www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Najviše radno mesto u Beogradu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 28, 2010 3:07 pm    Naslov poruke: Najviše radno mesto u Beogradu Na vrh strane Na dno strane

Vujadin Savić (47) radi na najvišem radnom mestu u Beogradu, uz pilon za most preko Save. Kabina, do koje se penje 15 minuta, sada na visini od 126 metara.

U raskopčanoj plavoj dukserici, farmerkama i cipelama, Vujadin Savić (47) radi na najvišoj poziciji u Beogradu. Ne spada u vrhunske menadžere, ili lekare, ne teži direktorskoj fotelji, a na sve njih, bar osam sati dnevno, gleda s visine.

Njegov kabinet smešten je na dizalici uz pilon za novi most preko Save, na Adi ciganliji. Trenutno je na koti od 126 metara. Na kraju zidanja najveće ćuprije koja se trenutno gradi u Evropi, Vujadinov kran biće iznad svih drugih.

U prostoriji od tek dva "kvadrata", Vujadinova fotelja je jedini nameštaj. Pred njom je instrument tabla sa elektronskim uređajima. Pored njega flaša sa vodom i kesa sa sendvičem. Iza leđa i kofica, priručni WC, kad prigusti. Mesta za stajanje dovoljno za najviše dva vitka posetioca.

Dah zastaje od visine. Dok se korpa ljulja na vetru, Vujadin se samo smeška kroz otvoreni prozor:

"Već 24 godine radim na dizalicama, skoro pola života. Oguglao sam na visinu. Dok nisam pre godinu dana došao na pilon, najviša kabina iz koje sam upravljao, bila je na 85 metara. Planiram da radim i kad se kran izdigne na 230 metara."

Od dna mosta do kabine treba mu bar 15 minuta penjanja uz gvozdene merdevine, jer mu se radno mesto sada nalazi na visini 36. sprata!

"Moram da zastanem nekoliko puta da se odmorim. Uhvatim vazduh, pa nastavim dalje. I dobro vodim računa da nešto nisam zaboravio da ponesem sa sobom. Šta onda da radim? Kad ožednim, vodu mi zakače kolege za kuku. Pre nego što krenem u kabinu, u džep strpam sendvič ili burek, jer po osam sati ne siđem na zemlju", kaže Savić.
Pod limenim krovom je najteže kad tokom leta "upeče zvezda".
"Nabavila je firma rashlađivač vazduha, imamo i ugrađen ventilator. Ali, teško se borim protiv vrućine. Oko 90 odsto kabine je u staklu, sunce "udara" sa svih strana. Do sada sam bio angažovan na raznim građevinama, ali most preko Ade mi je jedna od najdražih. Ispunio sam san svakog radnika: posao na visini i šef mi nikad ne stoji nad glavom", smeje se Vujadin.

Vujadin prepričava anegdotu od pre nekoliko dana kada su mu u poseti bili kćerka Ivana (22) i sin Slavko (24):

"Imao sam pauzu kad su me pozvali telefonom da me pozdrave. Kažem: "Deco, sad' će tata da vam mahne". I, okrenem dizalicu dva puta u krug..."

Deca ga neretko pitaju zašto se ne povuče? Vele, četvrt veka na kranu je dovoljno.

"I meni je sve češće na umu mir u porodičnoj kući u Loznici, pored koje imam i farmu. Samo još dok izgradim most. Dok me Beograd ne zapamti."

Pokazao je Vujadin Savić u utorak i kako je uvežban za pomoć kolegama u nevolji. Na gradilištu je organizovana pokazna vežba pružanja prve pomoći i evakuacije povređenog radnika sa platforme pilona na visini od 108 metara. U korpi je spustio zidara "sa povredom", tačno do donjeg špica Ade, gde su ga čekala kola Hitne pomoći.

Simulaciju su izveli i pripadnici Gorske službe spasavanja. Oni su, uz pomoć konopaca, podizali sebe i opremu do platforme pilona, a potom se spuštali zajedno sa "povređenim" radnikom, pišu "Novosti".

(MONDO)

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Najviše radno mesto u Beogradu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon