:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U Srbiji se u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a kod privatnika se radi sedam sati i 18 minuta, četiri sata duže, a plate su u proseku niže za 6.500 dinara.
Analiza Centra za istraživanje u privredi je pokazala da je produktivnost 42 odsto evropskog proseka.
Razlog je nedovoljno dobra organizacija posla, tehnološka zaostalost i nedostatak znanja, a posledice su nekonkurentnost, pad potrošnje i zaposlenosti.
Problem je veći tim pre što produktivnost godinama nije afirmativna tema u Srbiji i što je menadžeri ne mere, tvrde sagovornici "Novca“.
Tačnih podataka nema, ali je procena da u Srbiji za državu
- kada se uračunaju državne i opštinske službe, javna preduzeća i razne agencije - radi oko 550.000 zaposlenih.
S obzirom na to da je ukupan broj zaposlenih, po podacima s kraja prošle godine a računajući tu i samozaposlene, bio nešto manji od 1,9 miliona, jasno je da od države platu prima više nego svaki četvrti zaposleni.
A standardi Evropske unije kažu da u javnom sektoru treba da radi najviše 10 do 12 odsto zaposlenih u zemlji.
(FoNet)
|
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Citat: | | kod privatnika se radi sedam sati i 18 minuta, |
Ko ovo izračuna, boga vam?! Aha, Centar za istraživanje u privredi. Neka malo dođu na ove prostore da vide koliko se kod privatnika radi i da ih priupitam čisto da naučim kako li samo i dođoše do ovih 18 minuta na kraju?
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
pa kad ti odbiju pauze za topli obrok...ustvari pauzu...
pa koja pis...i koja pus...pauza...dodje se do tih osamnaest minuta...
a ne racunaju ono, sto svaki drugi dan moras ostati dva tri sata duze...
a drzavni sluzbenici ne rade ni ta cetri sata...kako treba...
jucer sam procitao podatak...povjerljiv podatak... sto posto...provjeren...
da u jednom zeljeznickom sektoru...ima visak radnika...
oko pedest komada....inace u tom sektoru ima deset kancelarija....
sa cetiri radna mjesta...tako zakon nalaze...valjda...
a sada ih ima devet u svakoj kancelariji...
i zamisli...cuda....neka delegacija je iznenada banula...
i u pet kancelarija nisu nasli nikoga...???? 45 ljudi nema na svom radnom mjestu...????
a cuo sam da ce posle izbora zaposliti jos sluzbenika...samo ne znam gdje ce ih smjesstiti...ma znam, napravice novu zgradu...od sto milona maraka...
pobogu...hoce ljudi da zaposle omladinu...ali nemaju ih gdje strpati...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
| Citat: | | a drzavni sluzbenici ne rade ni ta cetri sata...kako treba... |
Pa sad...ovdje bih ipak još dodala samo...čast izuzecima, malo ih je, ali čisto da se ne osjete uvrijeđenim i omalovaženim. I tako ih omalovažavaju oni koji u tim istim službama ne rade ni puna četiri sata. Jer, vjerovali ili ne, poznajem takve.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Drzavni sluzbenici nikako ne rade a imaju u proseku 20000 dinara vecu platu, to su paraziti kojima ce "u javnom sektru " biti odmrznute plate, a nas ce gazde odpustati kako im se prohte,zato sto politika ne stiti radnike vec gazde.
|
|
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| D@cha je napisao/la sledeće: | | Drzavni sluzbenici nikako ne rade a imaju u proseku 20000 dinara vecu platu, to su paraziti kojima ce "u javnom sektru " biti odmrznute plate, a nas ce gazde odpustati kako im se prohte,zato sto politika ne stiti radnike vec gazde. |
20000 vecu platu od koga?!
Ovo je mnogo shiroko da bi se ovako (da upotrebim adekvatnu rec) s*alo.. ukupno 550000 radnika, a kol'ki je bio njihov uzorak? I gde..
zavisi od odseka do odseka.. negde se radi i prekovremeno a negde ni ovaj minimum.. mene zanima kol'ko radi ovaj novinar koji je ovu glupost nazvrljao
|
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Da pojasnim od onih koji ne mogu imati ni 20000 dinara plate a to je dobar deo stanovnistva
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|