:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Američki psihijatri su ustanovili da depresija, kroz koju koju svaki čovek prođe bar jednom u životu, ipak ima i svoje korisne strane.
Proučavajući korene depresije, stanje karakteristično za sedam odsto stanovništva, psihijatri sa Univerziteta u Virdžiniji su zaključili da ona počinje od procesa ruminacije - "žvakanje žvake", kako su okarakterisali stalno "preživljavanje" istih negativnih misli i utisaka, prenosi Rojters.
Ruminacija smanjuje umne sposobnosti, slabi memoriju, sposobnost analize, zbog čega su naučnici ranije zaključivali da je ruminacija iznenadan gubitak misaone energije.
Međutim, ruminacija ima i pozitivan smisao, jer često nastaje kao odgovor na ozbiljan stres - smrt bliske osobe ili otpuštanje s posla. U tom slučaju intenzivno razmišljanje o jednom istom pomaže čoveku da preživi težak udarac.
Osnovni simptomi depresije, među kojima su nesposobnost da se doživi zadovoljstvo, gubitak interesovanja za hranu, seks, komunikacije, imaju konstruktivan smisao.
Psiholozi su utvrdili da se u to vreme aktivira zona velikog mozga odgovorna za koncentraciju i pažnju i to u direktnoj proporciji - što je depresija jača zona je aktivnija. Na osnovu toga naučnici zaključuju da depresivno stanje olakšava pronalaženje izlaza iz teške situacije.
(Tanjug)
|
|
|
|
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
eto britanski naucnici govore jedno...a americki, drugo...
a ja nisam naucnik i ponovo kazem, da je depresija,
izmisljen vid psihickog oboljenja...
i sto su ljudi koji se umisle da su depresivni,
ustvari razmazeni slabici...koji ne znaju sto je zivot...
i nisu shvatili, da ne mozes u zivotu uvek uzivati i dobijati...
i nema tog doktora ili lijeka koji moze da izlijeci nesto sto ti sam
ne zelis da bude izlijeceno...i u devedeset posto slucajeva,
oboljenja od depresije, ljudi glume oboljenje, zbog nedostatka paznje...
barem su takvi depresivci koje ja znam...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Kod Amerikanaca i Britanaca sve može biti korisno danas, a beskorisno sutra. Šta su govorili pre toga nemaju i oni pojma.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|