www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

SAD:Mladima sve češće prepisuju opasne lekove
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 01, 2010 3:26 pm    Naslov poruke: SAD:Mladima sve češće prepisuju opasne lekove Na vrh strane Na dno strane

Recept za neko sredstvo protiv boliva, sedativ ili stimulativno sredstvo koje može da se svrsta među "opasne" u 2007. godini u Americi dobio je jedan od devet tinejdžera.

Izgledi da tinejdžer ili mlađa odrasla osoba u SAD dobije na recept neki od lekova koji mogu da budu zloupotrebljeni su se gotovo udvostručili u poslednjih 15 godina, upozorili su autori studije Ročesterskog univerziteta.

U 2007. jedan od devet tinejdžera i svaka šesta mlađa odrasla osoba (u dvadesetim godinama) su dobili recept za neko sredstvo protiv bolova, sedativ ili stimulativno sredstvo koji može da se svrsta među "opasne" medikamente, prenosi Rojters.

To samo po sebi ne znači da tinejdžeri po pravilu zloupotrebljavaju ovakve lekove ili da ih daju drugima, ali ukazuje na nužnost da lekari objasne mladim pacijentima rizike i dobre strane korišćenja tih medikamenata, kao i da kontrolišu njihovo dejstvo i to da li se koriste kako je propisano, izjavio je vođa studije Robert Fortuna.

Studija je zasnovana na podacima dobijenim od oko 4.300 američkih lekara, na više od 3.800 klinika.

Iz nje proizlazi da je 2007. oko 11 odsto tinejdžera dobilo recept za neki opasan lek, dok su 1994. takvi lekovi prepisani za samo šest odsto Amerikanaca iz ove starosne grupe.

Kod mlađih odraslih osoba procenat primalaca ovih lekova je povećan sa osam odsto u 1994. na 16 odsto u 2007.

Mladim ljudima se najčešće prepisuju lekovi na bazi opijuma i njegovih derivata protiv bolova u leđima i drugih mišićnih bolova, kao i protiv povreda i nesanice.

Sedativi, kao što je ritalin, se pripisuju mladima koji pate od hiperaktivnosti, poremećaja pažnje i nekih drugih psihičkih problema.

Rast prepisivanja opasnih lekova mladima posledica je sve raširenijeg ubeđenja lekara da se protiv bola treba boriti svim sredstvima, kao i promene propisa, ali i očigledno opuštenijeg odnosa lekara prema ovim lekovima, istakao je Fortuna.

Ipak, mnogi američki stručnjaci smatraju da je ovakav trend neopravdan, pa i alarmantan.

(Tanjug)

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 02, 2010 6:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I shta, tek sad su kao ovo primetili? Jedino ako su ziveli ispod kamena.. Laughing

The tears of a clown make the whole world laugh.

Boky
¤ The King of Kolo ¤
<b>¤ The King of Kolo ¤</b>

Godine: 41

Datum registracije: 23 Maj 2004
Mesto: Kiciner

canada.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 02, 2010 11:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Alexns je napisao/la sledeće:
I shta, tek sad su kao ovo primetili? Jedino ako su ziveli ispod kamena.. Laughing

Upravo to

Pa daj ljudi ... ko to jos ide kod doktora i da ga doktor pregleda ono " od glave do pete " Rolling Eyes

Lakse je dati osobi sedative i ajd brisi kuci ...

ALexaOmega3x
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 36

Datum registracije: 03 Dec 2010

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Dec 03, 2010 2:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Boky je napisao/la sledeće:
Alexns je napisao/la sledeće:

Upravo to

Pa daj ljudi ... ko to jos ide kod doktora i da ga doktor pregleda ono " od glave do pete " Rolling Eyes

Lakse je dati osobi sedative i ajd brisi kuci ...

Velika istina. Secam se kad sam bio mladji, otisao sam kod lekara i doktorica me je pitala sta ti je. Ja rekao. A ona ti pet ni sest. To ti je viroza. Evo ti recept, izvadi lek itd itd... Kasnije se ispostavilo da nije uopste bila viroza. :O Bruka. Sledeci put kad sam otisao,(A pre toga jedan od roditelja je otisao samnom i sve ispricao doktorici kako mi je bilo,kako je pogresila itd.) Doktorica me je pogledala od glave do peta. Makar pola sata sam bio na pregledu Smile Samo prepisuju te lekove da skinu pacijente sa muka.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> SAD:Mladima sve češće prepisuju opasne lekove Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon