www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti za savršeno funkcionisanje u kuhinji
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Apr 21, 2010 8:53 pm    Naslov poruke: Saveti za savršeno funkcionisanje u kuhinji Na vrh strane Na dno strane

Ukoliko držite kukuruz u zamrzivaču, mnogo će se više raspucati i biće odličnog ukusa, a jak miris mesa, posebno divljači u umacima, ublažava džem. Evo još korisnih saveta za besprekorno funkcionisanje u kuhinji.


Belance
Da bi se od belanceta napravio dovoljno čvrst sneg, dodaje se malo gustina i nekoliko kapi limuna.



Aluminijska folija
Tupe kuhinjske ili vrtne makaze naoštriće aluminijska folija. Deset slojeva malih komada folije naslažite jedan na drugi i prođite makazama nekoliko puta.




Ćevapi
Da masnoća ne bi prskala pri pečenju, pospite je s malo soli.



Čokolada
Ukoliko otapate čokoladu, stavite je u suvu posudu jer se u suprotnom može zgusnuti i postati žilava.



Deglaziranje
Dodavanjem vina u posudu u kojoj se peklo meso ili riba dobija se podloga za umak.

Đumbir
Oguljen koren đumbira u frižideru će duže trajati potopljen u vino.



Džem
Jak miris mesa, posebno divljači u umacima, ublažava džem od brusnica i ribizla ili kompot uz dodavanje kiselog vrhnja.



Glazura
Glazura će biti sjajna ako se kolač premaže prokuvanim pekmezom od kajsija.



Frižider
Protiv neprijatnih mirisa stavite posudu sa sodom bikarbonom.



Inćuni
Za "finger food" marinirane filete omotajte oko maslina, probodite čačkalicom, ukrasite koprom i prelijte limunom.







Feferoni
Ulje od feferona je odličan začin za salate. Odrežite peteljke i složite u staklenu teglu, zalijte maslinovim uljem i dodajte začine.



Kokice
Ako držite kukuruz u zamrzivaču, više će se raspucati i biće odličnog ukusa.



Limun
Ako vam zatreba samo nekoliko kapi limunovog soka, probušite limun iglom ili čačkalicom, iscedite potrebnu količinu pa rupicu zalepite.



Ljuske
Voda s ljuskama jaja i korom banane odlično je đubrivo za sobne biljke. Pošto voda potamni, zalijte saksije.



Mikser
Ako izmiksate malo soli u mikseru nekoliko puta mesečno, noževi će duže ostati oštri.


Jabuke
Sok od jabuka neće potamniti ako se u njega iscedi limunov sok. To važi i za iseckane jabuke ili kruške.


Noževi
Mrlje na oštrici noževa najbolje se očiste solju i limunom.

Njoke
Ukoliko ostane višak njoka, zamrznite ih na plastičnom tanjiru i pošto se zamrznu, stavite u plastične vrećice.



Odčepljivanje
Pola šoljice sode bikarbone u šoljici sirćeta je sredstvo protiv začepljenog slivnika. Dodajte malo vode i pričekajte sat vremena.


Paradajz
Kako bi se što lakše ogulila koža sa paradajza, pomoći će stavljanje u vruću vodu na pet-deset minuta. Starom paradajzu svežinu će vratiti stajanje u posoljenoj vodi tokom noći.



Soda bikarbona
Ako se raspiri plamen zbog kapanja masnoće u pećnici ili na roštilju, ugasićete ga posipanjem sode bikarbone.



Šećer
Nekoliko klinčića u šećeru će mirisati lepo, ali i oterati moljce i mrave.



Testo
Metlice od miksera se neće lepiti za testo ako se prethodno namažu uljem.



Umak
Da biste odstranili suvišnu masnoću s umaka od pečenja, upijajući kuhinjski papir prevucite preko površine umaka. Ako se posluživanje oduži, držite ga na pari iznad posude s vodom.



Vaze
Uske vaze očistite šumećim tabletama za čišćenje proteze, koje ostavite toekom noći da deluju. Pomoći će i šaka pirinča i malo sirćeta, koje ulijete pomoću levka i zatim protresite.


Pećnica
Test za pregrejanu pećnicu - ubacite komadić papira i ako pocrni, smanjite temperaturu.



Zagorevanje
Ukoliko naseckate malo luka u posudu sa zagorelom hranom nakon zagrejavanja, lakše će se očistiti. Nalijte vode i zagrejavajte.



Želatin
Ako želatin stavljate u vruć krem, najpre je pola sata držite u hladnoj vodi, istisnite pa umešajte. Za mlak krem stavlja se otopljena u mlakoj vodi sa tečnošću.



_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 26, 2010 9:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prva pomoć u kuhinji



I najspretnijoj domaćici može se dogoditi da presoli ili zaboravi jelo u pećnici, a gosti samo što nisu stigli. Stoga je dobro ponekad zaviriti u bakinu bilježnicu savjeta što učiniti da ne bismo ili kad već jesmo pogriješili.

Evo nekih savjeta:

Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine kruha i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.
Pite i gibanice pravite s uljem jer se ono ne steže kao mast. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.
Želatinu za kolače, prije spremanja, treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru treba je dobro iscijediti i paziti da prilikom kuhanja ne provri.
Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.
Naranče koje se teško gule potopite načas u vrelu vodu, pa ćete ih guliti mnogo lakše.
Svjež ananas ćete lakše oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove, pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.
Preljev za salatu u koju ste stavili previše octa razblažit ćete ako u nj ubacite komad sredine kruha ili jednostavno dodate vodu.
Tvrdi sirevi se neće sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili razblaženi ocat. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvori i pohranite u hladnjak. U posudu treba ubaciti par kocki šećera, koje ćete svakodnevno mijenjati.
Najlakše ćete odvojiti bjelanjak od žumanjka (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak, bjelanjak će iscuriti iz lijevka, a žumanjak će se zadržati u njemu.
Prilikom spremanja majoneze pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.
Svježu perad ćete najbolje prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti to je znak da je perad svježa.
Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu.
Svježe meso pri pečenju ostaje tvrdo. Omekšat ćete ga ako ga prelijete časicom konjaka ili ruma. Miris alkohola neće se osjećati jer će pri pečenju ispariti.
Pri pečenju meso okrećite kuhačom. Ako ga ubadate vilicom, iz njega će curiti sok i raspast će se.
Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora biti dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.
Ukus zagorjelog jela možete popraviti ako ga u pokrivenoj posudi odmah stavite u posudu s hladnom vodom. Poslije desetak minuta jelo presipajte u čistu posudu i imat će normalan okus.
Toliko ste se trudili, a ručak vam baš nije najbolje uspio. S nekoliko malih kulinarskih trikova sve još možete spasiti.

Evo još savjeta:
Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizirati suvišnu sol. Na isti način možete iskoristiti krušne mrvice, jogurt, vrhnje i peršin koji će upit višak soli.
Suvišnu masnoću s tople juhe odstranit ćete ako je procijedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u juhu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi.
Juha se može popraviti dodavanjem slatkog ili kiselog vrhnja ili ribanog sira.
Ako jelu nedostaje aroma, dodajte vrhom punu žlicu senfa, paprike ili papra. Žlica currya popravit će okus bljutave juhe, umaka ili majoneze.
Rijetki temeljac, juha ili umak zgusnut će se kuhanjem u nepoklopljenoj posudi. Ako u njima nastanu grudice, miješajte ih kratko vrijeme u mješalici.
Ako želite spasiti zgrušani umak, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili umaku dodajte hladne vode ili vrhnja, nakon što ste posudu uklonili s vatre
Bljutavo-slatkasti umak možete popraviti malom količinom limunovog soka.
Zagoreno jelo nemojte nikad miješati jer ćete uništiti nezagoreni dio. Nezagoreni dio stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krumpir ili krišku starog kruha koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krumpir ili kruh i u jelo dodajte papra ili Worcester umaka. Ako pri ruci nemate dosta umaka, u jelo umiješajte konzervirane rajčice, kiselo vrhnje ili jogurt.
Ako želite osvježiti napola uvelu salatu, stavite je u zdjelu hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu, te ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mjestu.
Napuknuta jaja moći ćete skuhati bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku žlicu soli.
Kod pečenja mesa pećnica treba biti topla, a samo pečenje ovisi o vrsti i kvaliteti mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je izvana već dobilo lijepu koricu. Da biste spriječili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira. Tako vam meso neće zagorjeti, a sačuvat će i lijep izgled.
Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata prije nego što ga odvijete.
Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili žlicu soli.
U nedostatku kvasca možete se poslužiti pivom. Izmiješajte malo piva s brašnom, stavite na toplo mjesto i pričekajte da tijesto naraste.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 29, 2010 12:08 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali kulinarski trikovi


Da se kod pečenja „na oko“ jaja ne bi razlila, na tavu prvo prospite malo soli.

