www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Savet Evrope zabranjuje reč "mama"?!
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
dragana.m
♫♪~unique~♪♫
<b>♫♪~unique~♪♫</b>

Datum registracije: 19 Sep 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 22, 2010 7:23 pm    Naslov poruke: Savet Evrope zabranjuje reč "mama"?! Na vrh strane Na dno strane

Savet Evrope preporučiće vlastima 47 zemalja članica da u svojim uredima i dokumentima više ne koriste "seksistički jezik" i time da doprinesu ravnopravnosti žena i muškaraca.

Prema navodima nemačkog dnevnog lista "Bild", u rezoluciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na ovu temu se, između ostalog, navodi da "izraz 'žena u kući' (za 'domaćicu') odslikava tradicionalno gledanje na ulogu polova koja koči ravnopravnost".

Inicijativa za ovo došla je od socijalističke poslanice u švajcarskom parlamentu Doris Štump koja je zatražila da se žene više ne predstavljaju kao "pasivna, manje vredna bića, kao majke i seksualni objekti".

Iz Švajcarske je već došlo niz predloga za "novi jezik" koji bi trebalo da koriste upravni organi zemalja članica Saveta Evrope, prenosi "Bild".

Tako bi izrazi "majka" i "otac" trebalo bi da budu zamenjeni rečima "roditelj" ili još bolje "jedan od roditelja".

"Pešačka zona" trebalo bi da se zove samo još "zona za šetnju", "kurs za početnike" morao bi da se naziva "osnovni kurs", a "parking za posetioce" samo još "gostinski parking". Reč "momčad" trebalo bi da bude uvek zamenjena sa "tim" ili "ekipa".

(vesti online)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 22, 2010 8:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
Tako bi izrazi "majka" i "otac" trebalo bi da budu zamenjeni rečima "roditelj" ili još bolje "jedan od roditelja".

....pa da ne povjeruješ ovome što čitaš. Dvije najljepše i prve riječi trebamo da zamijenimo radi zna se čega i koga....Zemljo, daj se ti lijepo otvori pa nas lijepo sve onako seksistički progutaj!!!!

aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 22, 2010 9:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ne bojte se, nce nitko tu rijec "mama" zabraniti. To se jednaostavno ne moze zabraniti, ne padajte na ove novinarske provokacije!

Ono sto bu trebalo zabraniti su ovi zli, iskvareni, senzacionalisticki, krvozedni novinari koji manipuliraju masama. Npr. u ovom slucaju naslov prakticno kaze kako ce rijec mama bit zabranjena dok u tekstu kasnije kaze:

dragana.m je napisao/la sledeće:
Savet Evrope preporučiće

Zabraniti nesti i preporuciti jednostavno nije isto (i da, vidio sam onaj upitnik na kraju naslova.

Novinari su jedno od najvecih zala danasnjice, ne svi ali velika vecina, pogotovo ovi koji su dosli preko veze u razna urednistva manje ili vise zutog tiska!

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 45

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 22, 2010 9:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

To su samo predlozi koji teško da će proći. To bi onda isuviše ličilo na Orvelov roman "1984".

A i slažem se sa Aurelianom. Isuviše ima teksta, pa običan čitalac propusti onu glavnu rečenicu i reč - "preporučuje". Wink

@ Aureliano:
Sređeno. Wink

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 22, 2010 9:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
Novinari su jedno od najvecih zala danasnjice, ne svi ali velika vecina, pogotovo ovi koji su dosli preko veze u razna urednistva manje ili vise zutog tiska!

I tu si u pravu. Ovakva jedna slična vijest je već bila, mislim da je tada nisam ni komentirala, jer mi je bila totalno besmislena i nisam mogla da shvatim. A novinari...oni su priča za sebe, i to posebna.

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Dec 23, 2010 12:59 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

""Marija Ivanović" je ustala jutros. Sela je u svoj automobil koji su izmislili i napravili muškarci iz metala koji su izlili muškarci od rude koju su iskopali muškarci. Nalila je benzin iz nafte koju su dobili i preradili muškarci i odvezla se putem koji su asfaltirali muškarci. Ušla je u zgradu koju su sagradili muškarci od betona koji su zalili muškarci i cigli koju su sazidali muškarci i greje kotlom koji su napravili muškarci pomoću goriva koje su opet preradili muškarci, popela se liftom koji su montirali muškarci. Upalila je svetlo koje su instalirali muškarci, prelila je vrelom vodom, podgrejanom na gasu koji su dobili muškarci, kafu koju su prevezli avionom muškarci sa plantaže koju obrađuju muškarci. Sela je za kompjuter koji su izmislili muškarci, otvorila je program koji su napisali muškarci, ušla na na internet koji su stvorili muškarci i slovima azbuke koju su napisali muškarci ispisala: "Ja sam nezavisna žena, šta ce meni ti alkoholičari"?"

"Ravnopravnost polova je kad na momačko veče pozoveš i neke stripere."

.. Let it snow, let it snow, let it snow.. Laughing Laughing

The tears of a clown make the whole world laugh.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Savet Evrope zabranjuje reč "mama"?! Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon