Crvenim tepihom Kanskog festivala prošetaće Robert de Niro, Bred Pit, Anđelina Džoli, Šon Pen...
U Kanu 11. maja počinje 64. filmski festival na kojem će se za glavnu nagradu festivala takmičiti 20 ostvarenja.
Ono što svetsku javnost interesuje možda i više od ostvarenja koja su u trci za Zlatnu palmu, jesu imena slavnih ličnosti koja će prošetati Kroazetom.
Organizatori festivala su najavili da će ove godine ugostiti veliki broj zvezda, među kojima su Penelope Kruz, Bred Pit, Anđelina Džoli i Šon Pen.
Crvenim tepihom Kanskog festivala prošetaće i Džoni Dep, Robert de Niro, koji je na čelu žirija, Šarlota Rempling, Katrin Denev, Uma Turman i Džud Lou, članovi žirija koji će 22. maja odlučiti pobednika festivala.
Ovako je to izgledalo prošle godine.
Sa 54 ostvarenja u zvaničnom programu - od kojih je 20 u trci za Zlatnu palmu - ogranizatori odaju počast velikanima savremenog filma, a biće prikazano i pet debitanstskih filmova od kojih su dva u takmičarskoj selekciji - "Sleeping beauty" i "Michael".
Van takmičarske selekcije, festival otvara novi film Vudija Alena "Midnight in Paris" u kojem jednu epizodnu ulogu igra prva dama Francuske, Karla Bruni-Sarkozi.
Emir Kusturica biće predsednik žirija selekcije Izvestan pogled u kojoj se nagrađuju malo poznati režiseri.
Kusturica je dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu, za filmove "Otac na službenom putu" 1985. i "Podzemlje" 1995. U Kanu je 1989. dobio i nagradu za režiju, za film "Dom za vešanje".
Italijanski sineasta Bernardo Bertoluči dobiće počasnu Zlatnu palmu na ceremoniji otvaranja festivala.
(MONDO)
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
Citat:
Robert de Niro
Uf... Ja bih samo jedan krug sa njim
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
anchi22 •• 20:01 ••
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
Počeo Festival u Kanu
Festival u svom 64. izdanju donosi 49 filmova, od kojih su 44 svetske premijere.
Italijanski sineasta Bernardo Bertoluči (70) otvorio je u sredu uveče 64. filmski festival u Kanu, na tradicionalnoj ceremoniji posle koje će biti prikazan novi film Vudija Alena "Midnight in Paris".
"Malo sam čekao, dobiću moju Zlatnu palmu", rekao je Bertoluči koji je u invalidskim kolicima došao na svečanost upriličenu u Palati festivala. Bertolučiju, dobitniku dva Oskara za film "Poslednji kineski car", dodeljena je počasna Zlatna plama za celokupnu karijeru. Sineasta je nagradu posvetio "svim Italijanima koji i dalje imaju snagu da se bore, kritikuju i negoduju".
Crvenim tepihom uoči ceremonije otvaranja prošetali su Vudi Alen, čiji će film "Midnight in Paris" biti prikazan van takmičarske selekcije, i nekoliko glumaca iz tog filma - Oven Vilson, Rejčel Mekadams, Ejdrijen Brodi i Majkl Šin. Robert de Niro, Emir Kusturica, Antonio Banderas, Melani Grifit, Salma Hajek i članovi žirija festivala takođe su prisustvovali svečanosti.
U takmičarskom programu su filmovi Pedra Almodovara, Nanija Moretija, Akija Kaurismakija, braće Darden, Larsa fon Trira i drugih. Italijanskom filmskom velikanu Bernardu Bertolučiju biće dodeljena počasna Zlatna palma.
Filmovi u takmičarskom programu su "The skin I live in" Almodovara, "House of tolerance" Bertolučija, "Pater" Alena Kavalijea, "Footnote" Džozefa Sedara, "Once upon a time in Anatolia" Nurija Bilgea Cejlana, "The kid with a bike" braće Darden, "The artist" Mišela Hazanavisijua, "Le havre" Kaurismakija, "Sleeping beauty" Džulije Li, "Poliss" Majvena, "Tree of life" Terensa Malika, "The source" Radua Mihajlenua, "Hara kiri" Takaši Mikea, "We have a pope" Moretija, "We need to talk about Kevin" Lin Remzi, "Majkl" Markusa Šlajcnera, "This must be the place" Paola Sorentinija, "Melanholija" Fon Trira i "Drive" Nikolasa Vindinga Refna.
Posebnu pažnju privukao je šokantan dokumentarac Kita Alena "Nepravedno ubistvo", koji donosi i fotografiju princeze Dajane nedugo nakon nesreće u Parizu 1997. "Lejdi Di" preminula je od posledica te nesreće.
Žirijem predsedava oskarovac Robert de Niro, a dvostruki dobitnik Zlatne palme Emir Kusturica predsedavaće žirijem sekcije "Izvestan pogled" u kojoj se nagrađuju slabije poznati režiseri.
"Ne znam šta da očekujem, videćemo. Neometano gledati toliko filmova za tako malo vremena, za mene je krajnje neobično i fantastično", rekao je u sredu novinarima De Niro, uobičajeno škrt na rečima.
O zadatku koji će imati kao predsedavajući žirijem, De Niro je rekao da se radi o "maču sa dve oštrice", pošto neki umetnici "neće biti nagradjeni" na festivalu.
Kanski festival traje do 22. maja.
Pogledajte trejler novog Alenovog filma "Ponoć u Parizu".
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma