Amerikancima su dojadili skeneri i opipavanje na aerodromima jer to, po njihovom mišljenju, ugrožava privatnost, a snimak koji je nedavno napravio jedan njihov sugrađanin, besan na stroge aerodromske kontrole, postao je hit na internetu.
Gnevni putnici američkih aviokompanija imaju svog novog heroja. On se zove Džon Tajner i tokom vikenda je odbio da prođe kroz skener na kojem se ljudi vide poprilično razgolićeni, zbog čega su kontrolori hteli da ga dobro opipaju, ali on je i to odbio, piše "Dojče vele".
Njegova rasprava sa kontrolorkom, koju je snimio mobilnim telefonom, na internetu je postala pravi hit.
"Ne razumem zašto moram da dozvolim ovo seksualno uznemiravanje da bih smeo da letim", rekao je Tajner.
"To nije seksualno uznemiravanje", glasio je odgovor.
"Bilo bi, kada ne biste radili za vladu", rekao je Tajner, dodavši: "Tamo dole smeju da me dodirnu samo moja supruga i, možda, lekar."
Tajner je rekao ono što misle svi Amerikanci, koji nove kontrole bezbednosti na aerodromima smatraju potpuno suvišnim i opipavanje i upotrebu skenera za čitavo telo osuđuju kao zadiranje u privatnost.
Negodovanje zbog tih mera je toliko glasno i masovno da je ministarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano, morala javno da brani novi postupak.
"Mi to ne radimo radi zabave, već zato što ne smemo da dozvolimo da opasne tečnosti ili prah budu uneti u avion", rekla je Napolitano i dodala da će vlasti, ako zatreba, promeniti postupak.
Udruženjima putnika to nije dovoljno i pozivaju na proteste - da 24. novembra, na Dan zahvalnosti, kada će na aerodromima vladati velika gužva, odbiju da prođu kroz skener i da traže da budu opipani u posebnoj prostoriji, uz prisustvo svedoka.
Organizatori ove akcije nadaju se da će ona izazvati opšti zastoj u aviosaobraćaju i prinuditi vlasti da promene mere bezbednosti.
Oni se pozivaju i na stručnjake koji tvrde da su ljudi u skenerima izloženi povećanoj dozi elektromagnetnog zračenja koja bi kod trudnica, starijih osoba ili ljudi sa slabim imunosistemom mogla da poveća rizik po zdravlje.
(MONDO)
Boky ¤ The King of Kolo ¤
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
Ma hajde molim te .. seksualno ugrozavanje ... a kad se prenese droga i tako te stvari onda kukaju kako im osiguranje na aerodromu ne dozvoljava bezbedan let ..
U potpunosti podržavam Bokija. Oni zaista od silne debilnosti više ne znaju šta žele, a kada im se bombaš ili otmičar uvuče u avion, onda stani i pani...
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
Boky ¤ The King of Kolo ¤
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
gkukolj je napisao/la sledeće:
U potpunosti podržavam Bokija. Oni zaista od silne debilnosti više ne znaju šta žele, a kada im se bombaš ili otmičar uvuče u avion, onda stani i pani...
Ma daj molim te ..
Ja kad sam isao na Floridu samo sto mi nisu trazili i bokserice da skinem .. ladno sam morao da skinem i jaknu .. i cipele .. pa su mi pantalone pregledali detaljno
Nisam se bunio .. ljudi rade svoj posao
Juce cujem na radio stanici bas u vezi ovoga kako je neki budala ladno drzao eksploziv u gacama i to u sred Detroitskog aerodroma ..
Eee .. ladno u gacama covek drzao eksploziv .. i ajd sad ti ne dozvoli granicarima i patroli da te pregleda
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma