.:: ONLINE - RADIO ::: www.Domaći.de ::.
:: |
| Autor |
Poruka |
BREE!!! Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 11 Jan 2009 Poruke: 26

|
|
Ima raznih vrsta gibanica.
Lepo bi bilo da ovde razmnenimo recepte, kao i to da li volite ovo srpsko nacionalno jelo ili ne.
Ja obožavam tzv. gužvaru.
Za ovu gibu potrebno je:
1/2 kg kora za pitu i/ili gibanicu,
1/2 kg mladog sira,
250 gr kajmaka,
3 jaja,
malo mleka, ulja i mineralne, gazirane, vode
U tepsiju prvo stavite jednu koru preko koje kašikom sipate malo smeše kisele vode i ulja. Tako će giba bolje narasti.
Zatim dodajte još jednu koru, pa preko toga zgužvane kore namočene u nadev koji ste pripremili tako što ste u sir dodate dva-tri jaja i malo mleka. Tako ćete lakše koru natopiti nadevom, sirom.
Na kraju, preko zgužvanih kora-nadeva, stavite još jednu celu koru, malo pokvasite smesom kisele vode i ulja i na kraju prekrijte još jednom celom korom.
Odozgo sve to prelijte sa malo mleka.
Pecite oko pola sata na temperaturi, najpre desetak minuta 220, a zatim 200 stepeni Celzijusa.
Prijatno !!!
|
_________________ Zato što je deo uredjivačkog tima svojim neodgovornim postupcima povredio moja verska osečanja, u znak protesta napuštam sajt domaci.de.
http://www.domaci.de/viewtopic.php?t=56785&postdays=0&postorder=asc&start=84 |
|
| |
|
 |
dameski Prijatelj foruma

|
Godine: 31
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43131

|
|
volim da. samo sto ne jedem cesto, jer mi tesko pada za zeludac ali rado mu se odazivam ponekad
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
| |
|
 |
Sasa Stojadinovic Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 25
Datum registracije: 19 Jul 2008 Poruke: 21

|
|
|
obozavam uuffffff
|
_________________ Sale Muzicar |
|
| |
|
 |
Lane86 ~The last lady~

|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24094 Mesto: Nedostižno...

|
|
Sastojci za 4 porcije:
*500 g kora za pitu
Fil:
*400-500 g belog sira
*1 puna velika šolja ulja
*1 puna velika šolja mineralne vode
*4 jajeta
Priprema:
Predlažem da jedan paket tankih kora presečemo makazama na pola... Tako dobijamo 24 kom. dimenzija 35 cm x 17 cm (ili 14 " x 7 ")... Pazite jer se kore brzo suše na vazduhu, pa dok radite držite ih na gomili a kad počnete ne prekidajte dok ih ne smotate...
Prvo smutite fil: izdrobiti sir viljuškom, pa dodati jaja, promešati, dodati ulje i na kraju mineralnu vodu (kod svih dodavanja pravilo je - od gušćeg ka ređem )... Uzeti okruglu tepsiju za pečenje, namazati je puterom i naliti hladnom vodom da odstoji malo (ako ima vremena), pa prosuti vodu i tako postižemo da se u tepsiji stvori kao neki zaštitni film, služi da se testo ne zalepi pri pečenju...
Puna šolja ulja služi da se gibanica dobro kuva sa svih strana u vrelom ulju... Štos je u tome da se na kraju, kad je gibanica gotova, kad ulje najviše vri, pleh izvadi iz rerne (pazite kako ćete to) i da se sav višak ulja ispe u sudoperu... Tako će gibanica biti ukusna ali ne i masna...
Mineralna voda gibanici daje vlažnost i pomaže da naraste... Može se koristiti i mleko ali onda treba dodati malo praška za pecivo u fil... Knjige kažu da u gibanicu obavezno ide i kajmak, ja ga ne stavljam nego radije koristim malo kisele pavlake (gibanici treba malo jače mlečne masnoće)...
Koru takoreći celu ispolivati filom (kašikom), pa je savijati (rolovati) kao palačinku, onako ležerno... Zatim tu palačinku spljeskati da se dobije jedan uzani pravougaonik, traka, pa onda rolovati tu traku... Što su trake tanje i više, više ih stane u pleh, pa taktizirajte...
To kolce stavimo u pleh, uz ivicu onaj slobodan kraj da se ne odmotava... Zatim pored njega sledeće kolce pa tako dok ne napunite pleh... Ako je ostalo malo fila, natopite kolca odozgo (može i samo uljem) naročito tamo gde su krajevi kora... Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni i dobro zamiriše... E sad moje iskuštvo kaže 40-45 minuta na 200-220°C (to je valjda 400 F)...
Kad je skoro gotova (gore je porumenela ali ne skroz), i onako puna ulja samo kipi, vreli pleh sa gibanicom izvaditi iz rerne i odliti sve ulje (koliko god možete)... Gibanica se dobro pofajta hladnom vodom i ponovo vrati u ugašenu rernu da od vode smekša, ali i da se ta voda upije... U ugašenoj rerni treba da stoji bar 15 minuta, a ako je duže neće smetati...
Treba da se lista ko stari telefonski imenik i ne sme da curi ulje, a mora da bude sočna...
Ovo je suština ideje, sve vam je jasno, a vi slobodno improvizujte na temu... Samo da znate, kakav sir - takva gibanica...
Kad se pita izvadi (onako cela poklopi se tanjirom pa prevrne i onda vrati na drugi tanjir za posluživanje)... Narasla i srasla izgleda kao buket ruža... Sada svako čupne po ružicu i tako se služe, nema sečenja...
Ako pretekne, lepa je i hladna, uz jogurt recimo (inače topla bolje ide uz pivo)...
Ko prati ova pravila, i da nikad nije zakoračio u kuhinju, biće pravi majstor u pravljenju gibanice...
|
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane...  |
|
|
| |
|
 |
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~

|
Godine: 27
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53372 Mesto: ~ Selo moje lepse od Pariza ~

|
|
|
Obozavam da jedem Gibanicu. I da je pravim naravno.
|
_________________ ~ "Don't forget. I'm just a girl standing in front of a boy...asking him to love her ~
♥ Volim momenat kad postao si potreba ♥  |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|