Datum registracije: 07 Sep 2004 Poruke: 59506 Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...
Srbija je pobednik Dejvis kupa. U finalu je savladala Francusku 3:2. Odlučujuću pobedu doneo Viktor Troicki protiv Majkla Ljodre - 3:0.
Srbija je najbolja teniska nacija na svetu u 2010. godini! "Orlovi" su osvojili "salataru" trijumfom nad Francuskom u finalu u grotlu Beogradske arene - 3:2.
Odlučujući poen doneo je fantastični Viktor Troicki ubedljivim trijumfom nad Majklom Ljodrom 6:2, 6:2, 6:3.
Srbi su poslednji dan finala Dejvis kupa dočekali "u minusu" (1:2), ali su u nedelju napravili preokret sa dve maksimalne pobede. Pre Troickog, Novak Đoković je počistio Gaela Monfisa - 6:2, 6:2, 6:4.
Tako je Srbija postala 13. nacija koja je osvojila Dejvis kup, a tek četvrta kojoj je to uspelo posle poraza u dublu i kasnijeg preokreta. Prethodno, to su učinili Rusi 2002. godine, a i tada su stradali Francuzi.
Takođe, Đoković i drugovi su prvi koji su se domogli trona, a da su se prethodne godine borili za opstanak u Svetskoj grupi I.
Francuska je ostala na deobi trećeg mesta najuspešnijih nacija u Dejvis kupu, sa devet titula, pored kojih ima još sedam učešća u finalima.
Srbija je tako zauzela važno mesto u istoriji "belog sporta".
A bila je tako daleko posle subotnjeg neuspeha u dublu.
Ipak, silno motivisani Đoković odigrao je fenomenalno, a onda se postavilo pitanje, koga će selektori poslati na teren u odlučujućem meču.
Obojica su napravila promene u odnosu na singlove u petak, u kojima su Janko Tipsarević i Žil Simon ubedljivo poraženi. Na megdan su izašli 30. igrač sa ATP liste, Viktor Troicki, i 23. teniser sveta, Majkl Ljodra.
Iako pun samopouzdanja posle trijumfa u dublu u kome je savladao upravo Troickog, iako znatno iskusniji (šest godina stariji i sa pet ATP titula naspram samo jedne Viktora), iako u odličnoj formi u poslednje vreme, Majkl Ljodra je počišćen sa terena.
Troicki je odigrao verovatno najbolji meč u karijeri. Servis mu je oduvek bio najjače oružje, ali kako je moćno delovao kada krene na mrežu, a naročito kada je "riternirao". U paramparčad je razbio jednog od poslednjih autentičnih servis-volej igrača. Protiv tenisera prepoznatljivog po sjajnom servisu, napravio je čak osam brejkova.
Za trijumf je Viktoru Troickim trebalo dva sata i 13 minuta.
"Ovo je neopisivo. Nisam znao kako da reagujem. Ovo mi je najlepši trenutak u životu", rekao je heroj Troicki posle pobede i dodao:
"Zahvalio bih se svima, celom timu. Ovu sezonu smo odradili neverovatno. Verovali smo da možemo".
Ogroman je pritisak stavljen na pleća Troickog i Ljodre. Sa tim teretom znatno bolje se izborio Srbin.
Francuz je prvi imao brejk lopte, i to dve, već u prvom servis gemu Srbina. Međutim, Viktor se spasio, a odmah zatim iskoristio prvu priliku na servis protivnika - "probio" ga je "pasing šotom" za 2:1.
Nije se drugi reket Srbije zaustavio na tome. Nalazio je rešenja za Ljodrine izlaske na mrežu, što je nastavio da pretvara u sve veću prednost. Napravio je i drugi brejk za 4:1.
S obzirom na to da je 30. igrač sa ATP liste vidljivo smireniji ušao u odlučujući megdan sa sedam mesta bolje rangiranim Francuzem, prvi set je priveo kraju posle 39 minuta - 6:2.
Mogao je i ranije, ali je pri vođstvu od 5:1 propustio dve brejk, ujedno i set lopte.
Ljodra je sigurnije ušao u drugi set i, kao i u prvom, lako osvojio svoj servis gem i odmah zatim došao do brejk lopte. Ovaj put nije propustio šansu - 2:0.
Međutim, 24-godišnji Beograđanin nije klonuo duhom. Naprotiv. Poleteo je! Osvojio je narednih šest gemova.
Fantastičnom igrom je "samleo" Ljodru. Realizovao je tri od pet brejk lopti i posle 47 minuta borbe u drugom setu doveo srpsku reprezentaciju na korak od "salatare" - 6:2.
Gde je stao u drugom, Troicki je nastavio u trećem setu. Na startu je napravio brejk, u čemu mu je pomogao Ljodra duplom servis greškom, a onda je Srbin osvojio i osmi gem u nizu - 2:0.
Parižanin je prekinuo niz Srbina, smanjio na 1:2, ali goropadni Troicki nije posustao. Za čas je poveo 4:1. Kao da mu je zadrhtala ruka zbog blizine trijumfa, pa je dozvolio Ljodri da mu oduzme servis i smanji "minus" na jedan brejk - 2:4.
Ipak, trenutak slabosti nije poremetio Viktora - dobio je naredna dva gema (6:3) i doveo Srbiju do trona.
Na tom putu, pre Francuza, pred "orlovima" su redom "padali" Amerikanci (3:2), Hrvati (4:1) i Česi (3:2).
Rezultati finala:
petak
Janko Tipsarević - Gael Monfis 1:6, 6:7, 0:6
Novak Đoković - Žil Simon 6:3, 6:1, 7:5
Novak Đoković - Gael Monfis 6:2, 6:2, 6:4
Viktor Troicki - Majkl Ljodra 6:2, 6:2, 6:3
SVI OSVAJAČI DEJVIS KUPA: SAD 32, Australija 28, Velika Britanija i Francuska 9, Švedska 7, Španija 4, Nemačka 3, Rusija 2, Italija, Čehoslovačka, Južna Afrika, Hrvatska i Srbija po 1.
(MONDO)
_________________ "...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis."
aureliano ♣ El Capitán ♠
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
Cestitamo, cestitamo!
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
bane42 Upućeni član
Godine: 61
Datum registracije: 17 Okt 2005 Poruke: 474 Mesto: Gde nebo ljubi zemlju...
Pridružujem se čestitkama , stvarno pozitivno iznenadjenje posle vodstva Francuza od 2:1.
Pokazali su nam kako se bori za boje svoje zemlje istina domaći teren puno znači i nošeni publikom u grotlu Arene bilo im je laše ...ali nosili su i veliki teret pritiska... i imperativa pobjede .
Stim su se sami upisali u anale svetskog tenisa zauvek.
Hvala im !!!!
_________________ Bit će bolje jednog dana...
ako bog da...
Što me ne ubije to me ojača....
Marjan84 Dobro upućeni član
Godine: 41
Datum registracije: 03 Feb 2008 Poruke: 511 Mesto: Izmedju pakla i raja "KingCity"
Bravo Nole, Zimce, Tipso i Viktore za Victory and Champions of the WORLD!!! Vamos Serbians!!!
_________________ "The brightest lights in the darkest nighT"
.:.MARJAN.:.
anchi22 •• 20:01 ••
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
Novak: Najjači smo!
Najbolji srpski teniser ocenio iskreno prijateljstvo među članovima reprezentacije kao najvažnije na putu osvajanja "salatare".
Dobio je Novak Đoković oba singla u finalu Dejvis kupa, ali nije mogao da slavi. Morao je da sačeka pobedu Viktora Troickog u petom meču, protiv Majkla Ljodre.
A onda, skočio je do neba.
"Ovo je najveći uspeh u karijeri, i pojedinačno svakog od nas, i tima, i cele nacije. Napravili smo jedno od najvećih sportskih dostignuća. Nacija još nije svesna", vidno uzbuđen pričao je najbolji srpski teniser.
"Osvojiti 'salataru' je kao osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu", povukao je Đoković paralelu.
"Fascinantno! Posle 1:2 uspeli smo da se vratimo pod pritiskom i pobedimo pred našom publikom".
Najjači adut Srbije je...
"Prijateljstvo. To smo mnogo puta rekli i tako je. Nismo prijatelji samo kada se okupimo u reprezentaciji, već i na turnirima i u privatnom životu. Pomažemo se među sobom i šaljemo pozitivne vibracije".
Đoković nije mogao više da izdrži pred kamerama, pa je uzviknuo iz petnih žila:
Srbija napravila najveći uspeh u istoriji reprezentativnog tenisa! Posle pobede u finalu Dejvis kupa svi na šišanju! Pogledajte video MONDA!
Odmah posle fantastičnog trijumfa u finalu Dejvis kupa, ispunjeno je obećanje!
Bele stolice postavljene su na osnovnu liniju terena i počelo je šišanje na "nulu"!
Prvi kod "brice" Ilije Bozoljca, bio je legenda ex-YU tenisa Slobodan Boba Živojinović, koji je ostao bez duge kosice.
"Nikad se nisam ovako šišao i drago mi je što sada jesam", rekao je Boba posle "friziranja".
Potom je na stolicu kod "frizera" Janka Tipsarevića seo Novak Đoković i onda redom...
Pogledajte video reportera MONDA
Francuska je vodila 2:1 pred dva poslednja singla. Najpre je Novak Đoković sjajnom igrom slistio Gaela Monfisa i izjednačio na 2:2 u finalu Dejvis kupa.
Odmah posle pobede, Novak je uzeo mikrofon i pozvao publiku u Beogradskoj areni da pomogne Viktoru Troickom da osvoji ključni poen u meču protiv Majkla Ljodre i donese Srbiji "salataru".
Pogledajte video reportera MONDA iz Arene
A onda je Viktor Troicki odigrao meč života i pobedio Ljodru 3:0! Srbija je šampion sveta!!
(MONDO) Đoković posle šišanja: Au, al sam ružan
Najbolji srpski teniser se šalio na račun svog novog izgleda... Neko dobacio Janku: "Biljana će kičmu da ti slomi".
Veselje sa terena Beogradske arene, posle šišanja srpskih tenisera "na nulu" i podizanja "salatare", nastavljeno je u svlačionici ćelavaca.
