Slavni glumac preminuo je u 71. godini, potvrđeno je MONDU u Ateljeu 212. Pokrenuta inicijativa da bude sahranjen u Aleji velikana.
Petar Kralj umro je u četvrtak popodne u Beogradu, potvrđeno nam je u Ateljeu. Beogradski mediji prenose da je glumac bio teško bolestan, i da je nekoliko puta tokom poslednjih meseci bio hospitalizovan.
Datum i mesto sahrane biće uskoro saopšteni, a Atelje će tražiti da Kralj bude sahranjen sa svim počastima. Proslava Dana Ateljea, zakazana za 12. novembar, biće održana u Kraljevu čast.
"Ovo je veliki šok i tragedija. Tražićemo od grada da se Petar sahrani u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu", rekao je za MONDO upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović.
Rođen 4. aprila 1941. u Zagrebu, Kralj je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od kraja šezdesetih godina bio je stalni član Ateljea 212, a zatim je prešao u slobodne umetnike i igrao na scenama raznih pozorišta.
Odigrao je veliki broj uloga u komadima svetske i domaće dramske baštine, među kojima su "Hamlet", "Maksim Crnojević", "Galeb", "Ujka Vanja", "Mefisto", "Svet Georgije ubiva aždahu", "Građanin plemić", "Uspavana lepotica", "Jazavac pred sudom" i drugim.
Igrao je u filmovima "Roj", "Hajka", "Sok od šljiva", "Kako sam sistematski uništen od strane idiota", "Boj na Kosovu", "Underground", "Mali svet", i na televiziji ostvario uloge u serijama "Metla bez drške", "Kraj dinastije Obrenović", "Porodično blago", "Stižu dolari", "Srećni ljudi"...
Velikan srpske glume dobio je i nagradu "Miloš Žutić", statuetu "Joakim Vujić", kao i "Dobričin prsten", nagradu "Pavle Vuisić", "Zlatni ćuran" i priznanje Sterijinog pozorja za životno delo.
(MONDO)
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
i posudio svoj divni glas u "Poslednjoj oazi" Petra Lalovića i malog Gileta.
Slava mu i hvala, bio je zaista veliki glumac.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 46
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
Ode još jedan sjajan glumac.
Večnaja pamjat.
Nek mu je večna slava i Hvala,za sve sto nam je pruzio..i dalje ce živeti kroz svoja dela..Počivaj u miru legendo.
Mysty ~abhor~
Godine: 37
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514
Bas sam juce gledala sa sestrom ovaj video... Bas mi je zao.
D@cha Prijatelj foruma
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla
Polako se gase zvezde ove bedne kinematografije Pero pocivaj u miru
Marjan84 Dobro upućeni član
Godine: 41
Datum registracije: 03 Feb 2008 Poruke: 511 Mesto: Izmedju pakla i raja "KingCity"
Pocivaj u miru Kralju!
_________________ "The brightest lights in the darkest nighT"
.:.MARJAN.:.
Mysty ~abhor~
Godine: 37
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514
„Poznavati Peru i raditi s njim značilo je družiti se s izuzetno finom osobom. On je bio pažljiv, veoma obazriv kako da nešto kaže, predloži i po tome znam da se razlikovao od svih nas”, priča Mirjana Karanović o svom kolegi Petru Kralju (1941-2011) koji je juče u sedamdeset prvoj godini preminuo posle teške bolesti.
Pamtim ga po toj finoći i nežnosti s kojom je postupao sa ljudima. Nikada ga nisam videla da je povisio glas zbog nečega ili da pokušava da reši situaciju nametanjem svoje volje. Uvek je želeo da se dogovori. Bio je čak i duhovit na nežan i pažljiv način. Prijatan za saradnju. Petar će ostati u sećanju glumaca i publike kao neko ko direktno ulazi u istoriju i niko ga neće zaboraviti. Ostaće tu jako dugo, dok bude svih nas, do kraja sveta - kaže glumica Mirjana Karanović, prisećajući se Petra Kralja.
Doajen našeg glumišta, koji je u svojoj karijeri ostvario preko 200 uloga a na pozorišnim daskama igrao više od 3.000 puta, poslednjih meseci bio je ozbiljno bolestan.
- Mi smo, nažalost, imali tu nevolju da se rastanemo usred posla koji je radio sa mnom. Za nekoliko dana krećemo sa snimanjem novog, šestog ciklusa „Bele lađe”, ali ovog puta bez Pere Kralja. Već odavno smo čuli da je bolestan i da verovatno neće moći da radi. Nažalost, otišao je čovek koji je u svakom pogledu bio jedan od najvećih srpskih glumaca - rekao je sccenarista Siniša Pavić o bardu srpskog glumišta.
Pavić se priseća da je Petrova prva uloga bila u njegovoj seriji „Diplomci” koju je radio 1971. Tumačio je jednu od glavnih uloga, Radoslava - Radeta Petkovića.
- On se tada pojavio u grupi mladih diplomaca - Milana Gutovića, Nikole Simića i Bore Todorovića. Sve su to bili mladi glumci na početku karijere. Od tada je vrlo često igrao kod mene u serijama. Pre „Bele lađe”, koju radimo već pet sezona, igrao je i u „Porodičnom blagu”, „Stižu dolari”... Otkako se pojavio, on se kao čovek nije nimalo promenio do svojih poslednjih dana. Bio je pravi gospodin, plemenit i dobar čovek - priča Pavić i dodaje:
- Poznavao sam ga veoma dobro. On je čovek koji nikada nije imao konflikt ni sa kolegama, ni sa rediteljima, ni sa producentima. Bio je veliki umetnik i ostao je to do kraja.
I u pozorištu i na TV Petar Kralj je bio veoma uspešan. Svaku predstavu je igrao punim srcem, a u snimanju serija je davao sto odsto sebe. Među kolegama je važio za jednog od najboljih recitatora kod nas.
- On se proslavio recitovanjem pesme Laze Kostića „Santa Maria della Salute“. Inače je bio čovek izvanredne sugestivne dikcije. Nikada nećemo zaboraviti ni njegovu monodramu „Živeo život Tola Manojlović”, koju je uspešno izvodio tridesetak godina - ističe Pavić.
Ostaće upamćene i njegove uloge u filmovima „Oktoberfest”, „Očevi i oci”, ali i u brojnim serijama, od „Boljeg života”, „Metle bez drške”, "Nevena", „Gore-dole”, „Stižu dolari”...
Ja sam običan čovek
DAR - Iako je imao ogroman talenat, Petar Kralj je na taj dar gledao veoma skromno. Kada su ga pitali kako se nosi s tim što je veliki glumac, rekao je: „Nikako, zato što sam običan čovek. Bog mi je samo dao mogućnost da uz pomoć dobrih pisaca i misli koje su oni zapisali kažem nešto pametno ljudima. Taj dar koji imam nikada nisam izneverio, a poštujem ga i danas. Sve drugo je kod mene sasvim obično - volim da pijem, da se družim s raznim ljudima, da igram lopte“, rekao je Kralj.
(24sata)
anchi22 •• 20:01 ••
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
Sahrana Petra Kralja u ponedeljak
Glumac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Komemoracija i sahrana biće održani u ponedeljak.
Dramski umetnik Petar Kralj biće sahranjen u ponedeljak u Aleji zaslužnih građana, saopštilo je pozorište Atelje 212.
Komemoracija poznatom glumcu biće održana u ponedeljak na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212.
Ovo pozorište saopštilo je da je sahrana nakon komemoracije istog dana u 14.30 u Aleji zaslužnih građana. Opelo glumcu, koji je preminuo juče, počinje u 14 sati.
(MONDO)
anchi22 •• 20:01 ••
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463
Oproštaj od Kralja
Glumac sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci održali komemoraciju u prepunom Ateljeu 212.
Na poslednji ispraćaj izuzetnog glumca i divnog čoveka došli su njegovi mnogobrojni prijatelji i poštovaoci, među kojima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić. Red za izražavanje saučešća porodici protezao se i izvan kapije groblja.
Nakon opela, koje je služio dekan Teološkog fakulteta Radovan Bigović, kovčeg je iznet uz zvuke jedne trube i pesme "Svilen konac". Ispred kapele formirana je duga kolona koja je ponela ogroman broj venaca i buketa cveća.
Oproštajni govor održao je protojerej Bigović rekavši da u ime patrijarha srpskog Irineja i sveštenika cele crkve izražava saučešće porodici i prijateljima zbog privremenog rastanka sa tim "predivnim, božijm čovekom, jednim od najvećih umetnika glume srpskog naroda u svim epohama".
"Lepota, istina i dobrota krasile su tog apostola one umetnosti koja nas uznosi, preobražava i oplemenjuje. Pamtićemo ga po nesebičnoj ljubavi, velikoj umetnosti i časnim delima", dodao je Bigović.
Na samom grobu posle crkvenog obreda braća Teofilović otpevala su "Ti bi hteo pesmom da ti kažem".
U Ateljeu je ranije danas održana komemoracija, koja je počela minutom ćutanja. O Petru Kralju, koji je preminuo prošle nedelje, govorili su kolege i prijatelji Svetlana Bojković, Kokan Mladenović, Vida Ognjenović, Gorica Popović, Tihomir Stanić, Jovan Ćirilov, Ljubomir Simović i mnogi drugi. Emitovani su inserti iz predstava, filmova i serija u kojima je Kralj igrao.
Svetlana Bojković nazvala je Kralja neugašenom svetlošću, Stanić pohvalio njegovu glumačku svestranost i prozvao ga nacionalnim blagom, a Simović je podsetio da je nadareni glumac bio talentovan i kao pisac. Pisac Dušan Kovačević rekao je da je za svakog autora bila privilegija da Petra Kralja gleda u svom delu.
(MONDO/Agencije)
Boky ¤ The King of Kolo ¤
Godine: 41
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma