:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
U januaru ove godine saobraćajna policija kaznila je 1.463 vozača u Srbiji zbog telefoniranja za vreme vožnje. Tokom prošle godine iz istog razloga kažnjeno je 21.525 vozača. Najveći broj je platio kaznu od 5.000 dinara, ali ima i onih koji su kažnjeni oštrije.
Zakon o bezbednosti u saobraćaju predviđa, pored kazne od 5.000 dinara, i izricanje najmanje dva kaznena poena ukoliko je takav vozač doveo u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju ili je izazvao udes.
Ukoliko je tokom telefoniranja izazvao nesreću u kojoj ima teško povređenih ili poginulih - automatski će ostati bez vozačke dozvole, platiće kaznu i otići u zatvor.
Tokom prošle i u prvih mesec dana ove godine najoštrija kazna nije izrečena, pišu "Novosti".
"Hendsfri" razgovor u automobilu, prilikom vožnje, legalan je. Ali, i opasan! Najnovija istraživanja u svetu pokazuju da ovakva telefonska komunikacija bitno odvlači pažnju. Toliko da su reakcije vozača usporene kao da u krvi ima pola promila alkohola.
Pri brzini od 70 kilometara, prilikom naglog kočenja tokom telefonskog razgovora, vozaču je potrebno 1,2 sekunde da prebaci nogu sa gasa na kočnicu. Za to vreme automobil pređe 22 metra. Da nije telefonirao - počeo bi da koči već posle pređenih devet metara. Razlika je, dakle, 13 metara. Ukoliko vozač telefonira sa mobilnim uz uvo ili, recimo, piše SMS poruku, rezultati su, naravno, još porazniji.
Ako, dakle, iza vas, usredsređenog šofera, ide neko ko je pažnju 'prebacio' na telefonski razgovor, realna je opasnost da se zakuca u vaš automobil.
"Hendsfri", očigledno, ne garantuje veću bezbednost. Prednost u odnosu na klasično telefoniranje je samo što se obe ruke drže na volanu. Problem umanjene pažnje, međutim, ostaje.
Neke zemlje, na primer Holandija i SAD, već razmišljaju da potpuno zabrane telefoniranje prilikom vožnje. Postoji, međutim, bojazan da bi ova mera bila toliko nepopularna da ne bi prošla zakonsku proceduru.
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| anchi22 je napisao/la sledeće: | | "Hendsfri", očigledno, ne garantuje veću bezbednost. Prednost u odnosu na klasično telefoniranje je samo što se obe ruke drže na volanu. Problem umanjene pažnje, međutim, ostaje. |
Koja je razlika ako telefonirash sa handsfree ili pricash sa suvozacem u toku voznje?
|
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Kad ne koristim HF ne valja, kada koristim opetne valja ,jbg ovima na vlasti se ne moze ugoditi nikako,a 90 % policajaca koristi telefon u toku voznje
|
|
|
| |
|
 |
Bobak_BL * Domaci Lazov *

|
Datum registracije: 06 Avg 2010 Poruke: 8210 Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

|
|
pa nema razlike meni i tebi...pa cak i kad kuckam poruku...
manje su sanse da cu ja ugroziti saobracaj...nego 85 % ovih matorih vozaca...
sto voze po ps...i toliko se spetljaju...da mi dodje da izadjem iz auta i da napravim picvajz...
svaki dan...nekako izbjegnem da se neko od tih kretena ne zabije u mene...
sa nekom krntijom...koja moze samo u BiH da se nadje na ulici...
ne mogu da voze kako treba sami u autu...a kamoli jos da pricaju sa suvozacem...
ili nedaj boze na telefon da razgovaraju...
i kad njih uzmes u kombinaciju sa maminim sincicima sa bembarama i audi...zvijerima...
na ulici imas vanredno...stanje... i bez obzira kakav si vozac moras dobro paziti...
na ove matore kretene da ti ne ostete auto...
a na divljake da te ne ubiju sa svojim autom...i ajd ti pored toga svega jos pricaj na telefon...
mada mislim...da pretjeruju...sa silom novih zakona....ovaj i nije tako los...
|
_________________ S ljubavlju je isto
kao i sa sjenom...
ako za njom trcis,
dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....  |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Ćutati, ćutati i samo ćutati...očito je rješenje, ali ako se pojavi kakva dobra žena uz put kako ne gledati? Jel' i to spada u navedeno?
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|