CRVENI LUK – da biste sačuvali prerezanu polovicu, premažite prerezanu stranu maslacem.

MASLAC ILI MARGARIN – naribajte na ribež, pa nećete morati čekati da omekšaju za pripremu kolača.

HRENOVKE – neće popucati ako ih prije kuhanja stavite u mlijeko.

OKRUGLICE (knedle) - neće se lijepiti ako ih pripremimo sat vremena prije kuhanja.

GRAH – tokom kuhanja dodajite mu samo vruću ili ključalu vodu jer će ostati dugo tvrd. Ko se plaši probavnih smetnji, morat će baciti prvu vodu u kojoj se grah kuhao, te ga nastaviti pripremati u novoj vodi.

RIŽA –prilikom kuhanja ostat će bijela ako joj dodate malo limunovog soka ili octa.

RIBA – riječnu ribu natrljajte kukuruznim brašnom da biste je lakše očistili od sluzi i ljuske.

ŠAMPINJONI – ako pripremate za salatu, jedan sat prije posluživanja začinite ih uljem, nasjeckanim peršunom, bosiljkom i malim češnjem bijelog luka. Posolite, pobiberite i dobro izmiješajte.

PURETINA – da bi meso bilo ukusnije, pola sata prije pripremanja polijte ga uljem i sokom od limuna, te pospite ružmarinom i biberom, a možete dodati i neke druge začine na koje ste navikli.

SUPA – glavicu crvenog luka prerežite po pola. Ako želite smeđkastu boju juhe ostavite što je moguće više crvene ljuske, položite prerezanu stranu na vruće kolo od peći, te ostavite da se tako peče desetak sekundi. Odvojite nožem od plotne, probodite čačkalicama da se ne bi raspale tokom kuhanja i dodajte u supu sa ostalim sastojcima. To će supi dati posebani, domaći miris i okus.
- U supu od kostiju dobro je dodati i lovorov list. Da iz kosti ne bi tokom kuhanja ispala moždina, otvore na kosti prije kuhanja namažite sa malo soli.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 03, 2010 8:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

POHOVANJE – po komadu prethodno istučenih jaja dodati kašiku ulja i kašiku vode, pa smjesa neće biti pretvrda.

KROFNE – dok se prže na jednoj strani, poklopiti poklopcem, a nakon što ih okrenete na drugu stranu, pržite otklopljene.

POMFRIT– ako se prži u korpici, treba korpicu nekoliko puta umočiti u vruće ulje, pa tek onda u nju staviti krompir. Tako se krompir neće lijepiti.

TORTA – namazati samo dno tepsije da se ne bi tijesto podiglo na rubovima više nego na sredini, prethodno zagrijati pećnicu na srednju temperaturu. Peći prvih 15 min uz otvorena vrata pećnice za širinu prsta. Ako se stavi u prevruću pećnicu, torta će brzo narasti i na kraju pasti.
- da biste lakše nakon pečenja odvojili tijesto od kalupa, namastiti i posuti kalup za tortu, stavite u frižider da se stvdrne dok pripremate tijesto.
Ako želite veći volumen torte nego inače, držite se sljedećeg postupka: koliko ima bjelanjaka, toliko dodajte u njih kašika hladne vode te ulupajte snijeg. Također i u žumance dodajte onoliko kašika vode koliko ima žumanaca, pa ih samo lagano promiješajte i poslije umiješajte u snijeg. Zatim dodajte prema receptu šećer, brašno i ostale sastojke, ali vrlo lagano miješajući da ne razbijete zrak u smjesi.

SJAJNA POVRŠINA KOLAČA – postiže se tako da još vruć kolač u pećnici posipate šećerom u prahu i to pet minuta prije kraja pečenja.

MLIJEKO – ako ga teško podnosite kuhanog, postat će bolje, laganije i probavljivije ukoliko mu dodate malo fine soli kad kipi. Da mlijeko ne prekipi dovoljno ga je pokriti cijedilom, pa će se podići samo do cijedila i vratiti se nazad, a također pomaže i ako rub posude premažete maslacem ili margarinom.

TJESTENINA – se neće lijepiti ako se u vodu za kuhanje doda malo maslaca, margarina ili ulja.

JAJA – neće ispucati kod kuhanja ako ih stavimo kuhati u hladnu vodu kojoj smo dodali malo octa i soli. Ako su jaja iz frižidera, držite ih u hladnoj vodi barem pet minuta prije kuhanja dok im se ne izjednači temperatura.

PALAČINKE – će biti posebno dobre ako tijestu dodamo koju kašičicu piva. A ako žellite da budu mekane, dodajte im kiselo mlijeko ili jogurt.

OCAT – ako je previše kiseo, prelijte ga u posudu i ostavite u njemu preko noći jabuku isjeckanu na komadiće. Ako je jabuka špricana, obavezno je ogulite.

LISNATO TIJESTO – će biti elastičnije i manje će pucati kod razvlačenja ako mu dodate malo octa.

PRESOLJENO JELO – spasite tako da u njemu desetak minuta kuhate sirove komade krompira.

KROMPIR – kuhan u ljusci će biti duže topao ako ga umotate u kuhinjsku krpu i stavite u prethodno zagrijanu zdjelu. Tako ga možete na atraktivan način i poslužiti na stolu uz jelo.

JABUKE I KRUŠKE – se zaista ne smiju miješati, jer se onda brže osuše i smežuraju.

PUDING – će biti izvrstan desert ako u njega umiješate kravlji sir prethodno izmiješan s malo mlijeka.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 21, 2010 7:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali, ali važni trikovi u kuhinji


Prenosimo vam neke tajne iskusnih domaćica koje su neophodne kako bi vam život u kulinarskom carstvu bio lakši, ali i lepši.

Dobra domaćica koristi uvek oprobane trikove za pomoć u kući. Neki od naših predloga uštedeće vam i vreme i novacZAGORELE ŠERPE
Ako su vam šerpe zagorele posle kuvanja sipajte u nju limun, sirće i malo deterdženta, prokuvajte i posuda će biti kao nova.

ZAMRZNITE LUK
Malo toga možete da uradite da biste poštedeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedeljno ili ređe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuvanje samo odvojte kašikom i koristite ga normalno.

LISNATO TESTO
Ako vam lisnato testo preostane nakon upotrebe, ostatke ne bacajte. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite u rerni na temperaturi od 200 C oko 10 minuta. Ovo posluženje možete servirati i toplo i hladno.

PASTA ZA OTISKE
Sve mesingane površine u kuhinji, kvake, držače za ubruse, maramice, salvete najlakše ćete odmastiti i oribati običnom pastom za zube.

KOCKICE LEDA S VOĆEM
Kockice leda za aperitiv biæe lepše i ukusnije ako u vodu, u posudu za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

SVEŽE BANANE
Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

DA LAKŠE OLJUŠTITE PARADAJZ
Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza, prelijte ga ključalom vodom. Tako će ovaj posao biti znatno lakši, a paradajz se neće raspadati.



SVEŽ KUVANI KROMPIR
Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, uz malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način, za samo nekoliko minuta, krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan, uz glavno jelo.

SO PROTIV GORČINE
Kad kuvate testeninu so stavite u vruću vodu, da pasta ne bi bila gorkog ukusa.

ŠEĆER − PRIRODNI KONZERVANS
Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

PRESOLJENO JELO
Ako ste presolili jelo dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli.

ČUVANJE MASLACA VAN FRIŽIDERA
Maslac držite u plastičnoj posudi sa hermetičkim poklopcem u kojoj je pitka, a može i morska voda, tako da maslac pliva. Ovako ga možete čuvati potpuno bez odlaganja u frižider, a biće i mekan, pa će se lako razmazivati.

SIRĆE ZA ČIŠĆENJE KUHINJE
Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice u kuhinji, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici koristite sirće: sipajte 2 dl, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

ZAPEČENI SIREVI
Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.
−Parmezan: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se nakon zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.
− Ementaler: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.
− Mocarela: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.


Izvor: zena.rs

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Saveti za savršeno funkcionisanje u kuhinji Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon