodrag Pejčić i dalje su na Grudnom odeljenju Kliničkog centra Srbije.
- Pacijenti se oporavljaju i njihovo stanje je stabilno. Zbog brojnih povreda i dalje su pod stalnim nadzorom lekara - kaže za „Blic“ Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra.
Olivera Ćatić navodi da je juče dala izjavu u Odeljenju za zakonitost beogradske policije.
- Saslušane smo ja i Bojana Jovanovska, ali i vlasnik lokala, njegov prijatelj, koji je bio tu, i konobarica. Pitali su nas sve do detalja, šta se i kako desilo. Ponovila sam im da smo mi pretučeni i da policajce niko nije ni pipnuo. Jedan od te dvojice policajaca tvrdi da ga je neko udario flašom po glavi, što nije tačno. Na snimku se jasno vidi da je tu povredu dobio kad je glavom udario kuma Pejčića - priča Olivera.
Povodom dešavanja u „Monaku“ juče je ministar policije Ivica Dačić izjavio da zastupa stav da policija mora svoj posao da radi efikasno i odgovorno.
- Niko ne sme da napada policiju, a policija mora da štiti građane i održava javni red i mir. Onaj ko bude digao ruku na policiju, zna se šta mu sleduje - rekao je Dačić, a na pitanje novinara, precizirao da „sleduju sredstva prinude“.
Ministar Dačić juče je ponovio da su policajci u kladionici „Monako“ bili napadnuti na dužnosti i da su zbog toga podnete krivične prijave protiv gostiju lokala.
- Biće ispitano i da li su policajci prekoračili ovlašćenja. Formirana je komisija koja se bavi tim slučajem, a u postupak je uključeno i tužilaštvo - izjavio je Dačić.
Milan Antonijević, izvršni direktor JUKOM, kaže za „Blic“ da se na osnovu desetominutnog snimka iz kladionice jasno vide prekoračenja ovlašćenja policije.
- Čak i da su policajci bili provocirani i napadnuti, nisu smeli tako da reaguju. Udarali su momka koji leži na zemlji i koji ne pruža nikakav otpor. Posao policije nije da se sveti, već da sprovodi zakonska ovlašćenja. Ono što se desilo u kladionici je kršenje zakona o policiji i spada u zlostavljanje i mučenje - smatra Antonijević.
On se nada da ovaj incident nije pravilo, već izuzetak i kaže da MUP, zbog građana, mora pravovremeno da reaguje i adekvatno kazni svoje pripadnike.
- Zabrinjava činjenica da se nastavlja sa starom praksom svaljivanja krivice sa leđa policije, odnosno podnošenje prijava protiv tih mladića - navodi Antonijević.
(Blic)
Tužilaštvo proverava incident u "Monaku"
Prvo osnovno javno tužilaštvo naložilo je Odeljenju za kontrolu zakonitosti u radu MUP-a Srbije prikupljanje informacija radi provere da li je prilikom nedavne intervencije policije u zemunskoj kladionici "Monako" došlo do prekoračenja ovlašćenja policije, izjavio je danas portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.
"Tužilaštvo neće zažmuriti pred bilo kakvim aktom nasilja ma ko da je u pitanju, ali u jednoj pravnoj državi mora da se poštuje procedura utvrđivanja odgovornosti, i dok se nečija krivica ne utvrdi, niko ne može biti unapred krivično gonjen", kazao je Zorić Tanjugu.
On je naveo da će biti utvrđeno da li je došlo do prekoračenja službenih ovlašćenja u postupanju policajaca i odgovornosti u vezi sa upotrebom sredstava prinude u odnosu na osobe koje su tom prilikom zadobile teške telesne povrede.
"Budite sigurni da će svako ko je učinio krivično delo, bez obzira na svojstvo i funkciju, biti procesuiran od strane tužilaštva, jer su svi jednaki pred zakonom", istakao je Zorić.
Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu, prema njegovim rečima, već uveliko radi na rasvetljavanju tog sučaja, a Prvo osnovno javno tužilaštvo je uključeno u taj postupak od samog početka.
Zorić je dodao da će javnost vrlo brzo biti obaveštena o rezultatima i odlukama koje će biti donete.
Beogradski elektronski mediji objavili su video snimak na kome se vidi da policija pendrekom tuče mladiće u zemunskoj kladionici "Monako", a očevici su svedočili da su se pripadnici policije, ničim izazvani, ponašali nedolično i da su šamarali, vređali i maltretirali i prisutne žene.
(Tanjug)
Ma ne znaju svedoci shta su videli, sve ce im to Ivica objasniti shta se tu zapravo desilo..
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma