:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Guča je domaćin jubilarnog 50. Dragačevskog sabora trubača, na kom će nastupiti oko 2.000 učesnika, a očekuje se oko milion posetilaca.
Dragačevski sabor prvi put će trajati deset dana, a sve sobe u Guči odavno su rezervisane. Program pogledajte OVDE. Televizija Pink prenosiće od 16. do 22. avgusta program iz Guče.
U deset sati je pored Spomenika trubaču uz zvuke saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i pucnjave prangija sa okolnih brda podignuta zastava.
"Danas je Guča centar sveta. Vlada zato i podržava ovu manifestaciju, koja opstaje i razvija se već pola veka", rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je podigao zastavu.
Otkriven je spomenik Desimiru Perišiću, pobedniku prvog Sabora održanog 14. oktobra 1961. godine, rad beogradskog vajara Velimira Karavelića. Otvoren je i Muzej trube, i održana svečana akademija o Saboru.
Na takmičenje je prijavljeno 15 orkestara sa svih kontinenata, koji će se prvi put boriti za "Zlatnu trubu sveta".
(Agencije/MONDO)
|
|
|
| |
|
 |

|

|
|
Guča "pod opsadom"
Trećeg dana 50. Dragačevskog sabora trubača u Guči okupilo se više desetina hiljada ljubitelja ove manifestacije.
U ovu varošiču neprestano se slivaju kolone automobila, pa je policija pojačala kontrolu saobraćaja na svim prilaznim putevima. Zahvaljujući tome,do sada nije bilo većih zastoja ili ozbiljnijih udesa. O redu i miru brine oko 400 policajaca, a o zdravlju posetilaca Dom zdravlja i 19 mobilnih ekipa sa stotinu lekara i drugih medicinskih radnika.
Za dobro raspoloženje generalni sponzor "Apatinska pivara" pripremila je 5.000 hektolitara ili milion boca piva od po pola litra.
Do sada je akreditovano oko 500 domaćih i stranih novinara. Među njima je i specijalni izveštač Bi-Bi-Si-ja (BBC) koji je Dragačevski sabor opisao kao globalni muzički događaj. Jedna američka i jedna francuska ekipa snimaju dokumentarne filmove o zbivanjima u Guci.
"Naš film će se zvati 'Zemlja trube'", rekla je Merijen Ajens iz Njujorka, koja je na sabor došla za orkestrom "Zlatne uste". Ovaj orkestar je pre 19 godina svoje prvo gostovanje u Guči započeo sviranjem "Marša na Drinu". Osnovala ga je grupa američkih intelektualaca, kojima se dopala muzika njihovih suseda Srba, nastanjenih u SAD.
Današnji kulturno-umetnički program počeo je nastupom više trubačkih orkestara, među kojima je bio i sastav "Fanfara" iz Velike Britanije.
Večeras na pozornici pored Belice u 20 časova počinje koncert orkestra Dejana Petrovića, iz Dubokog kod Užica, najmlađeg majstora trube, koji je ovo priznanje dobio zbog više uspešnih nastupa na saboru.
Pored učešća novih folklornih i trubačkih grupa, od bogatog sutrašnjeg muzičkog programa najveću paznju privlači koncert grupe "Balkanika" i Sanje Ilića, kojima će se pridružiti i Dragan Kojić Keba.
Ovogodišnji sabor traje deset dana, a na koncertima i drugim muzičkim priredbama nastupiće oko 2.000 izvođača.
U sredu će na pozornici na stadionu biti održan veliki koncert Gorana Bregovića, a u četvrtak međunarodno takmičenje trubačkih orkestara.
Na svetskom prvenstvu trubača nastupiće orkestri iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Poljske, Francuske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Rumunije, Makedonije, Turske, Republike Srpske i Srbije.
Za petak je zakazan defile učesnika Sabora trubača, a biće odigrano i Veliko saborsko kolo, koje će biti nominovano za Ginisovu knjigu rekorda.
U subotu ujutro sledi Trubačka budilica, još jedan defile učesnika, izbor Mis sabora, koncert Miroslava Ilića i finalno takmičenje trubačkih orkestara.
Poslednjeg dana Sabora biće održan koncert pobednika i odigrano tradicionalno Saborsko kolo.
O pobednicima će odlučivati stručni žiri čiji je predsednik etnomuzikolog dr Mirjana Zekić, a članovi dirigent Dušan Vujović, etnomuzikolog mr Danka Lajić Mihailović, profesor trube Mladen Đorđević i pijanistkinja Nataša Plećaš.
Žiri publike biće gledaoci TV Pink i posetioci koji će glasati SMS porukama.
Uporedo sa trubačkim manifestacijama u Guči se održavaju likovne izložbe, pesničke večeri i takmičenja zdravičara.
U Guči tokom sabora radi veliki broj ugostiteljskih objekata u kojima jagnjeće pečenje košta od 1.200 do 1.500 dinara za kilogram. Prasetina je 1.000 dinara, a roštilj od 500 do 800 dinara za kilogram. Porcija svadbarskog kupusa košta 250 do 300 dinara, pasulja 200 dinara, a jagnjeća čorba je od 100 do 200 dinara.
Kafa je od 50 do 100 dinara, pivo i sokovi koštaju od 150 do 200 dinara, a vino od 800 do 1.500 dinara.
(agencije/MONDO)
|
|
|
| |
|
 |

|

|
|
Guča: Sve više vozača mora na trežnjenje
Čak 12 vozača imalo je više od 1,20 promila alkohola u krvi. Trubač Dejan Petrović oborio s nogu hiljade slušalaca. Stranci oduševljeni provodom.
Portparolka Policijske uprave Čačak Biljana Nastić izjavila je da je ovih 12 vozača zadržano na trežnjenju u čačanskoj policiji.
Prema njenim rečima na Saboru nije zabeleženo veće narušavanje javnog reda i mira, niti krađa.
A u Guči je i trećeg dana 50. sabora bilo veselo. Trubač Dejan Petrović, iz Dubokog kod Užica, oborio je s nogu nekoliko hiljada obožavalaca, na koncertu koji je održao u nedelju veče u centru Guče.
Petrović, koji je prošlogodišnji pobednik Sabora, zajedno sa svojim bendom svirao je najpoznatije izvorne, narodne, pop, rok, strane pesme, ali i muziku iz najpoznatijih srpskih filmova, praćenu zvukom trube.
Petrović, sin slavnog trubača Milovana Petrovića, do sada je pobrao veliki broj nagrada na Saboru trubača.
A u Guču se ove godine slilo i puno stranaca koji su oduševljeni atmosferom i provodom na Saboru.
"Srbija je divna, Guča je prelepa, ljudi su gostoljubivi, a hrana je izuzetno ukusna", prvi su utisci saksofoniste Merlina Šeperda iz britanskog orkestra Fanfara, koji je nastupio u Guči.
Orkestar Fanfara izveo je nekoliko numera na pozornici ispred Doma kulture. Brojni saboraši pozdravljali su ih velikim aplauzima posle svake pesme.
"Orkestar Fanfara svira tradicionalnu muziku i publika u Guči je odlično prihvatila", izjavio je FoNetu Šeperd, jedan od vodećih svetskih izvođača i nastavnika tradicionalne narodne muzike Jevreja iz istočne Evrope.
Svirao sam sa Bobanom i Markom Markovićem, kaže on, dodajući da se uvek oduševi kad čuje srpske trubače.
"Pre nekoliko godina svirao sam u Vladičinom Hanu za Đurđevdan. To je bila jedna velika proslava Roma", rekao je Šeperd.
" Lepo je biti ovde i ponovo ću doći", izjavio je Šeperd, koji je do sada u Srbiji bio sedam puta.
On kaže da je za njihov dolazak u Guču zaslužan Britanski savet u Srbiji.
Članovi orkestra Fanfara su kompozitori i muzički urednici sa Kariba, iz Rumunije i Južne Afrike, koji su učestvovali na karnevalu na Kubi, u Sidnejskoj operi, na svetskom muzičkom festivalu na Borneu, a sada i u Guči
(FoNet/MONDO)
|
|
|
| |
|
 |

|

|
|
Guča: Manje saobraćajki od kad je počeo Sabor
Za prva četiri dana Dragačevskog sabora trubača u Guči dogodilo se samo 16 saobraćajnih udesa i to bez težih posledica, izjavio je Tanjugu načelnik saobraćajne policije u Čačku Dragoslav Kržić.
Kržić je rekao da je broj zabeleženih nezgoda na prilazima Guči čak nešto manji nego u vreme kada se Sabor ne održava.
Pristupni putevi najpoznatijem naselju u Dragačevu opterećeniji su u poslednja četiri dana više nego ikada, ali to nije uticalo na povećanje broja saobraćajnih udesa.
Velika žega i masovna poseta - desetine hiljada gostiju iz zemlje i sveta, znatno su povećali potrošnju vode u Guči, koja sada iznosi 55 litara u sekundi, što je pet puta više nego uobičajeno.
(Tanjug)
|
|
|
| |
|
 |
---X---GIRL [●Sancta ஐ Sapientia●]
![<b>[●Sancta ஐ Sapientia●]</b> <b>[●Sancta ஐ Sapientia●]</b>](images/ranks/miss_mister.gif)
 |
Godine: 33
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 16644

|
|
|
Ja bih pre otisla na festival piva...
|
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
ja sam bio u guci...2007...cura me natjerala...
tri noci nisam oka sklopio...nisam mog'o spavat...a kad sam dosao kuci, sedam dana sam se okretao, po ulici, ko blesav...nista nisam cuo...gluh totalno...
sva dokumenta sam pogubio, upao sam s nekog mostica,i sav se slomio,
i naravno izgubio telefon...i da, jesam nekakvom lubenicom gadjao nekog konobara...
uglavnom moje noge vise nikad tamo nece otici...sta je ono...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Čast trubačima, ali toliko njih na jednom mjestu i to ne jedan dan je malo ipak previše. Sve u granicama normale.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
|
to treba vidjeti...mozda ti se i svidi...eto meni se nee svidja...
|
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Bobak_BL je napisao/la sledeće: | | to treba vidjeti...mozda ti se i svidi...eto meni se nee svidja... |
Neka, hvala, nisam toliki zaljubljenik da se patim, mislim, mogu ja da poslušam par kompozicija, ali da ih slušam toliko dugo vremena, e... pazim ja na sebe . To me ipak asocira na jedan veliki vašar, a nikada se nisam na takvim mjestima pronalazila niti su mi odgovarala...mnogo je, bre, sve to bučno, ako se ne varam.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |

|

|
|
ma nije...bucno...nije meni buka smtala, nego alkohol...
zbog kojeg nisam cuo buku...
|
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
|
| |
|
 |

|

|
|
Kilometarske kolone ka Guči
Na svim putnim pravcima ka Guči saobraćaj se odvija pojačanim intenzitetom, a na prilazima gradu su večeras formirane kolone vozila od po nekoliko kilometara.
Najveće gužve su iz pravca Čačka, gde se stvaraju kolone od pet i više kilometara.
Gužvi ima i na ibarskoj magistrali i magistralnom putu od Preljine, ka Ovčar Banji.
(FoNet)
Guča: Pod "gasom" 102 vozača
Policija je u poslednja 24 sata, prilikom kontrole na prilaznim putevima Guči, registrovala 102 vozača pod uticajem alkohola, a 16 je zadržano na trežnjenju u Čačku, jer su imali više od 1,20 promila alkohola u krvi.
Portparol Policijske uprave Čačak Biljana Nastić izjavila je danas agenciji FoNet da je kontrolisano 1.456 vozača.
"Podneto je 109 prekršajnih prijava, 20 zbog nevezivanja sigurnosnih pojaseva, 19 zbog preticanja, osam zbog prebrze vožnje i dva, zbog korišćenja mobilnog telefona", rekla je Nastić.
(FoNet)
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|