:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Kanadski naučnici su uspeli da stvore ljudsku krv od ćelija kože odraslog čoveka. Klinički eksperimenti mogli bi započeti već 2012. godine.
Mik Batia, direktor Istraživačkog instituta za rak i matične ćelije, i njegov tim pokazali su da je reč o direktnom pretvaranju ćelija jednih u druge, bez međufaze.
"Znamo kako funkcioniše i verujemo da proces možemo poboljšati", kaže Batia.
Otkriće je uspešno ponovljeno nekoliko puta tokom protekle dve godine, uz korišćenje kože i mladih i starih osoba, kako bi se dokazalo da proces deluje na svima.
"Tokom 30 godina karijere, kao specijalista za krv, video sam mnoge osobe sa rakom kojima je život spašen presađivanjem koštane srži.
Takođe, video sam i mnoge porodice koje nisu bile te sreće - krvni srodnik ponekad nije bio odgovarajući donor za obolelog i lečenje je bilo sprečeno zbog obične nepodudarnosti."
Otkriće doktora Batie omogućilo bi toliko potrebnu pomoć upravo tim osobama", ističe Džon Kelton, hematolog i dekan na Univerzitetu MekMaster.
Ovaj uspeh važan je i zbog činjenice da se direktnim pretvaranjem zaobilaze mnogi bezbednosni problemi kod stvaranja krvnih ćelija, te da se povećava efikasnost pri proizvodnji i, što je možda najvažnije, moguće je stvoriti krvnu ćeliju koja je identična onoj kod odraslog čoveka, a ne samo oblik koji se nalazi u fetusu.
(Srna)
|
|
|
|
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
mene samo interesuje sto 2o12...a ne sad odmah...ovog trena...
ma ja, da treba napraviti bombu...odmah sad bi je poceli praviti...
a krv s kojom ce spasiti zivote i jednom zauvek tu prokletu bolescugu...
spreciti da uzima zivote...to moze sacekati...
klasika...koji je to naucnik po redu koji je na dobrom tragu da napravi krv...
ko zna koji...malo ce se motati po medijim...prikupiti novce...od sponzora...
petljati nesto godinu dve dok se na to ne zaboravi...
ili dok se neki drugi naucnik ne pojavi...a ljudi ce i dalje da umiru...
od bolescuga...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|