Prvi je stigao Novak Đoković i prokomentarisao:
"Auuu, al' sam ružan... Nikada više neću da budem ćelav", rekao je Đoković dok je kamera RTS snimala i dodao:
"Ali, dogovor je ispoštovan", podsetio je na obećanje da će se svi igrači "oćelaviti" u slučaju trijumfa.
Za Novakom su stigli i Viktor Troicki i Janko Tipsarević, kome je od svih igrača ostalo najviše kose.
"Biće još ćelaviji", dobacio je Viktor Janku.
Tipsarević je sam zatražio dodatno šišanje:
"Dajte bre mašnicu, vidi na šta ličim".
S obzriom da je šišanje na terenu bilo na brzinu, Janku je ponovo podmetnu glavu, da popravi frizuru.
"Biljana će kičmu da ti slomi", dobacio je neko aludirajući da se Tipsarevićevoj supruzi neće dopasti novi imidž.
Đoković je zavukao ruku u torbu i izvukao majicu na kojoj piše: "Šampioni".
Najbolji srpski teniser je obukao i povikao: "Šampioni, šampioni"...
Ostali su prihvatili poziv i počeli u glas da skandiraju...
To je bio samo početak slavlja... Trajaće do kasno u noć.
Zasluženo!
(MONDO)
Pobednički krug oko Arene!
Beograđani trčali oko Arene posle pobede nad Francuzima, trubači "drmaju", ludnica u centru Beograda.
Neverovatan izliv radosti posle još neverovatnijeg uspeha srpskog tenisa!
Više hiljada ljudi, koji su bili u Beogradskoj areni i posmatrali finale Dejvis kupa između Srbije i Francuske (3:2), trčalo je krugove oko najveće sportske dvorane na balkanu, proslavljajući prvu "salataru" u istoriji srpskog tenisa, javlja reporter MONDA.
Naravno, odmah su dovedeni trubači (a kako drugačije!?). Zvuci "Mesečine" za srpske teniske heroje, a onda i "Đurđevdan" kojima su "plek virtuozi" izmamili predsednika Teniskog saveza Srbije Slobodana Bobu Živojinovića i njegovu suprugu, legendarnu pevačicu Fahreju Jahić-Živojinović aka Lepa Brena.
VIDEO reportera MONDA
A za to vreme u centru Beograda ludnica!
"I ko ne skače, taj je Francuz", odjekuje centrom glavnog grada Srbije. Čuju se automobilske sirene, petarde...
Evo kako je izgledala konferencija za novinare srpskih tenisera uz taktove "Marša na Drinu". Video je snimio reporter MONDA
Vreme je slavlja u Srbiji!
Bravo, momci, alal vam...!
(MONDO) Mediji: Srpska Viktorija!
Mediji u regionu i svetu odmah su izvestili o sjajnom uspehu srpskog reprezentativnog tenisa, osvajanju Dejvis kupa. "L' Ekip": Srbi nam srušili san.
"Srpska Viktor(ija) u Davis Cupu: Troicki servirao salataru", naslov je na hrvatskom sajtu Index.hr, koji se "poigrao" sa imenom srpskog tenisera.
Vest o uspehu srpskih tenisrea, taj portal stavio je kao jednu od svojih prvih vesti na sajtu.
"Preokretom do Dejvis kupa", piše na svom sajtu Hrvatska televizija o uspehu srpskog tima, uz fotografiju Novaka Đokovića.
"Srbi osvojili Dejvis kup i ostali bez kose", piše hrvatski portal Sportnet.hr, koji je tu vest takođe plasirao među najvažnije ove nedelje.
"Isplatila se kocka izborniku Srbije Bogdanu Obradoviću koji je u odlučujućem petom susretu finala Dejvis kupa Cupa u Beogradu na teren poslao Viktora Troickog. Ovaj 24-godišnjak je odigrao meč života i protiv sedam pozicija na rang-listi bolje plasiranog Mickäela Llodre slavio 6:2, 6:2, 6:3 i Srbiji donio treći bod i prvu salataru", piše taj sajt.
Čuveni francuski "L' Ekip" (L'Equipe) konstatuje da je srušen francuski san.
"Francuski san je srušen u Srbiji. Novak Đoković protiv Galea Monfisa i Viktor Troicki protv Mikaela Ljodre bili su jednostavno prejaki. Srbija je osvojila svoj prvi Dejvis kup", piše francuski list.
"Trociki osvojio Dejvis kup za Srbiju", piše na svom web sajtu Eurosporta, a sličan naslov ima i engleski "Gardijan": "Troicki osvojio odlučujući poen za Srbiju protiv Francuske".
Engleski "Skaj" na web sajtu piše: "Srbija vihorno do pobede" (Serbia storm to victory).
"Skaj" ističe da je najpre Đoković pružio sjajnu partiju protiv Galea Monfisa, a da je potom 30. teniser sveta Viktor Troicki u visokom stilu iskoristio veliku priliku.
(MONDO) ZVEZDA: Bravo teniseri i hvala!
Zvezda čestitala teniserima na veličanstvenom uspehu. "Tako se brane boje zemlje", napisao Vladan Lukić.
Fudbalski klub Crvena zvezda među prvima je od sportskih kolektiva čestitao sjajan uspeh srpskim teniserima - osvajanje Dejvis kupa.
"U ime FK Crvena zvezda, i svoje lično ime, srdačno vam čestitam osvajanje Dejvis Kupa. Ovaj veliki uspeh nije samo kruna vaše generacije, već i velika pobeda za tenis i srpski sport. Pokazali ste kako se brane boje svoje zemlje, i hvala na radosti koju ste priredili svima nama", navodi se u poruci koju je predsednik Zvezde Vladan Lukić uputio srpskim teniserima i Teniskom savezu Srbije.
Srpska teniska reprezentacija u nedelju je pobedila Francusku 3:2 i prvi put u svojoj istoriji osvojila Dejvis kup.
(MONDO) Forže: Neki idioti su nam zviždali
Selektor francuskog tima Gi Forže nije mogao a da ne spomene publiku.
Priznao je da je Srbija zasluženo osvojla Dejvis kup, ali da su pojedini iz publike...
"Kada god je neki francuski teniser podacio lopticu da servira jedan ili dva idiota iz publike su zviždala svaki put kad bacim lopticu. To nije fer i nadam se da će se ispraviti", rekao je Forže i dodao:
"Publika je odlična i glasna. Gurala je srpske tenisere do pobede".
Dugogodišnji teniser i selektor Dejvis kup tima Francuske je još rekao da je Novak Đoković bio izuzetno dobar u nedelju, a da je srpska reprezentacija sveukupno zaslužila pobedu, iako su njegovi izabranici bili blizu.
"Znali smo da u subotu nismo završili posao. Razgovarali smo o tome, bili svesni da nas očekuju teški mečevi. Kada igrate protiv trećeg igrača sveta na njegovom terenu, znate da je on favorit. Ali, današnje partije Novaka i Viktora su prevazišle očekivanja".
Forže je promenio odluku i umesto Žila Simona u petom meču igrao je Majkl Ljodra.
"Verovao sam mu cele sezone i sve je ispadalao dobro. On je 20. na ATP listi, pobeđivao je sve mečeve u Dejvis kupu ove sezone i bio sam ubeđen da je on najbolje rešenje, ali iskreno nisam očekivao ovako dobrog Viktora. Nikada nisam video da neko tako vraća Majklove servise".
Francuski teniser Majkl Ljodra rekao je da je pružio maksimum, ali da to nije bilo dovoljno.
"Bilo je jako teško. Viktor je počeo previše jako i taj ritam je zadržao do kraja. Ja sam dao svoj maksimu i nema kajanja, ali to jednostavno nije bilo dovoljno", izjavio je Ljodra, koji je nakon meča neutešno plakao.
(Beta/MONDO) ŠAMPIONI: Sledeće godine tetoviranje
Selektor srpske Dejvis kup reprezentacije ostao sa malo kose na glavi. Bozoljac izbegao "nularicu". Imao je sreće - potrošila se baterija na mašinici!
Janko Tipsarević se dugo opirao šišanju, ali je na kraju popustio. Za to što nakon godinu dana nešišanja ima novu frizuru treba da zahvali pokretaču akcije Viktoru Troickom.
"Odužiće" mu se sledeće godine. Uslov je da ponovo igraju Dejvis kup meč u decembru.
"Kako izgleda rezultat kao da sam ja dao sve od sebe da se ne šišamo. Pitao sam Viktora na početku priprema zašto se nije šišao", rekao je Tipsarević.
"Nisam hteo hiljadu dinara da dam na ovu skupoću", uzvratio je Troicki, koji izgleda ide kod elitnog frizera.
"Sledeće godine kad uđemo u finale pašće neka tetovaža ili bušenje", rekao je kroz osmeh Janko i gledao u Zimonjića i Troickog.
Bogdan Obradović je sačuvao malo kose na glavi. Imao je sreće jer su nestale baterije na mašinici. Korpus delikt pokazao je Ilija Bozoljac, koji je takođe obećao da će se šišati.
"Kako se Jankovoj i mojoj supruzi dopadaju frizure? Vidite da nam žene nisu tu. Znači, ostavile su nas", nasmejao se selektor.
Komentarišući novi stajling tenisera reporter sajta Dejvis kupa je konstatovao da Srbi sada potpuno izgledaju kao tim.
Upravo duh zajedništva bilo je ono što je svako od njih ponaosob iapostrofirao kao ključ uspeha.
“Najvažnija komponenta ovog tima je da smo iskreni i otvoreni. Skupila su se sva zajednička iskustva. Nikada nisam imao problem sa bilo koga od njih i Miloša i Miljana i Iku Bozoljca... Svi živimo kao jedan, i imamo zajedničke misli“, rekao je Obradović.
“Drago mi je da sam uspeo da trajem sve te godine i da dočekam vrhunac karijere osvajanjem ovog trofeja. Imamo potpuno iskren odnos i to je ono što daje snagu ovog tima“, rekao je Nenad Zimonjić i dobio aplauz od saigrača.
“Ne bih isticao svoje individualno zalaganje u reprezentaciji, jer mi sada predstavljamo našu zemlju, a ne naša prezimena. Uopšte nisam razmišljao da li sam nepobediv. Gledao sam da u svaki meč uđem maksimalno koncentrisan“, rekao je Novak Đoković, koji je poput Agasija, Lendla i Bekera sa sedam trijumfa u singlu ušao u istoriju kao teniser koji na putu do “salatare“ nije doživeo poraz.
“Nikada se ne osećate sami, ovo su retke prilike u godini kada možete da osetite timski duh. To daje draž ovom takmičenju i još veću draž ovom uspehu“, dodao je Đoković.
U istoriju je ušao i Nikola Pilić. Posle Dejvis kupa sa Nemačkom i Hrvatskom, ovaj dragoceni pehar osvojio je i sa Srbijom.
“Vrlo sam ponosan na ove momke sa kakvim nabojem igraju za svoju naciju, to je neverovatno. Nisam slučajno 2007. uzeo ulogu savetnika i bio deo ove ekipe, jer sam video da oni imaju srce i kvalitet. Još tada sam rekao da nisam došao da prođem prvo kolo. Vrlo sam ponosan kako su goreli jedan za drugoga. Jedan za sve i sve za jednog“, rekao je Niki Pilić, koji je istakao da bi ovog momenta potpisao da Srbija igra finale DK naredne godine, pa makar to bilo i protiv njegove Hrvatske.
“Snaga našeg tima je naše zajedništvo. Ja nemam bliže, oni su mi kso braća rođena“, bio je iskren Viktor Troicki, koji kaže da sada još nije svestan veličine uspeha.
“Mislio sam da se ošišam pre meča. Verovao sam u pobedu, ali trebalo je to uraditi i na terenu. Puno emocija je prošlo kroz glavu“, osvrnuo se Viktor na odlučujući meč protiv Mikaela Ljodre.
“Imao sam malu tremu na početku, ali i pred kraj meča. Znao sam da ja moram taj koji će da završi meč, a ne da čekam njegovu grešku. Trudio sam se da ne mislim na puno stvari, na titulu... Mislim da sam dobro odradio posao“, bio je skroman 24-godišnji Dorćolac, koji se za kraj konferencije za medije popeo na stolicu i inicirao kolege iz reprezentacije da zapevaju početne stihove “Marš na Drinu“.
Novinar MONDA ga je podsetio na razgovor pre desetak dana i pitanje da li sanja nedelju uveče i kako to izgleda. Sada smo ga pitali da li je lepše nego u njegovim snovima.
“Veče još nije počelo, ali zovi me sutra pa ću ti reći“, odgovorio nam je Viktor Troicki.
Svi učesnici finala najpre su otišli u Dom vojske na svečanu večeru, do kojeg je srpski tim morao zaobilaznim putem. Naime, navijači su slaveći "salataru" blokirali tunel.
Grupa od nekoliko stotina srpskih navijača je potom krenula preko Brankovog mosta i to čak kolovoznim trakama.
Teniseri i ostatak Dejvis kup tima Srbije su se nešto pre ponoći uputli u jedan klub na Terazijama, gde su nastavili proslavu trijumfa.
(A. Petrovski, MONDO)
Boky ¤ The King of Kolo ¤
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
Bravo Srbijo !
Posle svih muka i posle veoma teskih i mukotrpnih borbi, doslo se konacno i do Salatare ..
Bravo majstori !
Kako me nervira ovaj njihov selektor .. pa sta je ocekivao .. da ce mu u sred Srbije posle onakvih pogrdnih reci svi cutati i da mu ne zvizde.
Međutim, čak i ovako Francuska bi možda i pobedila, smatraju pojedini listovi, da je Ljodra igrao na svom nivou, umesto što je igrao "kao da su mu slomljene noge". Ili da je Conga bio zdrav.
Francuska štampa u izveštavanju o teniskom Dejvis kupu, čije je finale odigrano u nedelju, 5. decembra, u Beogradu, govori o briljantnoj pobedi srpskih tenisera, a odgovornost za poraz svoje ekipe svaljuje na Ljodru i delimično na selektofa Gija Foržea zato što se u poslednjem momentu odlučio za Ljodru umesto za Žila Simona.
"Srbija nokautirala Francusku" kaže, između ostalog, francuski dnevnik "Figaro" i dodaje da je Majkl Lodra uskratio Francuskoj pobedu.
Ovaj list, takođe, ocenjuje da se odsustvo Conge na kraju pokazalo presudnim za Francuze, pa se može pomisliti da bi Francuska deseti put osvojila Dejvis kup da je on igrao.
Međutim, čak i ovako Francuska bi možda i pobedila, smatra ovaj list, da je Ljodra igrao na svom nivou, umesto što je igrao "kao da su mu slomljene noge".
"Figaro", koji je meč Đokovića i Gaela Monfisa opisao kao sudar Titana, govori i o vatrenosti srpske publike, kojoj je Đoković zamerio u subotu mlaku podršku i koja je u nedelju dala sve od sebe, potpuno nadjačavši francuske navijače.
Dnevnik "Mond" na prvom mestu ističe da je Ljodra posle blistave pobede u dublu sa Arnoom Klementom, pretrpeo poraz u odlučujućem, poslednjem meču protiv Troickog.
List zatim prenosi kako je Ljodra, dok su Srbi skakali od radosti, plakao dok su ga članovi selekcije tešili, i da se tek malo pribrao na konferenciji za štampu.
Besplatne francuske novine "20 minit" (20 minuta) kažu da je radost koju je publika iskazala u Areni nakon pobede srpskih tenisera u Dejvis kupu mogla da se lako izmeri Rihterovom skalom za merenje jačine zemljotresa.
Ovaj list zamera Novaku Đokoviću, smatrajući da je malo preterao kada je uzeo mikrofon posle meča sa Monfisom da bi dodatno podstakao publiku.
Kao utehu za "Miku" Ljodru list kaže da je tenis ipak individualni sport čak i kada igra ekipa, jer u slučaju poraza sva odgovornost pada na leđa jednog čoveka. U ovom slučaju to je Ljodra, iako je upravo zahvaljujući njegovoj zasluzi i Monfisa Francuska uopšte stigla do finala Dejvis kupa i beogradske "Arene".
Zajednička ocena francuske štampe je da je Ljodra bio spor, da je grešio što uopšte ne liči na ovog Parižanina poznatog kao napadača, i mnogi to objašnjavaju time što je teren bio previše spor za njega.
Blagi prekor upućen je i selektoru francuske reprezentacije Foržeu koji je umesto Simona za odlučujući meč izabrao Ljodru, iscrpljenog dublom koji je prethodnog dana trajao više od četiri i po sata.
"Liberasion" govori o velikom razočaranju Francuske zbog poraza uprkos vođstvu od 2:1 od subote, a Ljodru opisuje kao "mlakog i sporog" i nabraja brojne greške koje je napravio.
Zbog njegove igre ovaj list kaže da će da se preispita i izbor selektora Foržea koji je odbacio Simona.
Teniska reprezentacija Srbije trijumfovala je u Dejvis kupu, pošto je u finalnom meču u Beogradskoj areni pobedila selekciju Francuske rezultatom 3:2.
Odlučujući poen za naš tim osvojio je Viktor Troicki, koji je u poslednjem, petom meču posle dva sata i 15 minuta igre savladao Mikaela Lodru sa 6:2, 6:2, 6:3. Pre toga je Novak Đoković pobedio Gaela Monfisa sa 6:2, 6:2, 6:4 i izjednačio rezultat u finalu na 2:2.
(Tanjug/MONDO) Ovekovečeni šampioni sveta!
Pošta Srbije obeležila je osvajanje teniskog Dejvis kupa tako što je već narednog dana, u ponedeljak, pustila u opticaj marku sa likovima reprezentativaca, nepuna 24 sata po završetku finala u Beogradu.
Marka sa likovima Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Nenada Zimonjića i Janka Tipsarevića štampana je u 38.000 primeraka i tabacima od osam komada. U sredini tabaka nalazi se vinjeta na kojoj je prikazan trofej takmičenja, popularna "Salatara".
Vinjeta je ukrasno polje u sredini tabaka, koje nema nominalnu vrednost.
Osvajači Dejvis kupa dobijali su svoje marke i u Rusiji i Asutraliji, a Pošta Srbije navela je u saopštenju da je prva u svetu koja je tako brzo objavila ovakvo izdanje.
Marke pod nazivom "Dejvis kup reprezentacija Srbije šampion sveta 2010." štampan je tehnikom višebojne ofset štampe, a datum izdanja je 6. decembar 2010. godine.
Kako se navodi, marke će danas moći da se kupe na šalterima pošta.
(Beta/MONDO) Rojters: U srpskom timu sujeta ne postoji!
"Pobeda nad Francuskom u tek trećoj godini učešća u elitnoj Svetskoj grupi predstavlja pravi katalizator razvoja tenisa u Srbiji", ocenjuju Britanci i tvrde da je veliki kvalitet srpskog tima u "potpunom odsustvu sujete".
Istorijsku pobedu teniske reprezentacije Srbije u finalu Dejvis kupa protiv Francuske u Beogradu britanska novinska agencija Rojters ocenila je kao jedan od najvećih sportskih uspeha naše zemlje.
Rojters prenosi da su do sada "erupciju oduševljenja" u Srbiji izazivale "samo pobede košarkaša i fudbalera".
"Ponosan srpski narod obožava svoje najveće sportske idole Novaka Đokovića, Jelenu Janković i Anu Ivanović, ali su do juče slavlje na ulicama izazivali samo uspesi košarkaša i fudbalera", navodi jedna od najvećih svetskih novinskih agencija.
Kako tvrdi, Srbija je u nedelju pokazala da je Dejvis kup i dalje najprestižnije takmičenje u svetu tenisa.
"Kada je Viktor Troicki bekhend vinerom realizovao meč poen protiv Mikaela Lodre i time svojoj zemlji doneo prvu titulu u 110. godišnjem takmičenju, provalila je prava erupcija radosti koja je zapretila da odnese i krov Arene", ističe se u agencijskom izveštaju iz Beograda.
"Prvi igrač Srbije Đoković, koji je pobedio u oba singl meča i učestvovao u ukupnoj pobedi Srbije od 3:2, istakao je da je ovaj trijumf Srbije najlepši trenutak u njegovoj karijeri", preneo je Rojters.
Britanska agencija je ocenila da Đoković nije samo igrao "zapanjujuće dobro" u trenucima kada je to bilo najvažnije - izjednačivši prvo na 1:1, a potom i na 2:2 protiv 'teniskih aristokrata', već je i pozvao publiku da podrži tim Srbije i nadjača francuske navijače u odlučjućem meču.
Rojters je ocenio da neki "veliki kalibri svetskog tenisa" kao što je Švajcarac Rodžer Federer nisu toliko posvećeni Dejvis kup takmičenjima, za razliku od Đokovića kome je "predstavljanje svoje zemlje prioritet".
"Pobeda nad Francuskom u tek trećoj godini učešća u elitnoj Svetskoj grupi predstavlja pravi katalizator razvoja tenisa u Srbiji", ocenjuju Britanci i tvrde da je veliki kvalitet srpskog tima u "potpunom odsustvu sujete".
Navodi se primer Troickog koji je posle odlučujuće pobede nad Lodrom istakao da sebe ne smatra herojem, već da su junaci meča svi članovi reprezentacije, a među njima i Janko Tipsarević.
Agencija se na kraju osvrnula na završnu sliku sa konferencije za novinare naših reprezentativaca, koji su se popeli na sto pevajući koračnicu "Marš na Drinu".
"Ovakav način radovanja nije uobičajen u svetu tenisa, ali sve je to draž Dejvis kupa", ističe se u Rojtersovom izveštaju.
(Tanjug/MONDO, foto: Guliver/Getty Images) Ispravka: Šampionima od Srbije 180.000 evra!
Vlada Srbije nagradiće tenisere sa ukupno 180.000 evra za osvajanje Dejvis kupa, a ne 450.000 kako je prvobitno rekla ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.
Samardžić Marković je u ponedeljak izjavila da će teniseri dobiti 450.000 evra, ali je ministarstvo kasnije izdalo saopštenje u kome se navodi da je ta suma manja.
Osvajači Dejvis kupa, kao i svi sportisti koji donose medalje sa svetskih šampionata, dobiće nacionalno priznanje, penziju posle 40 godine, koje će biti u visini tri prosečne plate, rekla je ona na konferenciji za novinare Ujedinjenih regiona Srbije (URS).
Samardžić-Marković, koja je i član Predsedništva URS, istakala je da je finale Dejvis kupa u Areni bio primer dobrog navijanja, bez incidenata i dodala da takva slika sa sportskih priredbi treba da ode u svet, a ne nasilje huligana.
"Privilegija je biti ministar sporta u državi kada sportisti nižu pobede, a navijači se ponašaju civilizovano i sportski", rekla je Marković.
Ona je dodala da je sa ciljem popularizacije tenisa i velikih sportskih priredbi u celoj državi, u planu da se mečevi Fed kupa, velikog ženskog teniskog šampionata, igraju iduće godine u Novom Sadu.
Prema njenim rečima, ispunjeni su skoro svi uslovi za početak izgradnje Nacionalnog teniskog centra, koji će omogućiti novim generacijama da nastave da nižu velike uspehe na svetskim takmičenjima.
Ministarka je pozvala građane da dođu večeras u 19 sati ispred Skupštine grada Beograda, gde će biti organizovano druženje teniske reprezentacije Srbije sa navijačima.
(agencije/MONDO)
Boky ¤ The King of Kolo ¤
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
Citat:
Ispravka: Šampionima od Srbije 180.000 evra!
Vlada Srbije nagradiće tenisere sa ukupno 180.000 evra za osvajanje Dejvis kupa, a ne 450.000 kako je prvobitno rekla ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković
Koje su ovo stoke iz ministarstva
Umesto da ovakvim ljudinama prave bolje terene i bolje uslove oni im jos i uskracuju nagrade i to ne malo nego daju samo 1/3 od obecanog a momci im napunili Arenu i jos postavili rekord po broju gledanosti jedne sportske aktivnosti
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon
".. after all, what can you expect from a country whose national symbol is - the cock.. "
Svaka im cast.. mada su mi sve zivce pokidali u subotu..
Srpski ćelavci slavili uz Lepu Brenu
Dejvis kup tim Srbije proslavio je trofej igrajući na stolicama uz Brenu i trubače.
Srpski teniseri imali su ne samo fizički, već i emotivno iscrpljujući meč finala Dejvis kupa, ali ostalo im je sasvim dovoljno energije da do sitnih jutarnjih sati slave osvajanje "salatare".
Neposredno po okončanju svečane ceremonije i dodele pehara teniseri su istrčali iz Beogradske arene gde su ih na jugositočnoj strani dočekali vatromet i trubači.
Bili su potom profesionalci i vratili se na obaveznu konferenciju za medije, gde su na kraju predvođeni Viktorom Troickim otpevali "Marš na Drinu".
Time je i zvanično slavlje moglo da počne.
Najpre su "skoknuli" do restorana Novak, gde su se između ostalog, pored njihovih prijatelja i rođaka, zatekli i muzičar Nele Karajlić i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Učesnike finala je potom očekivala šampionska većera u Domu vojske, a onda su se nešto pre ponoći zaputili u klub "Baby`s" u Knez Mihailovoj ulici.
Novak Đoković i Viktor Troicki su došli solo, dok su Biljana i Mina pratile Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića.
U poznatom prestoničkom klubu se okupilo oko 250 ljudi, među kojima su bili biznismen Filip Cepter i glumac Dragan Jovanović.
Pio se šampanjac. Tom prilikom otvorena je flaša "Moeta" od šest litara, a torta u čast svetskih prvaka bila je teška 20 kilograma.
Bend Olja i Širkan najpre je svirao stranu muziku, koju je, kako je vreme odmicalo zamenila "ćirilica".
Supruga predsednika Teniskog saveza Srbije, folk pevačica Lepa Brena ispunila je obećanje i latila se mikrofona. Na opštu radost svih pevala je više od dva sata.
Naravno, ni ovaj deo slavlja nije mogao da prođe bez trubača.
(MONDO) PRVACI SVETA BEOGRAĐANIMA: Za ovo živimo!
Sa terase zgrade Skupštine grada pobednici Dejvis kupa se obratili građanima: "Za ovakve dočeke živimo"!
Velika žurka za šampione nastavljena je u ponedeljak ispred platoa Skupštine grada Beograda. Više hiljada građana dočekalo je nove svetske prvake u tenisu - Novaka Đokovića, Nenada Zimonjića, Viktora Troickog, Janka Tipsarevića, Bogdana Obradovića....
Izlazak osvajača Dejvis kupa na čuveni balkon pokrenuo je masu: "Šampioni, šampioni... Srbija...", zaorilo se centrom Beograda.
Pesma "Sad si uz'o trofej Bogdane...", značila je da je pred navijače izašao kapiten nacionalnog tima Bogdan Obradović. On nije želeo da otkrije tajnu zbog čega se odlučio da šansu u poslednjem meč pruži Viktoru Troickom.
"Šapnula mi je jedna ptičica", rekao je Obradović.
Najbolji dubl igrač sveta Nenad Zimonjić pojavio se sa porodicom, suprugom i decom Leonom i Lunom.
"Nisam gubio nadu pored Novaka, Janka i Viktora. Bili smo razočarani posle poraza u dublu, ali smo uz podršku publike uspeli da dođemo da trofeja. Hvala vam puno! Svaki osvojeni trofej je posebna priča. Ali, osvojiti Dejvis kup pred svojom publikom je nešto najlepše što čovek može da poželi", obratio se Zimonjić, a publika je uzvratila:
"Ziki, Ziki..."
Došao je red na Janka Tipsarevića. Popularni "di-džej" priznao je da je pokušao da izbegne šišanje "na nulu", ali da mu to nisu dozvolili saigrači. "Mladoženja" je zbog nove frizure dobio podršku od svoje supruge, koja je takođe bila prisutna na terasi. "Nema veze, izgleda baš lepo", rekla je ona.
Janko je imao još nešto da doda:
"Zahvalo bih se svima što su došli. Ovo je meni jedan od najlepših trenutaka u životu", nije krio oduševljenje junak polufinala protiv Češke, a onda se na poseban način zahvalio svojim drugovima iz reprezentacije.
"Hvala svima, ali najviše, najviše saigračim što ste mi ovo omogućili i što su deo mog života", sa suzama u očima izustio je Janko.
Troicki se pojavio sa Novakom u rukama.
"Ovo je moja beba! Neverovatan treutak, prvaci smo sveta, pomogli ste nam mnogo. Očekujem još ovakvih slavlja".
Kada je mikrofon uzeo Novak Đoković u publici je nastao delirijum.
"Znamo da je hladno, a vi ste nas opet ispoštovali. Imao sam priliku i čast da budem na ovom balkonu posle osvajanja titule u Melburnu. Za ovo živimo, da bi stali ovde ispred vas. Hvala vam", poručio je najbolji srpski teniser i objasnio tajnu uspeha.
"Naša ekipa ima ono što nema nijedna druga na svetu - prijateljstvo. Ne samo na terenu već i van njega. To nas je dovela do vrha", zaključio je Nole i sa svojim prijateljima zapevao "U svetu postoji jedno carstvo..."!
Reprezentacija Srbije osvojila je titulu u Dejvis kupu, pošto je proteklog vikenda u "Beogradskoj areni" savladala selekciju Francuske 3:2.
(MONDO)
Bobak_BL * Domaci Lazov *
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...
ccc...kad je ta utakmica bila...
salim se...cudo troicki nije namjestio mec...
garant nije smio, nole bi ga razbio...
salim se opet...
bas mi je drago... sto sam ispusio na dublu...nesto malo para...
troicki da je izgubio... nas'o bi ga i isut'o ga... ufff...sreca njegova...
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....
Vreme je podešeno za GMT + 1 sat Strana 1, 2sledeća
Strana 1 od 2
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma