www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Wikipediju svi koriste, malo njih pomaže
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 17, 2011 7:34 pm    Naslov poruke: Wikipediju svi koriste, malo njih pomaže Na vrh strane Na dno strane

Odazivajući se na apele za novčanu pomoć, 125 pojedinačnih uplata iz Srbije je prošle godine stiglo na račun Fondacije Wikimedia. Prikupljeno 3.421,88 dolara.

Korisnici najveće globalne onlajn enciklopedije ovih dana se ponovo suočavaju sa banerom na vrhu svake stranice koji ih podseća da ideju o besplatnom pristupu riznici znanja čovečanstva nije lako ostvariti bez novca. Iako dobrovoljci širom planete svakodnevno obogaćuju Wikipediju novim sadržajem bez ikakve naknade, novac je potreban za održavanje servera i plate zaposlenih, od programera do ljudi zaduženih za istraživanje i razvoj novih proizvoda.

To je sve objašnjeno u apelima koje pored osnivača Džimija Vejlsa korisnicima upućuju i jedan programer sa platnog spiska Wikipedije i jedan korisnik koji je bez dinara nadoknade obogatio ovu bazu desetinama hiljada članaka, piše "Politika".

Iza projekta Wikipedia stoji manje od 100 zaposlenih, što je sitnica u odnosu na platne spiskove kompanija Facebook ili Google. Svi ostali rade besplatno, a to je slučaj i sa srpskim ogrankom ove globalne enciklopedije koja nema prihode od reklama.

"Mi smo svi volonteri. Za sada ne učestvujemo u prikupljanju sredstava, takozvanom fandrejzingu koji se organizuje krajem svake godine", kaže za "Politiku" Goran Obradović, potpredsednik udruženja Wikimedija Srbije, lokalnog ogranka Fondacije Wikimedija koja se stara o Wikipediji.

Iako nema lokalne kampanje, naši građani se odazivaju na apele i uplaćuju novac za dalji opstanak elektronske riznice koja je mnogima prva tačka na putu upoznavanja sa nekim pojmom.

"Zadužbina Wikimedija je prošle godine primila 125 donacija iz Srbije ukupne vrednosti 3.421,88 dolara. Očekivali smo manju sumu pošto kod nas elektronsko plaćanje nije razvijeno, ne postoji pejpal sistem, građani nemaju novca niti je kod nas razvijena kultura donacija", kaže Obradović za "Politiku".

Prošle godine je ukupno donirano 16 miliona dolara, a cilj za ovu kampanju je 25 miliona. Međutim, izgleda da je mnogo lakše nagovoriti ljude da izdvoje novac nego vreme za unos novog sadržaja. Broj članaka je u najbrojnijoj jezičkoj kategoriji (3,8 miliona na engleskom) do 2006. rastao za pet odsto mesečno, a sada dve godine stoji na samo jedan odsto.

Obradović potvrđuje da novac nije najveći problem Wikipedije ni globalno a ni lokalno.

"Potrebno je da lokalno povećamo aktivnosti kako bismo imali kvalitetniju i objektivniju onlajn enciklopediju. Nemamo dovoljno volontera", ističe Obradović.

Ljude pokušavaju da animiraju na razne načine. Trenutno je aktuelna saradnja sa Fakultetom organizacionih nauka. Studenti četvrte godine pišu seminarske radove koje potom objavljuju na Wikipediji.

U kreiranju srpskih stranica učestvuje 50 do 100 ljudi, ali nisu svi stalno aktivni. Sedmično je to u proseku oko 30 dobrovoljaca koji istovremeno funkcionišu i kao administratori, prateći sve izmene slovo po slovo.

"Svaku izmenu barem po nekoliko osoba pregleda i ako se radi o vandalizmu ili bilo kakvom neprimerenom unosu to se jednim klikom poništava", kaže jedan od potpredsednika Wikimedije.

(MONDO)

Boky
¤ The King of Kolo ¤
<b>¤ The King of Kolo ¤</b>

Godine: 41

Datum registracije: 23 Maj 2004
Mesto: Kiciner

canada.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 17, 2011 10:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pokusao sam par puta da nesto kao " pomognem " nekim ubacivanjima ali je kodiranje tako nezgodno i tesko da sam prosto dig'o ruke

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 17, 2011 11:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zaista se koristim mnogo vikipedijom i šteta je da ljudi koji mogu da pomognu na pravi način to ne čine.

Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>

Godine: 40

Datum registracije: 19 Okt 2004
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 18, 2011 2:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Boky je napisao/la sledeće:
Pokusao sam par puta da nesto kao " pomognem " nekim ubacivanjima ali je kodiranje tako nezgodno i tesko da sam prosto dig'o ruke

Slazem se.
I ja sam pokusala par puta da pomognem ali sam ubrzo i zaboravila na tu ideju.

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Nov 18, 2011 2:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uh...dobro je, ja mislila da sam ograničena sa tehnologijom kao pločnik, sad mi je lakše kad vidim da nisam jedina koja ne može da prokljuvi neke stvari.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Wikipediju svi koriste, malo njih pomaže Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon