www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Od ove godine jedan punjač za sve mobilne
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 09, 2011 6:27 am    Naslov poruke: Od ove godine jedan punjač za sve mobilne Na vrh strane Na dno strane

U utorak je u Briselu predstavljen prvi univerzalni punjač za mobilne telefone, koji se već ove godine može očekivati na tržištu Evropske unije.

Na evropskom tržištu se trenutno prodaje više od 30 različitih vrsta priključaka za punjače. Sve bi trebalo da ih zameni univerzalni mikro USB uređaj, namenjen za priključenje mobilnog telefona na kompjuter radi prenosa podataka, ali može da se upotrebi i za punjenje mobilnog.

Prema očekivanjima proizvođača, upravo taj način punjenja će tokom nekoliko godina dominirati evropskim tržištem, dok sad zauzima četvrtinu udela, prenele su agencije.

U zajedničkoj izjavi, 14 proizvođača se složilo da će univerzalni standard konektora pojednostaviti život korisnika i smanjiti obim elektronskog otpada za nekoliko desetina tona godišnje.

U Evropi se, prema podacima Evropske komisije (EK), koristi pola milijarde mobilnih telefona, a tokom jedne godine proda se 180 miliona novih. S obzirom na to da uz novi telefon obično mora da se nabavi i novi punjač, to svake godine stvori 51.000 tona nepotrebnog elektronskog otpada.

Zbog toga se EK 2009. godine dogovorila sa proizvođačima da za mobilne telefone sa mogućnošću prenosa podataka koje se prodaju u EU budu uvedeni jedinstveni punjači.

Novi zajednički punjač će se uvoditi postepeno i tok će zavisiti od brzine kojom korisnici budu menjali stare telefone. Ubuduće će se telefoni verovatno prodavati i bez punjača.

I evropska udruženja potrošača su zadovoljna jer će univerzalni konektor korisnicima omogućiti veću slobodu, pošto će moći da koriste mobilni telefon i punjač od različitih proizvođača.

Memorandum je 2009. potpisalo 14 proizvođača među kojima Apple, Motorola, Nokia, NEC, Samsung, Sony Ericsson, koji pokrivaju više od 90 odsto tržišta mobilnih telefona u Evropi.

(Tanjug)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 09, 2011 7:24 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Odlična vijest, mama će da kupi jedan takav a mi ćemo ga svi koristiti ako se ne pobijemo i posvađamo oko istog. Shocked

Bobak_BL
* Domaci Lazov *
<b>* Domaci Lazov *</b>

Datum registracije: 06 Avg 2010
Mesto: sta te briga...za moje mjesto...

hong_kong.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 10, 2011 3:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

uopste to meni ne igra ulogu... Rolling Eyes
uz svaki telefon dolazi i odgovarajuci punjac...
samo eto...sto ce se smanjiti proizvodnja..a s tim i stetni gasovi koji nastaju tokom procesa proizvodnje...
i bas me zanima dokle ce to potrajati...
jer to nikako ne ide na ruku "vecim2 proizvodjacima... Mr. Green

dostici je neces nikada.
no samo joj okreni ledja,
ona ce te zauvijek slijediti....
Rolling Eyes

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Od ove godine jedan punjač za sve mobilne Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon